malinowe - 6058 przepisów (strona:314/404)

Tort śmietankowo- czekoladowy z malinami 173

tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać.  Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wyłożyć kolejną 1/4 kremu

Krakowskie smaki Ani
Riskrem - prosty deser norweski 243

kleisty. Myślę, że z jego dostępnością nie będzie problemu również w Polsce.    Tradycyjnie jak już wspomniałam deser ten (Risgrøt) Norwedzy jedzą z cynamonem a riskrem z sosem malinowym jednak ja dodałam coś o siebie i oczywiście pozmieniałam co nieco.Moja wersja tego deseru będzie podawana z sosem z truskawek. Nie martwcie się nie będą konieczne do tego świeże truskawki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 127

Zaytoon z Cynamon i oliwka - urzeka mnie jej wrażliwość i słowa w jakie ją ubiera.  7. Ewelajnę z Kuchni pełnej smaków - piękna zdjęcia (borówkowe i malinowe moje ulubione), wspaniałe opisy i ten  cudowny, domowy klimat.  8. Misię z Food Haven - zachwycają mnie jej zdjęcia, wspaniałe potrawy, a tango zapiera dech w piersiach.  9. deZeal z Moorland

KUCHARNIA
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 153

królowała nad całym ogrodem. Z lekkiego wzniesienia rzucała cień na łąkę dając schronienie w upalne popołudnia. Rodziła jabłka o bladej, delikatnej skórce oblanej łagodnym różowym rumieńcem. Soczyste, słodkie, o malinowym zapachu, którego  na próżno szukam w innych jabłkach.  Była dziełem mojego Pradziadka, który zasadził ją w ogrodzie jeszcze na długo przed wojną. Owoce jabłoni wykarmiły kilka pokoleń naszej

KUCHARNIA
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 197

KOCIE OCZKA 125 g masła 200 g mąki 60g cukru 1 żółtko skórka z cytryny szczypta soli esencja waniliowa lub cukier waniliowy konfitura do przełożenia - u mnie domowy dżem malinowy z wanilią i goździkami Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wycinać foremką dowolne kształty

KUCHARNIA
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 167

Oddając mu należny szacunek stwierdzam, że jest stworzony dla tej roli i aż mi głupio, że początkowo na inne cytrusy chciałam go podmienić:) Basia miała ochotę na "coś czerwonego, malinowego", ja z kolei krążyłam myślami wokół kandyzowanych kumkwatów (pojawią się wkrótce:). Fluff oznacza po angielsku "puch/puszek" i taki naprawdę jest ten deser. Zwiewny i subtelny. Mnie przypomina  pannę

KUCHARNIA
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 176

rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest

KUCHARNIA
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 131

będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie:) CHUTNEY Z CZERWONYCH PORZECZEK 1 kg czerwonych porzeczek 1/2 kg cukru (używam żelującego 2:1) 1/2 szklanki octu winnego (używam jabłkowego lub malinowego) 1-1,5 łyżeczka mielonego cynamonu 1 -1,5 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Porzeczki opłukać. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 159

istocie jest przecież owocem, co czyni go jeszcze bardziej wszechwładnym i niezastąpionym.  Paleta kolorów, kształtów, nazw, rozmiarów i smaków, jakie przybiera nie przestaje mnie zadziwiać i inspirować. Malinowe, truskawkowe, cherry, lima, paprykowe, bawole... - nieskończone możliwości, wszystkie pełne pomidorowej rozkoszy. Często słyszę pytanie "J aka jest Twoja ulubiona potrawa? " albo " Gdybyś mogła wybrać tylko trzy rzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś

KUCHARNIA
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 163

która stanęła przede mną jabłoń wygląda jak obraz, jabłka jak malowane. Zrywam kilka, otulam dłońmi.  Ten dotyk jest pełen nadziei, która szepce, że za jabłonią dalej stoją brzozy, malinowy zagajnik, stara śliwa i orzech.  Ale nie chcę ich teraz szukać. Samotność we mgle napawa nie strachem. Wiem, że jeśli zrobię jeszcze jeden, dwa kroki do przodu, mgła zasłoni

KUCHARNIA
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 178

Tygrysek pokiwał głową - to chyba jasne. (...) A czy dałoby się to zrobić z malinami? Czy wyszłoby to samo?  - Tak, oczywiście. Tylko, że nie mamy malin (...). Jest tylko kompot malinowy, ale kompot się do tego nie nadaje. Bo cały stół by się lepił.  (...) A zwykłe słodziutkie, duże rodzynki także by się do tego nadał, prawda? - Tak, one by się

KUCHARNIA
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 172

Taty. Za kilka tygodni dostanie smak, o jakim marzył. Kandyzowane zielone orzechy. Lipiec. Czerwone palce, usta, broda. Podrapane ręce, poplamione szorty. Śmiech i opowieści od krzaczka do krzaczka. Malinowe popołudnia.  Sierpień.  Korale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria.  Wrzesień.  Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 142

mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając po każdorazowym dodaniu

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 157

nieoczywistych wcieleniach. Ziołową ucztę otwierał zielony, bazyliowy brioche z bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 228

zakochania się!  Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej)  2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa ok. 2/3 szklanki cukru pudru Kremówkę przelać do rondelka, wsypać suszony hibiskus i wstawić

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania