Taty. Za kilka tygodni dostanie smak, o jakim marzył. Kandyzowane zielone orzechy. Lipiec. Czerwone palce, usta, broda. Podrapane ręce, poplamione szorty. Śmiech i opowieści od krzaczka do krzaczka. Malinowe popołudnia. Sierpień. Korale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche
KUCHARNIAmąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając po każdorazowym dodaniu
KUCHARNIAnieoczywistych wcieleniach. Ziołową ucztę otwierał zielony, bazyliowy brioche z bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem
KUCHARNIAzakochania się! Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej) 2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa ok. 2/3 szklanki cukru pudru Kremówkę przelać do rondelka, wsypać suszony hibiskus i wstawić
KUCHARNIAGłodni? A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem, granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami
KUCHARNIAKonrad Birek , szef kuchni Akademii Smaku Siemens. Przy obu stanowiskach powstawały prawdziwe smakołyki. Pod czujnym i wprawnym okiem Krzysztofa oraz dzięki niecodziennym urządzeniom powstały: chałwa w zamszu malinowym, ciastko Sacher, piana o smaku cherry&chili, tiulle z nibsów kakaowych, makaroniki czekoladowe, bezy porzeczkowe i fiołkowa wata cukrowa. Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie i szkoda tylko
KUCHARNIApokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem
KUCHARNIAjabłka (350 g) , 1 banan (100 g) , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml) , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny , 50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód do smaku) ok. 500 - 600 ml wody
w mojej kuchnidrewnianą łyżką. Gotowe mleko przelewamy do szklanych butelek . Mleko owsiane może stać w lodówce kilka dni, ale ja je w ciągu 2 dni zrobiłam z mleka owsianego koktajl owsiano-malinowy , a z pulpy owsianej, która pozostała po produkcji mleka przygotowałam pyszne ciasteczka owsiane bez jajka, bez tłuszczu, bez mąki i bez cukru. Przepisy podam w osobnych postach. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwagi do przepisu: Jest to przepis na tortownicę o średnicy 26 cm. Można użyć galaretek o dowolnym smaku, przy czym aby uzyskać różowy torcik najlepiej, aby były to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać
Gospodyni Miejskapączki nie chłoną tłuszczu) pół łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 1,5 l oleju rzepakowego (pączki można również smażyć na smalcu) konfitura do nadziania (najlepiej różana, ale może być też malinowa) kandyzowana skórka pomarańczy lub mieszanka skórek Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżek gorącej wody Wykonanie: Mleko należy lekko podgrzać (nie gotować). Odlać 1/3 mleka i dodać
IMPRESJA SMAKUPasja Patki Sernik light - na przekór karnawałowi... autorka: Szczypta Słodyczy | blog: Szczypta Słodyczy Owsianka super prosta :) autorka: justyna.pasiek | blog: JemyPijemy Pieczona marchewkowa owsianka autorka: truetastehunters | blog: true taste hunters Malinowy twarożek z kaszy jaglanej autorka: Zapach Apetytu | blog: Zapach Apetytu Śniadanie z dzieckiem: owsianko- jaglanka z persymoną autorka: moja.owsianka | blog: moja-owsianka.blog.pl Jak śniadanie to owsianka autorka: aga34 | blog: All roads
Chocolate Stop Temptingporcje. Porcja zatem będzie kosztowała ok 1,7zł -jajko 0,50zł -bułka pełnoziarnista 1,35zł -sałata głowiasta (tradycyjna) 2,99zł za główkę, koszt kilku listków ok. 0,25zł -pomidor malinowy 13,50zł/kg; jeden kosztował 4,70zł. Koszt dwóch plastrów do porcji 0,67zł -sól, pieprz; przyjmujemy stałą wartość użytych przypraw podstawowych na 0,50zł -czosnek główka 1,49zł; dwa użyte
BaRepasciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i dodajemy owoce. Te malutkie babeczki piekłam w foremkach sylikonowych - ciasta dodałam tylko po jednej łyżce. Możemy też dla kontrastu podawać z musem malinowym. Rada: jeśli nie macie dużej ilości foremek, babeczki można piec partiami :) Smacznego
Moniki Smakołyki