wysokości około 2/3 szklanki. Na końcu uzupełnij spritem i woda gazowaną w proporcji 1:1. Dodaj kieliszek białego rumu i pozostałe około 1,5 łyżki borówek. 6. Lemoniada malinowa Składniki (2 porcje): 125 – 150 g malin + kilka do dekoracji 3 limonki (można zostawić plaster do dekoracji) szklanka napoju typu sprite szklanka wody mineralnej kilka kostek lodu 1 łyżka lodu opcjonalnie
Moja pasja smakułyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego odrobina soku pomarańczowego lub malinowego Wszystkie składniki glazury wymieszać i używać podczas pieczenia babeczek Przygotowanie: Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać żółtka z przygotowaną wcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić do lekkiej pianki
naRuszciejęzyki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera z niebieską
Moja smaczna kuchniakolor miłości, jest orzeźwająca, pięknie wygląda, a jak smakuje! Orzeżwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Składniki: 1/4 arbuza, najlepiej bezpestkowego 1/2 sałaty lodowej 3 pomidory malinowe 200 g malin 1/4 pęczka natki z pietruszki ocet balsamiczny, najlepiej w spray'u Przygotowanie: Obranego ze skóry arbuza i pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Sałatę rwiemy
Moja smaczna kuchniabardzo udane połączenie. Smaku tej potrawy nie da się odgadnąć ale jest on bardzo udany. Polecam zrobić tą potrawę póki sezon na truskawki trwa. Składniki: 1 bagietka 1 pomidor malinowy 100 gram świeżych truskawek 1/2 pęczka bazylii szczypta soli oraz pieprzu łyżka oliwy z oliwek ser feta Pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Truskawki pozbawiamy szypułek
Mango Papajamiesięczny syn je uwielbia. Zawsze jest w stanie wypić mi pół dużej szklanki - to niesamowite ;) Potrzebujemy (na dwie porcje): 2 garści czarnej porzeczki 1 banan 3 łyżki dżemu malinowo truskawkowego z tego przepisu szklanka mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko umieszczamy w blendrze kielichowym i miksujemy przez pół minuty. Skomentuj
MamaOskarkajaglaną "śmietaną" malinową Pierogi to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Smaczne (choć ja fanką nie jestem) i proste. Rodzajów pierogów jest całe mnóstwo, ale czy da się zrobić pierogi bez glutenu (i wegańskie)? Do podjęcia wyzwania natchnęła mnie koleżanka i tak zaczęło się moje weekendowe pierogowanie. Pierwsza próba była nieudana - pierogi owszem miały kształt, ale były twarde
pyszne zdrowościZapraszam na pyszne i lekkie gofry biszkoptowe z dżemem wiśniowym i serkiem malinowo jagodowym :) smakowały wyśmienicie i szybko znikały. Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dżem z wiśni serek kremowy malina z jagodą Wykonanie : Jajka ubić z cukrem
Sama słodycz i szczypta chilikolor miłości, jest orzeźwająca, pięknie wygląda, a jak smakuje! Orzeżwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Składniki: 1/4 arbuza, najlepiej bezpestkowego 1/2 sałaty lodowej 3 pomidory malinowe 200 g malin 1/4 pęczka natki z pietruszki ocet balsamiczny, najlepiej w spray'u Przygotowanie: Obranego ze skóry arbuza i pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Sałatę rwiemy
Moja smaczna kuchniatylko do celów zdjęciowych, choć można dodać odrobinę ziarenek wanilii do sosu). Tutaj podobny deser – jaglana panna cota w sosie truskawkowym . W Niebieskich Migdałach . Pyszne ciasta: sernik z malinowym sosem, szarlotka z lodami i bitą śmietaną i strudel podawany z ciepłym sosem waniliowym (gość z Niemiec, który go próbował stwierdził, że nie gorszy niż w ojczyźnie tego deseru
Qlinarnie i QlinarnieNajprostsza i najsmaczniejsza! Sałatka z mozzarellą! Świeże, dojrzałe i soczyste pomidory malinowe, kulka mozzarelli, świeże oregano i bazylia, wszytko oprószone różową solą ( od www.skworcu.pl ), i skropione oliwą z oliwek tym razem włoską. Pyszota! Na kolację, na obiad a nawet na śniadanie. Rozpływa się w ustach! Pychotka! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIcały czas mieszając by nie przywierało do dna, aż do zgęstnienia. Gorącą masą smarujemy placki. W kolejności 1 placek, 2/3 masy, 2 placek, dżem (najlepiej smakuje z porzeczkowym lub malinowym, ważne by był lekko kwaskowaty), 3 placek, pozostała masa. Wierzch gęsto obsypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, ja dodatkowo wciskam je lekko w masę, dzięki temu nie obsypują się przy krojeniu
Cynamonowe szczęściepozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę i przekręcamy. Ja zjadłam skropione sokiem malinowym i posypane żurawiną, ale świetnie będą smakować polane jogurtem naturalnym. Moja wersja nie zawiera cukru, ale jeśli ktoś potrzebuje by było słodziej można dodać do ciasta łyżeczkę miodu, cukru
Cynamonowe szczęściedokładnie mieszamy. Zostaje wrzucić na patelnię i usmażyć. Placuszki są w smaku lekko słodkawe dlatego ja nie dodawałam cukru, ani miodu, polałam jej jedynie przed zjedzeniem odrobiną musu malinowego i posypałam płatkami migdałowymi
Cynamonowe szczęścieszklanki syropu z agawy-można zastąpić innym słodziwem 1 laska wanilii szczypta soli Galaretka (można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki w proszku): 2 szklanki mocnej herbaty owocowej, np. malinowej 2 łyżki syropu z agawy 2-3 łyżeczki agar agar Świeże owoce-u mnie truskawki, maliny, borówki i kilka czereśni W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę
Zawsze głodna!