Pierwsza porcja przecierów zrobiona, będzie co jeść w zimie ;D Składniki (na ok. 10 średnich słoików): - 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) - 10 łyżek oleju rzepakowego - kilka ząbków czosnku, kilka cebul (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, kilka łyżek bazylii, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt chili cayenne Pomidory umyć, pokroić na duże
Corner With Recipesinnego zainspiruję do tego samego ? Przede mną piękny wrzesień, ale ten październik... brrr Składniki (na 4 osoby): - 1 cebula - kilka ząbków czosnku - 1 kostka fety - 1 duży pomidor malinowy - 0,5 małego kabaczka/cukinii - kilka malutkich patisonów - kilka oliwek - 1 szklanka kaszy jaglanej - olej rzepakowy - 1 jajko - kilka garści siemienia lnianego (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra
Corner With Recipeszmiksować. Dodać resztę mleka, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Dodać kakao, wymieszać ponownie łyżką. Do papilotek włożyć łyżkę masy, na to łyżeczkę sosu malinowego i kolejną łyżkę masy. Piec ok 25 minut w 170 stopniach. * Jeśli byłyby to świeże maliny trzeba by dodać jeszcze kilka łyżek wody *Ciecierzycę należy wymoczyć wcześniej
Corner With Recipesmożna z nich otrzymać to jest to co lubię w nich najbardziej, nie mówiąc już o niesamowitych kolorach. W dodatku są to bomby witaminowe :) Dzisiaj kolejny koktajl tym razem malinowy:) Składniki: 1,5 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 110 g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych cukier do smaku (u mnie 1 łyżeczka stewii) Z podanych proporcji koktajl wychodzi dosyć
Moja Galeria SmakuMuszę przyznać, że chia jest moim ostatnim odkryciem :) o zaletach tych nasion pisałam Wam przy okazji malinowo-czekoladowego puddingu < klik > Najbardziej podoba mi się to, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę, wkładam do lodówki na noc i rano śniadanie gotowe:) Ponieważ sezon na jagody właśnie trwa, więc postanowiłam przygotować pudding z ich udziałem. Zamiast mleka tradycyjnego użyłam mleka
Moja Galeria Smakulodówki. Rano pozostaje rozgnieść widelcem owoce i deser gotowy :) Zerknijcie też na inne propozycje z użyciem nasion chia: pudding kokosowo-jagodowy < klik > oraz malinowo-czekoladowy < klik > Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 banany 1 szklanka malin 3/4 szklanki borówek 1 łyżeczka kakao 1. Najpierw przygotować pudding chia. Do miseczki wlać
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający, lekko kwaskowaty koktajl malinowo-pomarańczowy Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy (lub do smaku) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera. Dodać maliny, jogurt i syrop z agawy. Zmiksować na gładką konsystencję.Smacznego
Moja Galeria Smakudodać ksylitol. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 18 minut. Dolać resztę mleczka kokosowego. Wymieszać. Sos żurawinowy: 50 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 4 łyżki soku żurawinowego lub malinowego 1/2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka cukru Żurawinę wraz z cukrem przełożyć do rondelka. Po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze 2 minuty. Dodać sok i dalej gotować 2 minuty
Moja Galeria Smakujeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 jajko
W kuchennej krainiesiebie, że w sezonie są najsmaczniejsze i dostarczają nam zastrzyk witamin i wartości odżywczych które świetnie poprawiają nasze samopoczucie. Co powiecie na dzisiejsze połączenie smaków? Koktajl czereśniowo malinowy z miętą SKŁADNIKI : 2 garście czereśni 1 garść malin świeżych 14 listków mięty opcjonalnie miód PRZYGOTOWANIE : Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki - można wydrylować
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPatelnię po wątróbce podlać odrobiną wody i wrzucić maliny. Rozgnieść łyżką podgrzane owoce, posypać cukrem i dusić ok. 2 minut. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Sos malinowy wyłożyć na wierzch sałaty. Smakoszom można posypać sałatę pokrojoną papryczką chili (u mnie odmiana Cyklon). Ziółka z przydomowego ogródka ziołowego: --------------- Podobne: Sorgo z wątróbką 2. sałatka z wątróbką Sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieOrzeźwiający drink malinowy :) Składniki: ½ kg malin, 20 dag cukru, sok z cytryny 2 szklanki czerwonego wina. Wykonanie: Maliny opłukać i przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie, dodać do malin razem z sokiem z cytryny i winem. Wstawić na 20 minut do zamrażalnika, przelać do ozdobnych szklanek i podawać z biszkoptami
Tradycyjna KuchniaMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z masłem. Maliny przecieramy przez sito, podgrzewamy. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe. Makaron mieszamy z połową migdałów, polewamy sosem malinowym i dekorujemy pozostałymi płatkami migdałów
Atlas Smakówminut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Do czystego soku dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Ewent. dodajemy sok z cytryny. Gorący sok malinowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystudzenia. Ewent. pasteryzujemy 10 minut
Atlas Smakówpartiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć na złoto. Podawać z miodem, syropem klonowym , sosem malinowym lub owocami. Inspiracja: klik
Atlas Smaków