makowca... Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia
Lajtkraft food intolerancepodłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Makowce ułożyć w odstępach od siebie na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około(...)minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą. Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy
Atlas Smakówmigdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego
kgwjanczewoNo właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem
Ratunku obiadcytatu. Bez przemyśleń. Dziś sam przepis. Świąteczny klasyk. Połączenie sernika i makowca dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, które ciasto lubią bardziej ;) Mam dla Was dwie małe uwagi odnośnie tego ciasta. Mój seromakowiec wyszedł nieco niski - jeśli chcecie, aby Wasz był wyższy, upieczcie go w nieco mniejszej formie - jednak pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć
My simple kitchenmakowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4 - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki
AZgotuj!ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5 łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak od po
Słodkie okruszkimakowca, ale po upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest konieczne. W przyszłym roku na pewno go upiekę, ale w dużej blaszce i bez kruchego ciasta. SKŁADNIKI 30 dag gotowej masy makowej, 2 jabłka, 4 jajka, 10 dag masła, ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki syropu migdałowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodki bratek"Prawie" bo bez białego maku, którego u nas nie mogłam nigdzie dostać a na zamówienie było już za późno. Co prawda nigdy nie jadłam tych
Smakołyki Asipierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżki czekolady belgijskiej w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa
PatiGotujemieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd(...)słodkiego czekoladowego budyniu 11.Sernik japoński – ciasto sernikowe z 3 składników: jajek, twarożku i białej czekolady, jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. 12. Sernik bez pieczenia – bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe, które można zastąpić twarogiem wymieszanym z cukrem pudrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy(...)Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka. Keks z bakaliami Pfeffernüsse Pychotka Keks angielski Makowiec japoński z jabłkami Pyszny aromatyczny piernik 2-dniowy Makowiec z jabłkami Pierniczki Miodowa rolada
My Culinary Artupieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)godzinie kroiło się wyśmienicie, ja nie wytrzymałam i od razu kroiłam. Druga porcja wygladała obłędnie - jak makowiec. Musicie mi wierzyć na słowo ;) Podałam z owocem pitahaji. RADA: Na święta do rolady dodam migdały w płatkach, a do masy kremowej masę makową. Skrócę czas pieczenia o 5 minut- ale to dotyczy mojego piekarnika
AZgotuj!Święta nie mogą odbyć się bez makowca, ja najbardziej lubię mokre i dlatego dziś proponuję makowiec japoński który przypadnie każdemu do gustu. Składniki: - dwie małe puszki masy markowej z bakaliami (jeżeli masa jest bez bakali to wtedy według uznania dodatki) - 9 łyżek kaszy manny - 5 jajek - 400 g jabłek - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Masę makową mieszamy(...)przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Polewa czekoladowa: - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżeczki kakao - 3 łyżki stołowe wody Całość gotujemy do rozpuszczenia masła cały czas mieszając. Gdy polewa ostygnie polewamy wystudzony makowiec. I wstawiamy do lodówki, najlepszy jest
Kulinarne życieobiecany dziś przepis na pyszny, rumowy makowiec. Składniki: I. Ciasto: - 250 g mąki - 3 żółtka - 125 g cukru pudru - 125 g masła - kilka kropel aromatu rumowego II. Masa makowa: - 2 szklanki suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich(...)rumu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i migdały. Bakalie zalewamy 100 ml rumu i mieszamy. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtka i masło. Wyrabiamy ciasto kruche. Jeśli jest za suche - dodajemy kwaśnej śmietany). Dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Schładzamy w lodówce
DominikaDolciciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie masę makową i ubitą pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut aż beza będzie ścięta z wierzchu. Dodatkowo 1 puszka masy makowej (850 g) Beza 2 białka 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania(...)dodawać stopniowo cukier stale miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować i wlać na masę makową. makowiec pod pierzynką
O kuchni z uczuciemPogoda zaczyna się niestety psuć :( Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa(...)jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem
Różne smaki w kuchni