makowiec bez pieczenia - 502 przepisów (strona:4/34)

Makowiec bezglutenowy – prosty i szybki 249

łyżki kleiku kukurydzianego ( około 20 g) 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec bezglutenowy Przygotowanie: Mak przygotowałam według tego przepisu: Przepis na przygotowanie maku Przed przygotowaniem ciasta jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję(...)przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony makowiec wyjmuję

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 152

Zawsze myślałam, że drożdżowe, zawijane makowce i rolady kakaowe potrafią bez żadnych problemów zrobić tylko nasze kochane babcie, które całe życie piekły i zaprawione są już w kulinarnych bojach. No cóż, okazało się, że mam rację. Moja rolada makowo-kakaowa ma skazę w postaci dłuuugiego i głębokiego pęknięcia niczym Rów Mariański. Na szczęście kompletnie nie wpłynęło to na smak(...)formując prostokąt, nałożyć masę makowo-kakaową zostawiając 2 cm wolnego miejsca od brzegu. 7) Zwinąć roladę, końce zawinąć pod spód. 8) Przygotowaną roladę zawinąć podwójnie w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. 9) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. 10) Przygotować lukier. Dodać do miseczki cukier puder

Fitsweet.me
Świąteczny Mix potraw 271

indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec z bezą 352

polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się na stole, jest spory (składniki na dużą, prostokątną blaszkę) i spokojnie można przygotować go dzień lub dwa przed podaniem. Spód: 2 szklanki mąki pszennej (290 g) 150 g masła (3/4 kostki) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka jajek (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej śmietany(...)trzeba miksować dalej). Bezę delikatnie rozsmarowujemy na maku i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem (lub 180 bez) przez około 45 minut. Potem piekarnik wyłączamy, w drzwiczki wkładamy drewnianą łopatkę i studzimy tak przez 10 minut. Post Makowiec z bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Delikatny makowiec z orzechową kruszonką 204

łyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową(...)piekarniku rozgrzanym do 200 C. Na podpieczony i lekko przestudzony spót przełóż masę makową. Na wierzu rozłóż resztę kruszonki. Piecz 60 minut w temp. 180 C. Po wyjęciu z piekarnika makowiec może być jeszcze miękki, jednak bez problemu można go wyjąc z formy (tak szybciej wystygnie) i po wystudzeniu tężeje do idealnej konsystencji.   Smacznego

greenscarf
Trufle w różnych posypkach 186

wyróżnią się niepowtarzalnym smakiem. W tym przypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady

Kuchnia co dnia
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 211

Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Każdego roku piekę makowca, za każdym razem innego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę makową i mielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić(...)przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
drożdżowy makowiec "saute"... 162

podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyc po całości mak, ciasno zawiną i włożyć do kesówek, posmarować wierzch wodą ciepłą piec w 210 około 40-45 minut, makowce wyjąć z blaszek jak wystygną dobrze - ciasto jest bez lukru, posypek, smakuje wyśmienicie.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Proste ciasto z makiem – bez miksera 294

makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta bardzo wysuszone, a przez to mało smaczne. Gospodynie pewnie do serca brały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta(...)szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża. Do tego stopnia, że mając ostatnio na niego ogromną ochotę, postanowił go samodzielnie upiec i to 3 razy pod rząd (o rany, rany – było się czym dzielić :D). Właśnie po ostatnim makowcu została w lodówce otwarta puszka z makiem. Postanowiłam

Moja Delicja
Co Lila jadła w środę? 34 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 244

pieprz, suszoną natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażyłam na maśle klarowanym. Kolacja 19:00 Chlebek z ziarnami bez mąki, dostajemy od mojego taty (piecze sobie co dwa dni). Jest pyszny, według mnie smakuje jak makowiec (maku w nim nie ma 😄). Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wiśniowe ciasto z makiem 249

dobrze nasączone, wilgotne, z makiem. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Łatwe w przygotowaniu, tak więc zachęcam do pieczenia. Mak, mak, mak... Większości z Nas kojarzy się z Świętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok(...)gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (blacha 24cm): 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki soku z wiśni 4 jajka Dodatkowo: 1 szklanka soku z wiśni 100 g gorzkiej czekolady posypka DECORADA maczek o smaku

Kulinarna (nie)codzienność
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc 165

dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared

Moja Delicja
Makowiec japoński 201

próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego.  Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam

bistro mama
Makowiec zawijany 268

zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej) najlepiej włożyć trzonek od łyżki

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania