obiecany dziś przepis na pyszny, rumowy makowiec. Składniki: I. Ciasto: - 250 g mąki - 3 żółtka - 125 g cukru pudru - 125 g masła - kilka kropel aromatu rumowego II. Masa makowa: - 2 szklanki suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich(...)rumu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i migdały. Bakalie zalewamy 100 ml rumu i mieszamy. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtka i masło. Wyrabiamy ciasto kruche. Jeśli jest za suche - dodajemy kwaśnej śmietany). Dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Schładzamy w lodówce
DominikaDolciciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie masę makową i ubitą pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut aż beza będzie ścięta z wierzchu. Dodatkowo 1 puszka masy makowej (850 g) Beza 2 białka 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania(...)dodawać stopniowo cukier stale miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować i wlać na masę makową. makowiec pod pierzynką
O kuchni z uczuciemPogoda zaczyna się niestety psuć :( Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa(...)jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem
Różne smaki w kuchnipominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić przed wykonaniem makowców. Z poniższego przepisu przygotujecie dwa makowce o długości ok. 28-30cm . Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia
Smakołyki Berenikijest dwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki(...)niebieskiego suchego maku 180 g cukru 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g posiekanych na małe kawałki migdałów bez skórki 75 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Mak wrzucić do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak by woda przykryła mak. Zostawić, najlepiej
maniapieczeniaznikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd >.<) Dla rodziców najlepiej zrobić w prezencie domowe czekoladki. Uśmiech niezastąpiony. ;)Zamiast zwykłego makowca, miała być plecionka z makiem, coś jak wieniec, no, ale w wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji(...)upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się nie rozpada, jak to u mnie bywa z tymi ciastami bez pieczenia
More food, love and dreamsBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cm Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki(...)cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej
Z miłości do słodkościwiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru(...)proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania:Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko - mieszamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników.Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej
Słodkie Przyjemnościpozbawia (możemy co prawda przygotować ciasto kruche bazując na mąkach bezglutenowych, możemy również przygotować go bez dodatku kruchego ciasta). Mnie na wersji bezglutenowej nie zależało, zależało mi na pysznym smaku ciasta makowego i taki efekt uzyskałam. Polecam to ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie(...)mieszając kaszę jaglaną, rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, proszek do pieczenia, aromat i lekko przestudzony mak, dokładnie zamieszać. Na samym końcu dodajemy starte jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszamy
Smaczne ZdroweMak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją
Via GustoMakowiec na krucho drożdżowym cieście z wiśniami i gotowa masą makową. Prosty makowiec przy którym nie ma dużo pracy. CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 25 g drożdży świeżych 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki mleka 2 żółtka 50 g masła DODATKI: 1 puszka masy makowej 3 białka 2 szklanki wiśni z syropu mleko Drożdże rozetrzeć(...)Wylać na ciasto w formie i wyłożyć odsączone wiśnie. Ostrożnie nałożyć ciasto pocięte radełkiem. Posmarować wierzch mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40 min. Smacznego Do pieczenia makowca przyda się forma do pieczenia – najlepsza od #Ambition. Więcej akcesoriów można znaleźć na stronie http://ambition.pl
https:KKuchniaMniamMurzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną(...)podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie będą pasowały na święta. Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 243 kcal B 6 g W 25 g T 12 g Składniki
zdrowo i aktywnieMurzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną(...)podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie będą pasowały na święta. Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 243 kcal B 6 g W 25 g T 12 g Składniki
Zdrowie i pysznie na talerzułyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki biszkoptowej bezglutenowej Używając masy z puszki dobrze jest wcześniej wyłożyć ją do miski i przemieszać, żeby nie była zbita. Ja robiłam własną masę makową z suchego maku mielonego z bardzo dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać(...)lekko sztywna. Zmniejszyć obroty i ubijać dalej dodając po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto biszkoptowe wylać na mak wyłożony do formy i rozprowadzić po całości ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - bez termoobiegu. Piec przez 45-50 minut, Po wystudzeniu wyjąć z formy i odwrócić do góry nogami. Należy
Ze smakiem bez glutenuprzepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem, idealne! foremka 23x33cm Ciasto: 4 jajka, 250g margaryny Palma z murzynkiem, 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka proszku do pieczenia, kilka kropel(...)przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Beza: 4 białka, 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze przez około
Z miłości do słodkościCiasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki(...)miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie łączymy obie masy. Na dużą blachę
Smakowy Raj