Bardzo uważać z ilością są bardzo ostre. Gotować chwilkę, około 3 minut. Dodać krewetki i gotować aż krewetki nabiorą różowego koloru. Wsypać część parmezanu i połowę natki pietruszki. Ugotować makaron. Wyłożyć makaron na talerze i polać sosem. Obsypać parmezanem i natką pietruszki. Danie pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńsoczyste kawałki kurczaka, chrupiący groszek cukrowy i słodki zielony, a wszystko dodatkowo pachnące imbirem, czosnkiem i zieloną dymką. Najlepsze w tej zupie jest to, że wszystkie te smaki wchłonie makaron ryżowy, gotowany bezpośrednio w zupie. Pysznie, zdrowo i rozgrzewająco. Składniki (na 3-4 porcje): 3 podudzia z kurczaka 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka 3 łyżki sosu sojowego(...)cebulka dymka ze szczypiorem 3 łyżki czerwonego curry 100g makaronu ryżowego, średnie wstążki 2 garści groszku cukrowego pół szklanki mrożonego groszku puszka mleczka kokosowego połowa limonki do skropienia odrobina świeżego chili dla ostrości – opcjonalnie Podudzia kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody. Do kurczaka dodajemy 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, obrany i pokrojony
Smaczna StronaFrittata włoskie danie z jajek. A co uwielbiają Włosi oczywiście pastę, makaron. Połączyłam to razem, dodałam mozzarelle, dużo bazylii, pomidory i wyszła pyszna frittata. składniki: 250 g makaronu Bavette 7 jaj wiejskich sól, pieprz czarny 3 łyżki startego parmezanu 120 g mozzarella mini zalewa 8 pomidorków koktajlowych bazylia świeża 1 cukinia mała 4 plastry szynki parmeńskiej 1 papryczka(...)chili 1 łyżka masła klarowanego 3 ząbki czosnku 1 szalotka Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Cebulę, czosnek drobno kroję, przesmażam na połowie masła. Cukinię kroję w paski cienkie za pomocą specjalnego ostrza. Można pokroić ją nożem. Do miski wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, garść pokrojonych listów bazylii, parmezan i mieszam widelcem
wesoła kuchniaszybkie do przygotowania danie, które często gości na brytyjskich stołach. Jest także bardzo popularne w pubach czy miejscach z jedzeniem na wynos (tu zazwyczaj pod postacią pie, czyli makaron z serem zapiekany w cieście). Potrawa nie należy do lekkich ani dietetycznych, ale jest niezwykle smaczna. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką dawkę kalorii ;) Zdecydowanie polecam! Zapiekanka makaronowo(...)serowa Składniki dla 2 osób: 200g makaronu 50g masła 2 czubate łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy duża szczypta startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego 200-250ml mleka 100g żółtego sera 100g mozzarelli sól, pieprz Jak zrobić zapiekankę makaronowo - serową? Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą
Codzienne GotowanieKuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchovies. Składniki: 500 g spaghetti 3 łyżki posiekanej bazylii 3 łyżki posiekanej natki Sos : 500 g dojrzałych pomidorów pół szklanki(...)sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą, wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami. Ugotowałem makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką
R'n'G Kitchenpraktycznie w pełni, więc pora na kolejną potrawę wprost ze słonecznej Hiszpanii. Fideos a la marinera, to druga obok paelli klasyczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Krótki makaron z owocami morza i przyprawami, który właściwie robi się sam. Składniki (2 porcje) -300 g mieszanki owoców morza -150 g makaronu typu fideos (krótkie cięte nitki) -100 g zielonego(...)sparzyć pomidora, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wyłożyć na patelnię wraz z owocami morza. Poddusić 5-6 minut, mieszając. Całość zalać bulionem rybnym, dodać listek laurowy, szafran i makaron. Wedle uznania doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut - do momentu wchłonięcia większości płynów przez makaron. Podawać na gorąco. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia
Zielona Kuchniapodać trzeba. Taka sałatka makaronowa, to super pomysł na obiad, kolację, dodatek do mięska czy jako sałatka na piknik/grilla. U mnie sałatka zrobiona z resztek z lodówki. Bazą był makaron, o ciekawym kształcie grzebyków. Świetnie nadał się jako podstawowy składnik sałatki. W czeluściach lodówki, odnalazłam również trochę ugotowanej ciecierzycy. Żeby w smaku cieciorka nie była zbyt nudna, podsmażyłam ją chwilkę(...)zmienić a ciecierzycę dodać prosto z puszki (ja dodałam wcześniej ugotowaną i potem podsmażoną). Możecie poeksperymentować z dodatkiem ananasa, truskawek czy malin. Takie czasem nieoczywiste połączenia, dają ciekawe efekty. Makaron możemy zastąpić ryżem albo np. pęczakiem. Jeśli nawet go pominiemy, to i tak sałatka na tym nie straci. Najlepiej schłodzić przed podaniem, dzieki temu smaki się ładnie przegryzą. Drukuj Sałatka
Mieszam w Garnkutakie dni kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się gotować i wtedy sięgam po proste rozwiązania, słoiczek dobrego pesto, ulubiony makaron, filet z kurczaka, pomidorki koktajlowe i pyszny obiad we włoskim stylu powstaje w kilka chwil. Składniki: pojedynczy filet z kurczaka słoiczek pesto kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz, słodka papryka, ząbek czosnku olej do smażenia ulubiony makaron(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Najlepiej kurczaka przygotować wcześniej i odstawić do lodówki, ale jeśli nie macie czasu to odrazu wrzucamy go na patelnie i smażymy. W międzyczasie gotujemy makaron, myjemy i kroimy pomidorki w ćwiartki. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto, kurczaka, pomidorki, całość mieszamy i obiad gotowy
Cynamonowe szczęścietakie dni, kiedy chce się zjeść coś konkretnego, smacznego, przede wszystkim szybkiego w przygotowaniu. Makaron zawsze jest najlepszym wyjściem. Do 25 minut i wszystko gotowe. A ten ser <3 Sama rozkosz. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 łyżka masła 350 g filetów z kurczaka 300 ml rosołu drobiowego 100 g niebieskiego sera pleśniowego(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy szpinak i posiekaną cebulę. Dodajemy szczyptę soli, smażymy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Oprószamy pieprzem
R'n'G Kitchenjest z tymi przepisami? One tak naprawdę są inspiracją do stworzenia własnego dania. No, chyba, że ktoś mocno trzyma się receptury, to wtedy nie :) 4 porcje: 200 g makaronu penne lub kolanka 1 łyżka masła 1 mniejsza cebula 2 małe ząbki czosnku 1 łyżka mąki 2 szklanki mleka 100 g żółtego wyrazistego sera, ja użyłam Bursztyn 50 g grana padano(...)parmezanu pęczek szparagów mały pęczek dymki dwie- trzy garści pomidorków koktajlowych przyprawy: pieprz ziołowy, sól Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut krócej, niż podano na opakowaniu. Sery trzemy na tarce – żółty na grubych oczkach, parmezan na małych. Mieszamy oba sery razem. Odcinamy zdrewniałe części szparagów. Główki odcinamy i odstawiamy na później. Pozostałą część łodygi kroimy w plasterki
Kucharzycaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Bardzo smaczna zapiekanka w stylu włoskim z makaronem i mięsem, oraz dwoma pysznymi sosami a wszystko zapieczone z serem. Zapiekanka jest dosyć prosta w wykonaniu do tego bardzo smaczna i syta, smakiem podobna do lasagne. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: 350g makaronu penne, 500g mięsa mielonego z szynki(...)oleju ½ łyżeczki papryki ostrej Sos beszamelowy: 25g masła 1½ łyżki mąki 250ml mleka (1 szklanka) Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, które chwile smażymy aby czosnek oddał swój aromat
Księga-SmakuŚwietna i efektowna propozycja podania klasycznego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, soczystym kurczakiem, pachnącą świeżą natką, ciągnącym serem i aromatycznymi oliwkami. Składniki: 400g makaronu spaghetti 200g ugotowanego mięsa z kurczaka np. udko 250g pomidorów koktajlowych 100g czarnych oliwek 160 koncentratu pomidorowego 300g żółtego sera 1 cebula 1 pęczek natki z pietruszki 2 jajka 3 łyżki masła + 1 łyżka(...)wysmarowania formy sól pieprz Dodatkowo: kilka pomidorków, oliwek i gałązka natki do dekoracji Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić. 2. Żółty ser zetrzeć na tarce, natkę drobno posiekać. 3. Pomidory, oliwki przekroić na połówki, a mięso z kurczaka pokroić w kostkę. 4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso z kurczaka, pomidory, oliwki
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: makaron świderki 1 opakowanie, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżka, woda 4 litry truskawki świeże 1 kg, cukier puder 6 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt naturalny 760 gram 2 opakowania Makaron świderki lub inny jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie z olejem, po ugotowaniu odcedzić na durszlak i przelać zimną wodą, odcedzić dobrze z wody. Truskawki(...)obrać, szybko opłukać zimną wodą, wsypać do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wlać jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować ma mus. Podawać makaron polany truskawkami - najlepszy makaron z truskawkami z jogurtem, idealne danie na podwieczorek , na kolację, bardzo lubimy zwłaszcza przy świeżych truskawkach..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzdecydowanie więcej warzyw niż mięsa, a najchętniej warzywa dodaję do ulubionego makaronu lub kaszy. A jak wygląda to u Was? Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką / 2 porcje Składniki: 200 g makronu kokardki garść jarmużu 1 ząbek czosnku 1/4 małej, czerwonej papryki gruby plaster cukinii 2 łyżki czarnych oliwek łyżeczka kaparów 4 łyżki startego na dużych oczkach grana padano(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek, kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w paski, a cukinię w kostkę. Czarne oliwki kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię z czosnkiem i paprykę, a po chwili jarmuż. Podsmażamy warzywa, aż będą
Moja smaczna kuchnia