jeszcze jedna uwaga, ja tę potrawę potraktowałam jako sałatkę, przekąskę na zimno. Myślę jednak, że na ciepło będzie równie smaczna. Naprawdę wyszło prze py sznie. Składniki: 200 g makaronu ryżowego 3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej piersi) 1 łyżka przyprawy 5 smaków 2 łodygi grubego szczypioru 1 ogórek gruntowy 1 mała zielona chili 3 łyżki jasnego sosu(...)rzepakowy (przepis na 3 porcje) Udka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 30 minut. Ogórek kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy pestki, kroimy w plasterki. Makaron gotujemy 5 minut. Sos sojowy, miód i rozdrobniony czosnek wlewamy do małego słoika, zamykamy i energicznie mieszamy. Udka smażymy na oleju na złoty kolor, wyłączamy gaz. Dorzucamy do tego ugotowany
Kardamonovyzjadł dwie dokładki. Bez mięsa! Sialalaaa. Tłumaczy się oczywiście tym, że był bardzo głodny, że to nie tak, że było smaczne. Bełkot i tyle. Składniki: 100 g makaronu ryżowego pół czerwonej papryki pół marchewki 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili pół łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka czarnego sezamu olej(...)rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę myjemy, odcinamy z niej zdrewniałe końcówki. Kroimy ją w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty, odcedzamy. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, chili i czosnek w plasterki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, chwilę obsmażamy
Kardamonovysumie rzadko robię tego typu zapiekanki. Pewnie chodzi o ich kaloryczność… tak myślę. Panoszył mi się jednak po lodówce ajvar, więc postanowiłam go wrzucić do makaronu. Potem doszła do tego kiełba i moje ulubione zielone oliwki. Py-cha. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 300 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść zielonych oliwek 3 czubate łyżki ajvaru(...)pokrojoną w małą kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Pod koniec dodajemy oliwki i ajvar, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania). Do makaronu dodajemy sos i odstawioną wodę, a także pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego
Kardamonovyprostu lepszej jakości). Mam w domu jednak jednego amatora czarnych oliwek, a właściwie już dwóch, bo okazało się, że Tola także przepada. Zrobiłam więc tapenadę, a później makaron z nią. Amatorzy zadowoleni. Składniki: 200 g ulubionego makaronu 150 g czarnych oliwek bez pestek 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 ząbek czosnku większa szczypta startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku(...)pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (przepis na 2 porcje) Oliwki, pomidory i czosnek bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy do nich oliwę, skórkę z cytryny, sok, sól i pieprz, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie za dokładnie) i mieszamy z tapenadą. Posypujemy serem. Artykuł Makaron z tapenadą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyWieki nie jadłam… a z 20 lat. Od jakiegoś czasu już miałam ochotę zrobić makaron z makiem, ale nie wypadało jakoś latem. Mamy grudzień, więc teraz bardziej przystoi. Zjadłam. I to było to. Resztę zamroziłam. Może zjem jednak latem. W ogóle chciałam zrobić masę makową od początku do końca sama, ale okazało się, że kupiliśmy już ugotowany i zmielony(...)będę się więc rozpisywać jak zrobić mak samemu, bo jeszcze tego nie robiłam. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam łazanek) 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich garść migdałów garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej) 2 łyżki masła (przepis na 3 porcje) Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią
Kardamonovywołowiny 2 mniejsze łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 puszki krojonych pomidorów pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka oregano (opcjonalnie) 400 g makaronu spaghetti parmezan sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje) Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojone drobno cebulę i seler, rozdrobniony czosnek i startą na największych(...)przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i powoli redukujemy sos (który finalnie ma być bardzo gęsty). Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu trochę wody z gotowania. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego sos mięsny i trochę wody z gotowania makaronu, mieszamy. Podajemy z parmezanem. Artykuł Spaghetti
Kardamonovysame dobre rzeczy. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 czubata łyżka mąki pszennej 4 łyżki śmietany 18% pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) 200 g ulubionego makaronu sól pieprz (przepis na 5-6 porcji) Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, zagotowujemy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem. Do miski wsypujemy mąkę i śmietanę, dokładnie mieszamy(...)pozbycia się grudek. Wlewamy do tego trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z resztą zupy (możecie to zrobić na wszelki wypadek przez sitko), znowu mieszamy. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy zupą. Artykuł Zupa pomidorowa z makaronem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytrochę przyjemności. Zrobiłam jeszcze wersję wegetariańską, ale zdjęcie wyszło tak kiepskie, że nie nadawało się do publikacji. Dajcie mi parę dni, poprawię, zjem i opublikuję. Składniki: 100 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo) 1 wędzona pierś z kurczaka 2 większe ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku pęczek koperku pół pęczka szczypiorku 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz(...)przepis na 4 porcje) Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy z nich pestki, kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Do miski wrzucamy także kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy do tego rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum
Kardamonovybędę to robiła co roku. Dzięki niemu zrobiłam nie tylko tytułową zupę, ale także pesto do niej. Podstawą zupy jest mój poprzedni przepis na pomidorówkę . Zmieniłam jednak ryż na makaron, dodałam dwa inne składniki i wyszła gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą. Zjedliśmy ją w dwa dni. Na drugie śniadanie także. Wyszła super. Składniki: 1,2 l wody(...)passaty pomidorowej 2 marchewki 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru (lub więcej) 150 g makaronu (ja użyłam pokruszonego pappardelle) 2 kulki mozzarelli 2 łyżki pesto z rukoli sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na 5 porcji) Umyte marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę
KardamonovyNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Tak szybkiego i prostego, jednocześnie bogatego w smaku makaronu, już dawno nie robiłem. A więc zrobiłem z podpowiedzi i wyszło bardzo aromatycznie. Składniki: 250 makaronu (np. Bavette) 2 łyżki serka wiejskiego 56 g tuńczyka w sosie własnym pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)dente. Odcedzamy i od razu przekładamy z powrotem do garnka. Nie czekamy, aż odcieknie. Do makaronu wrzucamy serek i osączonego z zalewy tuńczyka. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenMakaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, to potrawa, o którą prosił mój 4 letni syn. Robiłam już wcześniej spaghetti z pulpecikami, ale tym razem chciałam, aby była to wersja przygotowana pod kątem dziecka. Zresztą historia tej potrawy jest nieco dłuższa. Mój syn ogląda bajkę "44 koty", gdzie arcykotki zajadają się spaghetti z pulpecikami Babci Piny. W bajce jest często mowa(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz, oregano Dodatkowo: makaron typu spaghetti opcjonalnie nieco startego sera WYKONANIE Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, tartą bułkę, mąkę, sos sojowy lub przyprawę w płynie (u mnie to drugie) i doprawić
Passions hobbies lifepowiedział, że zupa może być albo z ciecierzycą, albo z ziemniakami, albo z makaronem...? Przyszedł czas na kolejną turecką czorbę, a trzeba przyznać, że kuchnia turecka przepysznymi zupami stoi - niewtajemniczonym polecamy na przykład przepis na naszą ukochaną czorbę z czerwonej soczewicy. Składniki (4 porcje): - 3 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 małe ziemniaki - 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżka papryki w proszku) - 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) - 1 łyżeczka kurkumy - 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry - sól, pieprz (do smaku) - 4 szklanki wody - garść makaronu vermicelli (rosołowego bezjajecznego) - 1 łyżka suszonej mięty (świeża też się nada, ale suszona jest lepsza - jest często używana do tureckich zup) Przygotowanie: 1) Na rozgrzaną w garnku oliwę
Roślinożerni urlopowiczeBardzo pożywne danie z makaronem sojowym, kurczakiem i warzywami. Do tego proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie zajmie Wam naprawdę chwilę, polecam! Składniki: 500 g pierś z kurczaka 100 g makaronu sojowego 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 duża czerwona papryka 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 papryczka chili 1 łyżeczka sosu(...)sojowego olej do smażenia sól, biały pieprz Wykonanie: Makaron robię według przepisu na opakowaniu. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam sola i pieprzem. Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w cienkie paski. Cebulę kroję w piórka, a marchewkę w kostkę. Czosnek, papryczkę chili i imbir drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę mięso, przekładam na talerz. Na patelnię wrzucam
magiczna kuchnia Kasidaniem do podania na święta ale i nie tylko. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów leśnych , selera, pietruszki oraz ziemniaków. Doprawiłam ją śmietanką i estragonem, po czym podałam z ugotowanym makaronem. Do zupy sięgnęłam po mieszankę grzybów leśnych. Normalnie użyłabym suszonych borowików, jednak nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli znajdziecie w sklepie suszone borowiki to polecam Wam ich użyć zamiast mieszanki(...)korzeniowego 25 dkg ziemniaków 2 pełne łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 2 l wody 1,5 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego estragonu 200 ml śmietanki 30% 10 dkg makaronu wstążki (do podania) Jak zrobić zupę grzybową zabielaną. Grzyby włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do namoczenia. Z namoczonych grzybów
MeCookszdecydowanym plusem jest to, że rzeczywiście nie pryska przy smażeniu, nawet w wysokiej temperaturze. Ta pozytywna informacja na pewno ucieszy większość z Was. 4 porcje Składniki: 500 g makaronu spaghetti 300 g całych pomidorów (wcześniej sparzonych i bez skórki lub z puszki) 100 g zielonych oliwek 260 g tuńczyka (użyłam z puszki w oleju) 1 mały bakłażan(...)przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie znowu sos podsmażamy, doprawiając Tabasco, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej smakuje al dente. Makaron mieszamy razem z sosem i podajemy z serem oraz świeżą bazylią. Smacznego
Niezły Młynek