Bezmięsne makarony to jest to! Uwielbiam bawić się smakami i łączyć słone ze słodkim. Dziś proponuję makaron z przepysznym warzywnym sosem z dodatkiem miodu i rodzynek. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu -duży bakłażan -1 czerwona papryka -pół cebuli -2 łyżki oliwy z oliwek -2 gasci rodzynek -2 łyżki miodu gryczanego -krojone pomidory w puszce (ok. 200 ml) -suszona bazylia(...)mieszając. Dodać rodzynki i miód i poddusić jeszcze 3 minuty. Do tak przygotowanych składników wlać pomidory w puszce, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Poddusic kilka minut dla zredukowania sosu. Makaron ugotować al dente. Podawać z sosem na ciepło. Wedle uznania można posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Zielona Kuchniamięsnej wersji. Połączenie nerkowców i pieczonego czosnku sprawia, że sos jest nieprzyzwoicie kremowy (i kaloryczny 🙄). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki nerkowców (około 80 g) - 4 ząbki czosnku - 150 g makaronu spaghetti - 1 łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki - 1/4 łyżeczki wędzonej soli (można zastąpić zwykłą solą; wędzoną sól można nabyć w większych supermarketach) - 2 łyżki(...)mięciutki i kremowy. Polecam upiec kilka nadprogramowych ząbków, bo ja taki swieżutki, cieplutki upieczony czosnek potrafię zjeść bez niczego. Upieczony czosnek obieramy i przekładamy do kielicha blendera. 3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4) W międzyczasie na patelni (na tyle dużej, żeby później zmieścił się na niej makaron z sosem) rozgrzewamy olej. Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wrzucamy
Roślinożerni urlopowiczewegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)would’t be myself if there was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego
Martyna CooksMakaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista zakupów tylko zachęca do spędzenia chwili w kuchni, miłego gotowania! Simple meat, simple pasta gives a perfect dish. No more than five ingredients, half hour of your time and the dish that comes(...)patelnię pokrojony w kostkę ser wymieszany z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, zmniejsz ogień i redukuj sos aż uzyskasz odpowiednią konsystencję, taką aby sos z łatwością połączył się z makaronem. W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente wg instrukcj na opakowaniu. Odcedź, nie płucz zimną wodą tylko wrzuć od razu na patelnię i mieszaj aż makaron połączy
Martyna CooksKolejne wydanie włoskiej prostoty! Makaron, sos z kilku składników i fenomenalne danie gotowe w pół godziny. Banalnie proste i do zrobienia przez każdego, smakuje za każdym razem zaskakująco – taka mała ilość składników i pracy a taki efekt! Another edition of Italian simplicity! Pasta, sauce made of few ingredients and a phenomenal dish is ready in 30 minutes. Absolutely simple(...)final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue cheese 200 g Greek yogurt
Martyna CooksMakaron z cukinią i tuńczykiem w aromatycznym sosie pomidorowym. Smaczne i proste danie z makaronu tagiatelle i chrupiącej cukinii. 300 g makaronu tagiatelle 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia zielona 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka oliwa z oliwek przyprawa Vegeta Natur Przyprawa warzywna do potraw tymianek bazylia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie(...)czosnkiem. Cukinię wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli i smażyć, aż zmięknie. Wlać pokrojone pomidory i doprawić ziołami i vagetą. Dusić, aż uzyskamy gęsty sos. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odsączony z wody dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać dodając na końcu tuńczyk. Podawać na gorąco. Można posypać tartym parmezanem
https:KKuchniaMniamDoszłam do wniosku, że za dużo tutaj słodkości i koniecznie trzeba wzbogacić bloga o przepisy na dania wytrawne. Przed Wami pomysł na makaron ryżowy w lekkim sosie z warzywami i wędzonym tofu usmażonym na złoto . Serek śmietankowy z powodzeniem możecie zastąpić mleczkiem kokosowym, co z pewnością wzbogaci smak potrawy. Ja korzystałam ze składników, które miałam akurat pod ręką(...)pewnością będziecie zadowoleni. Moja mama się zachwycała. ;) SKŁADNIKI/ 2 porcje jedna porcja dostarcza średnio: 450 kalorii / 13 g białka / 22,5 g tłuszczu / 50 g węglowodanów makaron ryżowy - 100 g (masa suchego produktu) tofu wędzone - 90 g (1/2 kostki) cukinia - 180 g (1 średnia sztuka lub 1/3 większej) cebula - 100 g (1 duża lub 2 mniejsze) serek śmietankowy
Kuchnia Ellieszpinaku mrożonego rozdrobnionego 60g masła 3 ząbki czosnku 2 jajka 125g parmezanu ( u mnie płatki) sól pieprz gałka muszkatołowa DODATKOWO: 210g tartego sera na grubych oczkach 480g makaronu lasagne SKŁADNIKI NA BESZAMEL: 60g masła 80g mąki 1l. mleka sól pieprz gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Na maśle smażymy szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pod koniec smażenia(...)mieszając najlepiej rózgą , tak aby nie zrobiły nam się grudki. Gdy beszamel zacznie gęstnieć doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. W naczyniu żaroodpornym składamy Lasagne: sos beszamelowy - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron.. i tak do samej góry... Wierzch posypujemy obficie serem żółtym. 4. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około
Dziś Ja gotujewpół twarde, dodają chrupkości daniu a całość wbrew pozorom jest bardzo syta. W moim daniu jest rzodkiewka w roli głównej - kiełki i warzywko- coś wspaniałego:) Makaron z rzodkiewką i kiełkami - 250g makaronu typu penne - pęczek rzodkiewek - 25g kiełków rzodkiewki - 50g kiełków brokuła - 2 małe cukinie - 3 małe marchewki - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 zielona papryka -1 czerwona papryka(...)łyżka masła - sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Marchew myjemy obieramy i tniemy w słupki. To samo z rzodkiewką, Cukinie dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobniutko. Papryki kroimy w paseczki cieniutkie a cebulę w piórka. Na maśle chwile podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i chwilę smażymy
Kuchnia Pełna EmocjiDziś odchudzona wersja tego pysznego włoskiego obiadu. Pełnoziarnisty makaron, pulpeciki z indyka i domowy sos pomidorowy . Zapraszam wszystkich wielbicieli tego dania do wypróbowania mojej wersji :) Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja - 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Sos - 800g pomidorów - 2 małe cebule - 2-3 duże ząbki czosnku - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie marchewki - sól, pieprz, bazylia - szczypta cukru pudru(...)Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Ja je zawsze wrzucam najpierw na posoloną wodę, (wrzącą) i gotuję ok.5 min. Po czym wyjmuję z garnka i odkładam , żeby poczekały na sosik. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Masło rozgrzewam na patelni. Cebulę skroję w kosteczkę a czosnek siekam. Wrzucam na rozgrzane masło i chwilę duszę. Seler
Kuchnia Pełna EmocjiUwielbiam prostotę. Niesamowicie cytrusowy i kremowy makaron, to szybki sposób zarówno na obiad i kolację. Składniki (4 porcje) -4 porcje ulubionego makaronu -5 cytryn -50 ml śmietanki UHT -75 g masła -50 g parmezanu -sól -natka pietruszki do podania Przygotowanie Makaron ugotować al' dente. Cytryny umyć i zetrzeć skórkę, a z jednej wycisnąć sok. Na patelni rozpuścić masło. Dodać skórkę(...)cytrynową i poddusić minutę. Dodać sok z cytryny, śmietankę i parmezan. Dokładnie wymieszać i poddusić do zredukowania sosu. Doprawić solą. Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać aż się cał pokryje się sosem. Podawać posypany natką pietruszki. Smacznego
Zielona KuchniaBiałe krewetki w połączeniu z makaronem skąpanym w sosie śmietanowo-mlecznym. Wow, do tego parmezan, czegóż chcieć więcej. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 0,5 kg krewetek białych 1 łyżka oliwy ½ drobno posiekanej cebuli 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku, wyciśnięte ok 80 ml białego wina 250 ml śmietany wiejskiej(...)mleka 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól pieprz do smaku 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki do posypania Przygotowanie: Ugotowałem makaron al dente. Rozgrzałem oliwę na patelni, na średnim ogniu. Krewetki posypałem solą i pieprzem i ułożyłem na patelni tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Smażyłem około 3 minuty z każdej strony do momentu, aż krewetki
R'n'G KitchenMakaron ze szpinakiem to pyszne i szybkie danie, które często serwujemy na obiad. Na szczęście moje dzieci uwielbiają szpinak, więc gdy przygotowuję ten makaron, to cała rodzinka jest zadowolona. Do wykonanie tego dania można użyć mrożonego szpinaku, The post Makaron ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki 4 porcje : 320 g makaronu / casarece / 100 g boczku 1/2 małej cebuli 200 g fasolki szparagowej 50 g startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki sól świeżo zmielony pieprz parmezan do posypania zielona cebulka do dekoracji Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie / " na ząb'/ Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać(...)podsmażyć na oliwie wraz z boczkiem. Dodać pokrojoną fasolkę ,smażyć 2 -3 minuty. Śmietanę, jajka ser zmiksować. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Gorący makaron przełożyć na patelnię, wymieszać, kontynuować smażenie. Dodać masę jajeczną ,wymieszać składniki ,doprawić do smaku pieprzem/ewentualnie solą/. Zdjąć z ognia. Masa jajeczna powinna być półpłynna. Makaron wyłożyć na talerze-. Posypać-serem
Zakamarki mojej kuchniPomysł na obiad - zapiekanka z makaronem Co na obiad? Nie jest to ani danie jednogarnkowe, ani super szybki obiad, ale warto poświęcić mu chwilę czasu i przyrządzić. Postanowiłam zainspirować się sałatką gyros, ponieważ bardzo ją lubimy, z resztą jak większość Polaków. To chyba druga w kolejności ulubiona sałatka narodowa. Pierwsza to oczywiście sałatka jarzynowa . Kiedy najczęściej przyrządzacie sałatkę jarzynową(...)gyros smakuje znakomicie. To wspaniała mieszanka przypraw, która sprawdza się zawsze! Obiady domowe Z kilku podstawowych składników możesz wyczarować coś obłędnie pysznego na obiad! Podstawą w moim daniu będzie makaron penne, który jest doskonałą bazą do wszelakich zapiekanek oraz sałatek. Dołożymy szybko przyrządzonego kurczaka, warzywa konserwowe, choć możesz równie dobrze użyć na przykład świeżej papryki, ser, łatwy sos i gotowe
MamaOskarka