makaron - 33044 przepisów (strona:527/2203)

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami 247

zapiekanką z łososiem. Po raz kolejny kombinowałam ze smakami i po raz kolejny intuicja mnie nie zawiodła - wyszło pyszne danie, sycące, ale nie zapychające. Lubię takie obiady. Składniki: 100g makaronu (np. świderki, rurki) 200g filetu łososia lub pstrąga łososiowego kawałek pora (ok 7cm, jasno zielona cześć) pęczek szparagów 100ml śmietanki 100ml jogurtu 1 jajko 100g sera feta lub capri(...)łyżki oliwy sól pieprz tymianek czosnek granulowany pieprz cytrynowy Rybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Makaron ugotować do pół miękkości, odcedzić. Por pokroić w plasterki. Szparagi dobrze umyć, odłamać zdrewniałe końce, włożyć na 3 minuty (cienkie wystarczy na 1 minutę) do gorącej wody, następnie odcedzić i przelać zimną

Obiad gotowy
Zapiekanka makaronowa z truskawkami 117

lecz dla samych owoców. Pamiętamy…4 koszyczki dla właściciela, piąty dla nas. Teraz miło się to wspomina. Może stąd sentyment do dań z truskawkami. Często w domu robiło się makaron ze śmietaną i truskawkami. Teraz postanowiliśmy odświeżyć to danie, lekko podkręcając parmezanem i…Ciekawi? To czytajcie. Składniki 350 g makaronu fusilli 500 g świeżych truskawek 200 ml słodkiej śmietany(...)szklanki mleka 3,2 % 1 łyżka ksylitolu 40 g startego parmezanu 2 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka mielonego cynamonu Przygotowanie Makaron gotujemy kilka minut mniej, niż jest to na opakowaniu. Oczywiście w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski. Śmietanę mieszamy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy umyte truskawki, szypułki usuwamy po myciu. Większe kroimy, dodajemy do śmietany z cukrem

R'n'G Kitchen
Makaron z truskawkami 192

Makaron ze świeżymi, zmiksowanymi truskawkami, posypany pokruszonym twarogiem to smak dzieciństwa, do którego z chęcią wracam. Jest świetną propozycją na lekki, chłodzący obiad w upalne dni. Składniki: 500g świeżych truskawek 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki cukru 200g makaronu o dowolnym kształcie sok z połowy cytryny starta skórka z 1 cytryny 150g białego sera sól Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić(...)skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką z cytryny i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci musu. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Makaron wymieszać z musem truskawkowym i posypać pokruszonym białym serem

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z krewetkami i szpinakiem 168

Bardzo szybkie danie obiadowe z śródziemnomorskim rodowodem, które przygotujemy w nie więcej niż 20 minut. Sycący makaron w połączeniu z pikantnymi, czosnkowymi krewetkami, szpinakiem i aromatycznymi suszonymi pomidorami.   Składniki: 400 g makaronu rigatoni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku dwie duże garście szpinaku 250g krewetek królewskich skórka z ½ cytryny 10-12 kawałków suszonych pomidorów Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie. Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3 minuty) na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Na patelnie dodać

Pyry na Gaz
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 203

wstążki i podać na surowo jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonale jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak przyrządzać szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki lub w paski. Jeśli chcecie żeby były mniej chrupkie wrzućcie je do wrzątku z odrobiną(...)się co o metodach obróbki szparagów rozpisywać, bo jest to warzywo niesłychanie wdzięczne do przygotowania. Polecamy Wam do wypróbowania kilka przepisów ze szparagami, prostych i smacznych. SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków

Niedzielny kucharz
MUSZELKI Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 199

Pyszna  propozycja obiadowa, Makaron w sosie serowo-śmietanowym z brązowymi pieczarkami.  Robi się szybko a smakuje rewelacyjnie :)  Zapraszam również do polubienia mojego FP --- GOTOWANIE PATKI  SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➨200 g Makaronu Muszelki ➨20 dag Pieczarek np. Brązowych  ➨1/2 Czerwonej cebuli ➨1 Łyżka drobno posiekanej Natki Pietruszki ➨200 ml Kwaśnej Śmietany  ➨15 dag Sera(...)żółtego tartego  ➨1 Łyżka Masła ➨sól i pieprz do smaku  ➨1/2 łyżeczki mielonej papryki czerwonej ➨1/2 łyżeczki czosnku mielonego ➨ 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente. Odcedzamy.  Na paatelni rozpuszczam masło.  Pieczarki myję i kroję w kostkę.  Cebulę kroję drobno.  Cebulę i pieczarki przekładam na patelnię , dodaję nattkę oraz

Gotowanie Patki
makaron z tuńczykiem w śmietanie #MasterTuńczyk 180

Cześć :D Jeśli ktoś się zastanawia, co ugotować na szybko, to proponuję właśnie to danie. Coś dla smakoszy owoców morza i wszelakich ryb w każdym wydaniu :D Makaron z tuńczykiem w śmietanie - palce lizać! Składniki: * 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes        * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki(...)czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oleju * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem Princes i dolałam 2 łyżki oleju. Cebulkę drobno posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanym oleju z zalewą. Dodałam tuńczyka Princes z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę

Pieprzyć z Fantazją
Makaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! 331

Makaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Idealnie danie na ciepłe, leniwe popołudnie     Składniki: 200g makaronu penne 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula 100g świeżego szpinaku 2 pomidory 3 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, bazylia   *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy(...)patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i wszystko przesmażamy ciągle mieszając, aż cebulka się zeszkli. W międzyczasie gotujemy makaron al dente *** *** Na patelnie dokładamy szpinak i smażymy do momentu, aż zwiędnie *** *** Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i smażymy przez jedną minutę *** *** Dodajemy serek, mieszamy *** *** Dokładamy ugotowany i odcedzony makaron i wszystko razem smażymy przez minutę, ciągle mieszając *** *** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Blog z Apetytem
Pieczarkowy strogonow z makaronem 156

przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy(...)sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba

Vegan Taste
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 172

wersja smakuje! Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)oraz cebulkę,  zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć pod przykryciem aż będą prawie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą.  Jajka wbić do miski, wlać śmietankę roztrzepać na jednolitą masę, wymieszać z połową startego drobno parmezanu. Do warzyw dodać gorący makaron  wlać sos trzymać chwilę

Wanilia i Kardamon
Pasta z łososiem w sosie śmietanowo – koperkowym wg Aleex 134

nich pastę z łososiem w sosie śmietanowo – koperkowym. Wyszła pyszna. Była tak smaczna, że zniknęła błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie ją zrobić u siebie w domu. Polecam. Składniki: • 400 g suchego makaronu typu wstążki • 150 g wędzonego łososia • 500 ml śmietanki 36% • 1 średnia cebula • 2 ząbki czosnku • 2 pełne łyzki posiekanego koperku (może być mrożony) • sok z cytryny do smaku • olej(...)sól • biały pieprz Sposób przygotowania: 1. Makaron gotować według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę drobno pokrojoną w kostkę. 3. Do cebuli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić. 4. Dodać wędzonego łososia, rozdzielonego widelcem na kawałki. Uważać, aby nie było ości. Podsmażyć. 5. Wlać śmietankę, dodać koperek. Wymieszać i zagotować

W mojej kuchni
Tagliatelle z łososiem i szparagami 161

kolejna ciekawa odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny(...)Włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 - 20 minut. Po łososiu (jego zmianie koloru) bardzo łatwo można rozpoznać czy jest już gotowy czy nie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Szparagi pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się osolonej wody na 5 minut. Wyłowić, przelać zimną wodą. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę

Karola gotuje
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 149

Dzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku(...)łyżki startego parmezanu/grana padano 1/3 szklanki czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę

Moja smaczna kuchnia
Makaron razowy ze szparagami, boczkiem i suszonym pomidorem 182

Dzień dobry :-) Sezon na szparagi się zaczął, u mnie oprócz małej lejdi wszyscy jemy i lubimy. Tym razem z makaronem razowym, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego dużo tartego parmezanu. Mniam, mam nadzieję, że Wy też bardzo lubicie szparagi i skorzystacie z przepisu :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe pęczek szparagów 1 opakowanie boczku w plasterkach kilka suszonych(...)pomidorów 100 ml śmietanki 30% oregano sól pieprz parmezan 1. Makaron gotujemy al'dente. Ja szparagi umyłam, odcięłam twarde końcówki i również podgotowałam w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Po podgotowaniu ostudziłam. 2. Boczek kroimy w paseczki, tak samo pomidory.  3. Boczek podsmażamy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się nam go trochę z boczku właśnie. Dodajemy

kruche babeczki
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 127

Dzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku(...)łyżki startego parmezanu/grana padano 1/3 szklanki czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę

Moja smaczna kuchnia