Dzień makaronu ? To właśnie dzisiaj! Z tej okazji mam dla Was bardzo smaczną i szybką makaronową zapiekankę z kurczakiem i cukinią z dużą ilością ostrego sera, pożywna i delikatna w smaku, idealna na syty obiad bo pogoda za oknem nie nastraja nas pozytywnie niestety. Składniki: 30 dag makaronu penne 70 dag mięsa z uda kurczaka bez skóry 2 średnie cebule(...)pół szklanki wody i dusić do miękkości, całość zalać słodką śmietanką, dodać serek topiony mieszać aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić i gorący wymieszać z sosem serowo-mięsnym. Całość przełożyć do ceramicznej formy do zapiekania, między makaron powciskać pokrojoną na cienkie
Wanilia i KardamonDzisiaj przygotowałam dla Was wyjątkowe danie z makaronem! To coś, czego na pewno jeszcze nie znacie. Bo czy przyszło Wam do głowy, aby zrobić spaghetti z kebabem? Pewnie jeszcze nie! Kebab to potrawa, która ma niejedno oblicze. Można go przygotować w domu. Niekoniecznie musi być z mięsa baraniego, każde inne -odpowiednio doprawione - będzie doskonale smakować. Moją wersję kebaba(...)makaronem Lubella zrobisz dosłownie w 10 minut. Co więcej tak przygotowane mięso jest mega soczyste! A smak genialny - odpowiednio słodki, lekko słony, delikatnie kwaśny, posiadający zrównoważoną ostrość. 2 porcje: * wołowina - 300 g * makaron Lubella Spaghetti - 250 g * świeże mango - 1/2 szt. * oliwa z oliwek - 1 łyżka * przyprawa do gyrosa - 1 czubata łyżeczka * sól - 1/2 łyżeczki * suszona papryczka chili- do posypania
Kraina Miodem PłynącaMakaron na bazie mąki z ciecierzycy to ciekawa alternatywa dla tego pszennego, a także ratunek dla osób z alergiami. Jest bogaty w białko, dlatego w połączeniu z pesto lub dowolnym sosem może stanowić pełnowartościowy posiłek. W strukturze jest trochę inny niż makaron zawierający gluten, nam jednak bardzo smakował, szczególnie z pastą z pieczonej papryki, posypany natką pietruszki. Składniki(...)przekroić na dwa kawałki. Jeden przykryć ścierką, a drugi cienko rozwałkować. Pokroić nożem na cienkie paski. Ciasto przykryć ścierką, aby nie wyschło. Zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić do niej makaron i od wypłynięcia gotować około 2-3 minuty. Do gotowania makaronu możesz dodać ciut oliwy, wtedy nie będzie się sklejał. Odcedzić. Podawać np. z pastą z papryki. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówuovo, il tutto arricchito con alcuni pezzetti di zucca. Trattasi di una ricetta molto semplice da servire a pranzo, preparabile letteralmente in un batter d'occhio :) SKŁADNIKI 320 g makaronu spaghetti 150 g boczku pancetta 300 g dyni hokkaido 50 g startego parmezanu 150 ml śmietany 30% 1 cebula 2 żółtka sok z cytryny majeranek(...)panna fresca 1 cipolla 2 tuorli succo di limone maggiorana sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni, boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę; podsmażamy kilka minut. Dodajemy boczek, dynię oraz kilka gałązek świeżego majeranku. Całość podsmażamy
La grande e la piccola cuocaprzepis. Zapomniałabym dodać, że jest też nieziemsko pyszne! Składniki (na 2 porcje): 350g surowych, białych kiełbasek 1 mała cebula 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 200g makaronu rurki – u mnie sól i pieprz do smaku tarty parmezan do posypania Wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy mięso(...)mięso jest już rumiane, dodajemy do niego cebulę oraz masło – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cebula też się zezłoci. W tym czasie makaron powinien się już ugotować, odcedzamy go i jeszcze ociekającego wodą wrzucamy na patelnię z kiełbasą i cebulą. Do tego dolewamy jajka ze śmietaną, ściągamy patelnię z ognia i wszystko razem dokładnie mieszamy
Smaczna Stronaspajało całość był sos tatarski – ja wykorzystałam gotowy, ze słoiczka, ale jeśli macie czas i ochotę, możecie przygotować go sobie od podstaw samodzielnie. 1 opakowanie ulubionego makaronu 2 pojedyncze piersi kurczaka po 1 papryce: czerwonej, zielonej i żółtej pęczek koperku 1 ogórek zielony tzw wąż kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mały słoiczek sosu tatarskiego (250ml) 1 łyżeczka musztardy przyprawa(...)gyrosa sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Polewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy je przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Gotowe mięso dodajemy do makaronu, mieszamy. Pozbawione
Smaki Na TalerzuDzień dobry :-) Dziś zapiekanka, czyli tak naprawdę zużycie resztek, które robimy czasem raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie. Tym razem zapiekanka z makaronem, do tego kulki mięsne z indyka, cukinia, cebula czerwona, czosnek, pomidorki koktajlowe, troszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku(...)przekładamy do miski, do niego dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników. Mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Reszta: ulubiony makaron (u mnie świderki) kawałek cukinii kilka pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeży koperek starta mozzarella świeże oregano 3 łyżki oliwy kilka suszonych pomidorów 1. Makaron gotujemy
kruche babeczkigdzie oprócz pysznej Minestrone zjemy fantastyczną pastę! Po raz kolejny przekonamy się, że wystarczy kilka najlepszej jakości składników, by stworzyć danie które zachwycać będzie nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ukochany makaron, ziemniaki i fasolka szparagowa, świeża aromatyczna bazylia, chrupiące orzeszki piniowe i genialne sery! Tylko tyle albo aż tyle! SPAGHETTI BARILLA PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych(...)mnie Mistrzostwo świata! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * makaron spaghetti pełnoziarniste Barilla 320 g * fasolka szparagowa – 100 g * ziemniaki – 2 szt * bazylia – 1 pęczek * orzeszki piniowe – 1 garstka * tarty parmezan – 4 łyżki * tarty ser owczy pecorino sardo – 1 łyżka * oliwa z oliwek – ok 100 ml * czosnek – 1 ząbek * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ziemniaki obieramy
Ostra na Słodkodzisiaj dla Was bardzo szybkie i przepyszne danie. Makaron - spaghetti - mój ulubiony. Dobrze ugotowany będzie sprężysty i smaczny. Sos pieczarkowy to naprawdę góra 15 minut roboty, nieco dłużej niż gotuje się makaron! Proponuję zacząć przygotowywać danie właśnie od niego. No i doskonałe smażone frankfurterki, które nadają charakteru. Usmażone krążki tych soczystych kiełbasek smakuję naprawdę doskonale! :) Potrzebujemy: 500 g pieczarek(...)czerwona cebulka 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30% 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 opakowanie frankfurterek Henryk Kania sól, pieprz W niewielkim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Solimy i szklimy co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy nasze pieczarki na mniejsze kawałki. Mogą to być zarówno plasterki jak i pieczarki podzielone
MamaOskarkaProste, szybkie i bardzo smaczne danie, które pochodzi z książki " Zioła na talerzu ". Autorką przepisu jest Marieta Marecka. Makaron spaghetti razowe, do tego upieczona papryka i pesto z bazylią i oregano. Pachnące i niezwykle aromatyczne. Pysznie było, tyle mogę Wam powiedzieć :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 2 porcje: 2 porcje makaronu (u mnie spaghetti) 1 1/2 papryki(...)oregano, dodajemy 11/2 łyżki startego sera, sok z cytryny, obrany czosnek, sól, pieprz, cukier i chili. Dolewamy oliwę (tyle, żeby pesto miało konsystencję gęstego sosu). 3. Do gotującego się makaronu dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu w garnku makaron mieszamy z pesto. Podajemy z upieczoną papryką, dodatkowo posypujemy listkami bazylii i oregano, oraz startym serem. Mniam :-) Smacznego
kruche babeczkiMakaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy(...)miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować. Do sosu dodać kotleciki. Chwilę poddusić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładać makaron, polewać sosem i układać kotleciki. zastawa
królestwo garówcebulką, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Z papryczką chili, natką pietruszki i odrobiną białego wytrawnego wina, które świetnie podbija smak samych krewetek jak i całego sosu. Podane z czarnym makaronem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia, mogą być świetnym pomysłem na lekką i wykwintną kolację. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 50 g masła 3 ząbki(...)obgotowanych, mogą być mrożone) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Mrożone krewetki rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), oczyszczamy z ewentualnych pancerzy i jelit, pozostawiamy ogonki
cool and mintyMakaron z aromatycznym, zielonym pesto, z mielonymi migdałami. Idealny na przekąskę w ciągu dnia oraz lekki obiad. Składniki: 100 ml oliwy z oliwek 1 duża doniczka bazylii 50 g mielonych migdałów (polecam Skworcu ) 2 duże ząbki czosnku sól pieprz ---------------------------- 200 g makaronu farfalle (kokardki) 1 kulka mozzarelli 300 g małych pomidorków Wykonanie Wykonanie pesto: Do kielicha blendera wlewamy oliwę oraz(...)dodajemy listki bazylii, mielone migdały, ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy. Poza tym: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Makaron mieszamy z pesto. Dodajemy mozzarellę i pomidory. Smacznego
Smak mojego domudzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makaron, który podałam w towarzystwie sosu śmietanowego, przyrządzonego na bazie szpinaku, kurczaka i świeżych pomidorów. Makaron dodatkowo wzbogacony został podsmażonym boczkiem, co nadało mu jeszcze większej wyrazistości. Jest to doskonały pomysł na obiad lub też kolację. Przygotowanie makaronu ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami nie jest skomplikowane, a... Tryb czytania Artykuł Makaron ze szpinakiem
PysiaGotuje.pl