Składniki: (4 porcje) 100 g. makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą (lub zwykłego ryżowego) odrobina masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. drobno startego sera Bursztyn 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 jajka sól i grubo mielony pieprz świeży tymianek Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja zalałam go osolonym wrzątkiem i przykryłam pokrywką na 6 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Kokilki do zapiekania (u mnie o średnicy 9 cm.) wysmaruj odrobiną masła. Do każdej nałóż trochę makaronu i zrób... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...