Przypadkowo wpadłam na ten przepis, a że miałam niewykorzystaną cukinię, to przyrządziłam taki makaron na obiad. To fajny pomysł na smaczny obiad. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 150 g salami 75 g żółtego sera 2 małe cebulki 1 mała cukinia 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. W międzyczasie(...)cebulkę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju na patelni. 4. Jajka wymieszać z tartym żółtym serem, tymiankiem, dodać też trochę soli i pieprzu. 5. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, pokrojone w kostkę salami, zrumienioną cebulkę i mieszankę jajeczną. Całość przelać do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w 180 st.C przez 30 minut. Smacznego! Inspiracja: Wiem
Kuchnia domowa Aniwyglądają naprawdę uroczo! :) Liście buraka liściowego smakują zupełnie tak, jak liście zwykłego buraka często przerabianego na botwinkę (zapewne każdy zna ich smak). Miałam w lodówce pesto, a w spiżarni makaron. Postanowiłam te łatwe danie nieco urozmaicić i dodać mu chrupkości i charakteru. Potrzebujemy: 3 plastry boczku wędzonego 6-7 liści buraka liściowego 1/2 słoiczka pesto z orzechami włoskimi i papryką(...)Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus 250 g makaronu spaghetti Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Pod koniec dodajemy posiekane liście buraka liściowego. Gorący makaron wsypujemy do boczku z burakiem liściowym, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Niezwłocznie podajemy. Wioleta Gargula
MamaOskarkaPyszna makaronowa wariacja- z makaronem z cukinii, 'oszukanym' sosem carbonara, chrupiącą szynką i ziarnami. Dlaczego oszukany sos? Ponieważ oryginalny sos carbonara przygotowywany jest z żółtek, a w tym przypadku wykorzystana jest tylko śmietanka, która po podgrzaniu tworzy aksamitnie kremowy i delikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza(...)typu julienne, aby powstały nitki spaghetti. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z drobno pokrojoną szynką, a następnie dodać spaghetti z cukinii i smażyć 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować makaron (al dente!). Ugotowany odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody, przełożyć na patelnię z cukinią i szynką. Wlać wodę pozostałą z ugotowania makaronu oraz kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować
Kraina Miodem Płynącaroku zachęca do eksperymentowania ze świeżymi warzywami. Nie pozostaje nam więc nic innego jak korzystanie z dobroci tego co daje nam natura i próbowanie nowych smaków. Tradycyjny włoski makaron z bakłaż anem i pomidorami Składniki na 2 osoby : 1 duży bakłażan albo 2 małe 1 szkl. passaty pomidorowej ½ opakowania makaronu spaghetti 3-4 ząbki czosnku(...)kroimy na plastry a następnie na cieniutkie paseczki i smażymy na rozgrzanej oliwie (można wcześniej lekko posolić i chwilę poczekać aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy ocet i zioła. Makaron gotujemy al dente. Na oddzielną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili, chwilę smażymy na małym ogniu, dodajemy passatę i podgrzewamy do momentu aż woda
Moja Mama GotujeDziś Polecam --- Makaron z tuńczykiem z domowym pesto na ciepło ❤ ❤ ❤ Idealna propozycja na obiad , kolację czy w formie sałatki. Uwielbiam takie szybkie propozycje na obiad czy kolację. Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ ,będzie mi bardzo miło ;) A teraz przepis : Składniki dla 2 osób: Pesto: 8 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki słonecznika(...)szklanki tartego sera najlepiej twardego 1/3 szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów 1/3 papryczki chilli Sól i pieprz do smaku Pozostałe składniki: 200 g dowolnego makaronu 1 puszka tuńczyka w oliwie lub oleju 10 dag sera żółtego tartego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Przygotowanie: 1. Składniki pesto ,dokładnie blenduje
Gotowanie Patkistartego parmezanu 40-60 ml oliwy extravergine d'oliva 5 listków bazylii 5 listków mięty s ó l, pieprz 400 g makaronu (w przepisie użyłam makaronu razowego typu fusilli) 20-30 g startego parmezanu **** INGREDIENTI (4 porzioni) Pesto di melanzane 3 melanzane 50 g di mandorle senza buccia 30 g di parmigiano grattugiato(...)minut. Upieczone bakłażany odstawiamy do wystygnięcia . Ostudzone bakłażany przekrawamy na pół, łyżką wyjmujemy miąższ, umieszczamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do blendera wrzucamy migdały, listki mięty i bazylii, starty parmezan oraz miąższ bakłażana; doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy
La grande e la piccola cuocaNowy tydzień zaczynam makaronem z warzywami i kiełbasą, nie ma co się przemęczać od poniedziałku, ale coś pysznego musi być :) W sklepach i ogródkach pojawia się coraz więcej warzyw, które aż chce się jeść. Ja też nie mogę im się oprzeć i staram się je przemycać gdzie się da. W tym daniu nie jest to trudne, bo wiele warzyw będzie(...)niego pasowało, a gdy już się wymieszają tworzą bardzo smakowity, kolorowy talerz :) Składniki na ok. 4 porcje: 400 g makaronu żytniego 1 brokuł 4 kiełbaski typu śląska 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia sól, pieprz i słodka wędzona papryka mielona natka pietruszki Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł umyć, podzielić na różyczki
Simply Foodzagospodarować i oto jest. Aromatyczne danie, które robi się w oka mgnieniu. Zachwyca smakiem i prostotą. Proporcje na dwie osoby. Składniki 400 g mięsa z ugotowanych żeberek 125 g makaronu chow mein 1 garść grzybów mun 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju z orzechów arachidowych 1/2 strąku zielonej papryki 2 łyżki pędów(...)bambusa 2 łyżki kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego Przygotowanie Mięso z ugotowanych żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po 10 min odcedzamy i kroimy w paski. Czosnek oraz imbir siekamy. Paprykę kroimy w paski. Szalotki siekamy. Pędy bambusa i kiełki fasoli odcedzamy
R'n'G KitchenMakaron i sos z mielonego mięsa, to chyba najczęściej jedzony obiad w Szwecji! Kiedyś zapytałam się koleżanki w pracy jakie jest jej ulubione danie, odpowiedziała sos z mielonego mięsa. Niewątpliwie moje dzieci lubią to danie, bo przedszkolu pojawiało się ono przynajmniej 2 razy w miesiącu. Jednym słowem szwedzkie dzieci są wychowane na sosie z mielonego mięsa. Na ogół robię(...)jako tradycyjny sos bolognese ale zawsze wprowadzam jakieś urozmaicenie. Dzisiaj przyrządziłam sos z mielonego mięsa z koktajlowymi pomidorkami. Jak dla mnie idealny sos do makaronu . Sos z mielonego mięsa Składniki: na 4 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu z mięsa
codojedzeniaMamy weekend, pewnie masę zaplanowanych zajęć na te dwa krótkie dni, więc żeby nie siedzieć zbyt długo w kuchni proponuję zrobić na obiad szybki makaron z porem i piersią kurczaka. Łatwy, przyjemny i smaczny posiłek w kilka chwil :) Składniki na ok. 2 porcje: 0,5 opakowania makaronu spaghetti ok. 400 g piersi z kurczaka 1 bardzo duży lub dwa mniejsze(...)pory mała śmietana 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż płyn z mięsa wyparuje. Por obrać, umyć i pokroić w półtalarki. Wrzucić na patelnię kiedy mięso będzie już białe. Chwilę podsmażyć
Simply FoodMarchew, cebula czerwona w woku wysmażone z pak choi i grzybami mun połączone. Do tego makaron ryżowy - wstążka bezglutenowy, wszystko z sosem ananasowym z chili połączone, ziołami i przyprawami doprawione. Sok z limonki dodał świeżości, a czarnuszka koloru i chrupkości. Danie niebanalne, smaczne i oryginalne. Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 trawa cytrynowa, 1 duża cebula czerwona(...)średniej wielkości marchewki (350 g), 1 małe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, marchew w słupki, pak choi na połowę
Moniki Smakołykimasłem na zimną patelnie i jest stopniowo podgrzewana. Później zostaje podlana delikatnie winem. Wierzcie, że warto spróbować tej metody. Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego „Washington Post” . Składniki: 1/2 opakowania makaronu linguini lub spaghetti 30 g krewetek surowych 0,5 kg bobu 4 łyżki masła 1/2 szklanki białego wina Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)gotowania, przelej bób na sicie zimną wodą i obierz ze skórki. Krok 2 Do wody po bobie, dolej szklankę świeżej wody, posól 1/2 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia dodaj makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron. Krok 3 Włóż 2 łyżki masła i krewetki do rondla, powoli podgrzewaj. Kiedy masło zacznie się roztapiać zamieszaj całość, a następnie
Niedzielny kucharzlekko odchudzona lasagne, bo bez beszamelu! Ja niestety po sosie beszamelowym czuję się lekko mówiąc niezbyt dobrze, dlatego postanowiłam pokombinować, żeby bez jego użycia lasagne wyszła soczysta, bez wysuszonego makaronu. Udało mi się i dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej wołowiny(...)łyżki oliwy z oliwek LaSelva 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta) 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz świeży koperek Płaty lasagne lekko obgotowujemy, aby stały się plastyczne. Lekko obgotowanym makaronem wykładamy pionowo naszą formę, bez uprzedniego smarowania - jeżeli jest to forma silikonowa lub nieprzywierająca, jeżeli inna, należy ją natłuścić. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę
MamaOskarkaEksplozja smaku. Składniki: makaron tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 garść fasolki szparagowej białej 6 pomidorków suszonych w ziołach 1 garść pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki pasty pindżur 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki śmietany 18 % sól pieprz 1 łyżka masła parmezan do posypania – może być w piórka Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu(...)można je przekroić na 3-4 kawałki żeby były mniejsze) Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone pomidorki suszone, smażymy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dodajemy pindżur, śmietany, sól, pieprz. Nakładamy makaron na talerz, dodajemy sos z mięsem i warzywami, posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Makaron z warzywami i kurczakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plProste, znane i smaczne danie z makaronem, które zawsze się sprawdzi na obiad. Dziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym, dokładnie z piersi z indyka, kaparami, suszonymi pomidorami i dużą ilością świeżo skrojonej natki z kolendrą oraz tartego parmezanu. Dzięki takim aromatom mój obiad jest wyjątkowy, pachnie cudnie, smakuje wyśmienicie. Smacznego Składniki: 4 łyżki oleju 1 cebula 3 suszone(...)pomidory, oraz jeśli się zdecydowałam to posiekane w kosteczkę chili, mieszam, dodaję mięso. Doprawiam, mieszam. Pod koniec smażenia dodaję pomidory z puszki i kapary. Smażę kilka chwil. Podaję z makaronem krótkim lub długim, np. tagliatelle czy spaghetti. Posypuję serem i natką wymieszaną ze świeżą kolendrą. Mój makaron z mięsem mielonym, kaparami i świeżą natkę z kolendrą podana Pysznie
Zasmakuj Kuchni