kolejny przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe – spaghetti Pyszne połączenie smaków kuchni włoskiej i francuskiej. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 g sera pleśniowego 50 g sera mozzarella tartego ½ cebuli 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% (1 mała) 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć cebulkę na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek. Śmietanę lekko podgrzać (nie zagotować). Po chwili dodać śmietanę. Szynkę pokroić na mniejsze paseczki i dodać do sosu. Dodać pokruszony ser pleśniowy i mozzarella. Wszystko wymiesza z makaronem. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3. Podgrzać śmietanę
KuchniaWeDwoje.plKolejna szybka i prosta zapiekanka z 4 składników – kurczak, makaron, pieczarki i papryka. Gdy brak pomysłu na obiad lub kolację. Idealnie nadaje się na drugi dzień do pracy. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 400 g fileta z kurczaka 200 g makaronu 250 g pieczarek 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 papryka (czerwona lub zielona(...)przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oliwy przez 10 minut. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą. Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i wszystkie składniki na sos, zaczynając od dokładnego roztrzepania jajek i wymieszania
KuchniaWeDwoje.plRurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek 50 g sera mozzarella tartego 300 g passaty pomidorowej(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym
KuchniaWeDwoje.plminut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki 30% – 36% 100 g śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka(...)ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka
KuchniaWeDwoje.plwszystkim świetnie smakuje na drugi dzień. Ta makaronowa ze szpinakiem i serem jest przepyszna i pożywna. Spróbujcie koniecznie Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 220 g makaronu 350 g szpinaku 350 g sera białego 2 jajka 1 cebula 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej(...)patelni roztopić masło, dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty należy go podgrzać do czasu, aż się rozmrozi), posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko poddusić i lekko przestudzić. Ugotować makaron. Szpinak wymieszać z białym serem i jajkami. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód naczynia wyłożyć 2/3 makaronu, masę szpinakowo – serową i pozostały makaron
KuchniaWeDwoje.plkażdą porę roku. Moim domownikom bardzo zasmakowały i jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego ok. 300-350 gram makaronu u mnie kokardki 200 ml śmietanki 30% 200 gram serka topionego śmietankowego pęczek szczypiorku sól, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone przełożyłam(...)śmietanę i serki topione. Na małym ogniu całość podsmażałam co jakiś czas mieszając do momentu aż serki się rozpuszczą i powstanie jednolity sosik. w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy ok 3/4 szklanki wody. gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z odlanym makaronem. Dolewamy trochę pozostałej z makarony wody jeśli
Blog kulinarny S9.PLbardzo szybkie spaghetti. Jest smaczne, a jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut! Przygotuj odpowiednie składniki i sprawdź sam, jakie to proste. Składniki: mięso mielone, ok. 300 g makaron spaghetti pomidory z puszki (obrane) cebula czosnek, 2 ząbki oregano, listki bazylii Pomidorowe spaghetti – przepis Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy go al dente. Na patelnię wrzucamy mięso, pokrojoną(...)kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesmażamy, aż się zarumieni. Ugotowany makaron odcedzamy, zostawiamy na kilka minut w durszlaku. Następnie należy posiekać pomidory z puszki, zajmuje to niecałą minutę. Pomidory dorzucamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, oregano i listki bazylii. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na patelni, aż się zagotuje. ugotowany makaron wykładamy na talerz, a następnie całość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papryką i pieczarkami. Smak, kolor i prostota wykonania. My uwielbiamy takie szybkie obiady. A Wy? Składniki: 14 pieczarek 2 małe papryczki (u mnie czerwona i pomarańczowa) 0,5 opakowania makaronu spaghetti Makarony Wielicki 0,5 szklanki delikatnego drobiowego bulionu 1/3 szklanki wody 4 łyżki gęstej śmietany 18% do zupy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka masła sól i pieprz(...)smaku 2 łyżki oleju szczypta granulowanego czosnku 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryczki też drobno kroimy. Na oleju smażmy pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili wrzucamy pokrojoną paprykę. Co jakiś czas mieszamy i chwilę
Słodkie okruszkiMakaron po chińsku z warzywami to szybkie i smaczne danie, które przygotujesz w jednej patelni. Składniki makaron chiński jedna średnia marchewka kilka różyczek brokuła kukurydza papryka czerwona kiełki fasoli mung cebulki dymki pierś kurczaka olej kokosowy nierafinowany (łyżka) sos sojowy o obniżonej zawartości soli sos teriyaki sos sweet chilli ząbek czosnku miód sól Przygotowanie Zaczynam od ugotowania makaronu, gotuje(...)patelni rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam na patelnie kurczaka, po kilku minutach dodaje marchewkę żeby zmiękła. Po kolejnych kilku minutach dodaje zblanszowany brokuł, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, kiełki i makaron. Zostawiam żeby się dalej delikatnie wszystko razem podsmażało. Przygotowuje sos w miseczce, wszystko na oko. Około 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka sosu sweet chilli, łyżka miodu
Wasze Przepisydaniu! Jeżeli jeszcze nigdy go nie jedliście to czas odrobić pracę domową i spróbować tego arcydzieła. Niesamowite połączenie wszystkich pięciu znanych nam smaków na jednym talerzu w formie makaronu, który zajada się pałeczkami. Czy to nie brzmi pysznie? Próbowałam wielu Pad Thai’ów w restauracjach i wielu przepisów, aż w końcu powstał ten, który najbardziej mi smakowo odpowiada. Przekonajcie(...)się sami jakie to szybkie, proste i pyszne! Składniki na 3-4 porcje: – 150g makaronu ryżowego 5mm – 150g piersi z kurczaka – 14 krewetek – 50g kiełków fasoli mung – 2 jajka – 1 cebula dymka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku Składniki na sos: – 6 łyżek sosu rybnego – 3 łyżki soku z limonki
Be Fit Be Strongoraz inspirujących historii, które pomagają wdrożyć się do zmian na lepsze, zielone życie i odbudowanie zdrowia w zgodzie z naturą. Wydawnictwo Znak, 300 stron, data wydania 2021. „Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto” Marc Vetri i David Joachim Wspaniała księga kluchów, naprawdę zachwycająca. Zdjęcia może nie do końca do mnie przemawiają, bo sama nie gustuję(...)minimalistycznej i szaroburej fotografii kulinarnej, ale bogactwo treści jest świetne! Po książkę sięgnęłam skuszona rekomendacją Jamiego Olivera, którego bardzo lubię. Chwalił Autora jako jednego z największych mistrzów makaronu na tej planecie. Co więc znajdziemy w książce? Otóż wiele tu porad i tych prostych i tych szczegółowych dotyczących przyrządzania własnoręcznego makaronu. Wiele też pomysłów na sposoby jego podawania. Znajdziemy przepisy
Dorota SmakujeFeta Pasta czyli Makaron z fetą to ugotowany makaron, wymieszany z upieczoną fetą, pomidorkami i przyprawami. Proste i pyszne danie, które zawładnęło mediami społecznościowymi. Aby przygotować Makaron z Fetą (Feta Pasta) wystarczy poukładać w naczyniu do zapiekania pomidorki koktajlowe, oryginalny ser feta w całości, ząbki czosnku, posypać suszonymi ziołami i polać oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i piec przez(...)około 35 minut. Następnie wszystko wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Czytaj dalej "Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami" na blogu Moja Delicja
Moja DelicjaPewnie każdy lubi szybkie dania, to jest gotowe w 30 minut licząc czas gotowania brokuła i makaronu. Mimo, że sos to praktycznie samo zielsko, to w połączeniu z makaronem jest bardzo sycącym daniem i dającym uczucie błogostanu, wiesz o czym mówię Jeżeli tęsknisz za wiosną i zielenią tak jak ja, to koniecznie zrób sobie taki sos, który będzie też pyszny(...)pieczonymi warzywami, np. dynią. Składniki na 4 porcje: około 400 g ulubionego makaronu (ugotować) 1 brokuł (ugotować) około 150 g świeżego szpinaku 200 ml jogurtu naturalnego/śmietany (u mnie wegański) sok z połowy cytryny 2 łyki oliwy/delikatnego w smaku oleju łyżeczka soli 1/3 łyżeczki kurkumy pół łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego pół łyżeczki pieprzu 30 g ziaren słonecznika
greenscarfDziś zapraszam po przepis na zapiekankę. Pomysł syna wykonanie moje :) Nic specjalnego, a smakuje całkiem nieźle. Makaron i zmielona pierś kurczaka. Do tego ser, przecier pomidorowy i trochę przypraw. Co zrobić na obiad, to odwieczny dylemat :) Być może, ta zapiekanka, przypadnie Wam do gustu i będzie inspiracją. Składniki: 200 g makaronu rurki(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (miałam żółtą) 1 łyżeczka bazylii suszonej 400 ml. przecieru pomidorowego (miałam swojski) sól, pieprz papryka słodka i ostra olej do smażenia Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce. Piersi zmielić. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać
Agusiowe smakołyki