Makaron po chińsku z warzywami to szybkie i smaczne danie, które przygotujesz w jednej patelni. Składniki makaron chiński jedna średnia marchewka kilka różyczek brokuła kukurydza papryka czerwona kiełki fasoli mung cebulki dymki pierś kurczaka olej kokosowy nierafinowany (łyżka) sos sojowy o obniżonej zawartości soli sos teriyaki sos sweet chilli ząbek czosnku miód sól Przygotowanie Zaczynam od ugotowania makaronu, gotuje(...)patelni rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam na patelnie kurczaka, po kilku minutach dodaje marchewkę żeby zmiękła. Po kolejnych kilku minutach dodaje zblanszowany brokuł, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, kiełki i makaron. Zostawiam żeby się dalej delikatnie wszystko razem podsmażało. Przygotowuje sos w miseczce, wszystko na oko. Około 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka sosu sweet chilli, łyżka miodu
Wasze Przepisydaniu! Jeżeli jeszcze nigdy go nie jedliście to czas odrobić pracę domową i spróbować tego arcydzieła. Niesamowite połączenie wszystkich pięciu znanych nam smaków na jednym talerzu w formie makaronu, który zajada się pałeczkami. Czy to nie brzmi pysznie? Próbowałam wielu Pad Thai’ów w restauracjach i wielu przepisów, aż w końcu powstał ten, który najbardziej mi smakowo odpowiada. Przekonajcie(...)się sami jakie to szybkie, proste i pyszne! Składniki na 3-4 porcje: – 150g makaronu ryżowego 5mm – 150g piersi z kurczaka – 14 krewetek – 50g kiełków fasoli mung – 2 jajka – 1 cebula dymka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku Składniki na sos: – 6 łyżek sosu rybnego – 3 łyżki soku z limonki
Be Fit Be Strongoraz inspirujących historii, które pomagają wdrożyć się do zmian na lepsze, zielone życie i odbudowanie zdrowia w zgodzie z naturą. Wydawnictwo Znak, 300 stron, data wydania 2021. „Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto” Marc Vetri i David Joachim Wspaniała księga kluchów, naprawdę zachwycająca. Zdjęcia może nie do końca do mnie przemawiają, bo sama nie gustuję(...)minimalistycznej i szaroburej fotografii kulinarnej, ale bogactwo treści jest świetne! Po książkę sięgnęłam skuszona rekomendacją Jamiego Olivera, którego bardzo lubię. Chwalił Autora jako jednego z największych mistrzów makaronu na tej planecie. Co więc znajdziemy w książce? Otóż wiele tu porad i tych prostych i tych szczegółowych dotyczących przyrządzania własnoręcznego makaronu. Wiele też pomysłów na sposoby jego podawania. Znajdziemy przepisy
Dorota SmakujeFeta Pasta czyli Makaron z fetą to ugotowany makaron, wymieszany z upieczoną fetą, pomidorkami i przyprawami. Proste i pyszne danie, które zawładnęło mediami społecznościowymi. Aby przygotować Makaron z Fetą (Feta Pasta) wystarczy poukładać w naczyniu do zapiekania pomidorki koktajlowe, oryginalny ser feta w całości, ząbki czosnku, posypać suszonymi ziołami i polać oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i piec przez(...)około 35 minut. Następnie wszystko wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Czytaj dalej "Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami" na blogu Moja Delicja
Moja DelicjaPewnie każdy lubi szybkie dania, to jest gotowe w 30 minut licząc czas gotowania brokuła i makaronu. Mimo, że sos to praktycznie samo zielsko, to w połączeniu z makaronem jest bardzo sycącym daniem i dającym uczucie błogostanu, wiesz o czym mówię Jeżeli tęsknisz za wiosną i zielenią tak jak ja, to koniecznie zrób sobie taki sos, który będzie też pyszny(...)pieczonymi warzywami, np. dynią. Składniki na 4 porcje: około 400 g ulubionego makaronu (ugotować) 1 brokuł (ugotować) około 150 g świeżego szpinaku 200 ml jogurtu naturalnego/śmietany (u mnie wegański) sok z połowy cytryny 2 łyki oliwy/delikatnego w smaku oleju łyżeczka soli 1/3 łyżeczki kurkumy pół łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego pół łyżeczki pieprzu 30 g ziaren słonecznika
greenscarfDziś zapraszam po przepis na zapiekankę. Pomysł syna wykonanie moje :) Nic specjalnego, a smakuje całkiem nieźle. Makaron i zmielona pierś kurczaka. Do tego ser, przecier pomidorowy i trochę przypraw. Co zrobić na obiad, to odwieczny dylemat :) Być może, ta zapiekanka, przypadnie Wam do gustu i będzie inspiracją. Składniki: 200 g makaronu rurki(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (miałam żółtą) 1 łyżeczka bazylii suszonej 400 ml. przecieru pomidorowego (miałam swojski) sól, pieprz papryka słodka i ostra olej do smażenia Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce. Piersi zmielić. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać
Agusiowe smakołykimiłość w jednym. Totalnie kremowy makaron z sosem z sera i brokuła! Totalnie dobry i prosty makaron! Na stałe w naszym menu 💚 Skusisz się? Brokuł to skarbnica zdrowia! Warto go wprowadzić do swojej diety np. właśnie jako dodatek do obiadu i zrobić z nim brokułowy makaron. Składniki na 3-4 porcje: ok. 250-300g makaronu 1 brokuł(...)sera pleśniowego (niebieskiego) lub ewentualnie topionego 1 szkl. mleka 1/2 cebuli 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente (ja ugotowałam na parze). Ser ścieramy na tarku. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni
CzarnawisienkaPasta e patate ) "Makaron z czym?" spytacie zapewne. Ano z ziemniakami, jak najbardziej. Owszem, w polskiej tradycji kulinarnej zestawienie takie może się wydawać cokolwiek... dziwne to już na przykład dla Włochów jest to jak najbardziej normalne. A w kuchni neapolitańskiej to wręcz standard. Zwłaszcza zimą. Oczywiście, jak bardzo wiele tego typu przepisów, ten także wywodzi się z kuchni biedoty, która(...)efekt końcowy okazał się być nie tylko pożywny ale i nad wyraz smaczny? No cóż, tym lepiej 😋 Sekret dobrego pasta e patate polega na umiejętnym ugotowaniu makaronu razem z ziemniakami tak by dzięki pochodzącej z nich skrobi całość uzyskała cudowną, kremową konsystencję, przesyconą smakami pozostałych składników. A na koniec ser 😀 To jak, bierzemy się do pracy? Składniki: 200g
Pasta Po PolskuKrewetki z makaronem po tajsku Pyszne i szybkie danie orientalne. Kuchnia tajska słynie z rewelacyjnie przyprawionych potraw, gdzie często mieszany jest smak ostry i słodki, tak jak w moim dzisiejszym przepisie. Przygotowanie tego pysznego dania nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Jest to świetny pomysł na oryginalny i niecodzienny obiad lub wykwintną i romantyczną kolację. Składniki: 1/2 opakowania(...)chińskiego” makaronu np chow mein ok 30 dkg krewetek (mogą być mrożone) 1 papryczka chilli 2-3 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki 1 cebula (u mnie czerwona) 1 papryka ( u mnie czerwona i żółta – po połowie) kawałek imbiru pół opakowania mrożonej warzywnej mieszanki „chińskiej”, lub: marchew, seler, por, kiełki bambusa, grzyby mun pół puszki krojonego ananasa 1 łyżka masła
Blog z Apetytemzrobić łazanki? Łazanki to po prostu ciasto makaronowe, pocięte na małe kwadraciki. Może zrobić je samodzielnie w domu, a jeśli nie macie na to czasu, to polecam kupić gotowy makaron w tym kształcie. W naszej tradycji łazanki to połączenie makaronu oraz kapusty. Co ciekawe, w niektórych regionach łazanki robi się z kapusty kiszonej, a w innych – z gotowanej, świeżej(...)przechowana od jesieni świetnie smakuje na świeżo. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie jeszcze warzywa i owoce warto jeść w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu . KOLOROWE ŁAZANKI Składniki: 1 opakowanie makaronu łazanki (500 g) 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 50 g jarmużu 150 g boczku (można pominąć) 2-3 łyżki oleju Sól i pieprz ziołowy Wykonanie: Kapustę szatkujemy
WiszniówkaPisałem poprzednio o robieniu cavatelli i o tym jak bardzo, niestety wciąż kuleją u nas wiedza i umiejętności w temacie makaronów domowej produkcji (w sumie, wszelkich innych też). Mam nadzieję jednak, że pomału, wspólnym staraniem uda się ten stan rzeczy zmienić. Choć trochę zmienić 😋 Dziś zatem, kontynuując temat, zaproponuję kolejny mało znany u nas typ włoskiego, domowego makaronu czyli(...)mąka z pszenicy durum) szczypta soli ciepła woda Wagowe proporcje mąki do wody - 2:1. Przyjmujemy, że na 1 porcję dla jednej osoby powinno wystarczyć 100g mąki (czyli 150g makaronu, wliczając dodaną wodę). Wykonanie: na stolnicy lub w szerokiej misce łączymy mąkę, sól i wodę; wyrabiamy energicznie ciasto, około 10 minut, ręcznie lub za pomocą kuchennego robota (zdecydowanie polecam
Pasta Po Polskujapońskiej. Krótko po zakończeniu wojny wojska japońskie wróciły do domu z Chin z nowym uznaniem dla kuchni chińskiej. Wtedy japończycy zaczęli gotować ramen na potęgę. Ramen to zupa z makaronem, która stała się jedną z najpopularniejszych potraw Japonii znaną na całym świecie. Dlaczego Ramen stał się tak popularny? Przede wszystkim jest niedrogi i powszechnie dostępny, co czyni go idealnym rozwiązaniem(...)podróżujących z ograniczonym budżetem. Restauracje z tą zupą można znaleźć praktycznie w każdym zakątku Japonii. Co ciekawe w każdym regionie można spróbować trochę innych odmian tego popularnego dania z makaronem. Na przestrzeni lat mieszkańcy modyfikowali przepis na zupę według własnych upodobań – wyjaśnia szef kuchni restauracji HOT, specjalizujący się gotowaniu ramen z Łodzi . Ramen to nie tylko wywar z makaronem
Słodkie okruszkiWłoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem ORZO Ciecierzyca nazywana jest również grochem włoskim. To właśnie ona była składnikiem bazowym, od której zaczęło się komponowanie dzisiejszej zupy oraz jej nazwa. Skoro już obrałem za jeden z głównych składników groch włoski, to wypadało zostać już w tym pieknym kraju. Dorzuciłem makaron ORZO, pomidory pelati oraz kilka klasycznych przypraw. Z połączenia tych(...)składników powstała wyjątkowa i sycąca WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA Czy można czymś zastąpić makaron ORZO? Zdaję sobie z tego sprawę, że nie jest to najpopularniejszy makaron w Polsce, dlatego jeśli chcesz, możesz go zastąpić innym drobnym makaronem. Warto jednak poszukać tego konkretnego, ponieważ jest on na prawdę ciekawy! Czy można użyć świeżych pomidorów? Pewnie, że tak! Użyj 400g pomidorów bez skórki
BlendmanWiem, że bardzo Wam smakuje makaron ze szpinakiem, który kiedyś prezentowałam na blogu ( tutaj przepis – KLIK ). Muszę przyznać, że to jedno z moich ulubionych dań. Czymże by jednak było życie blogera kulinarnego bez różnorodności? idąc tym tokiem myślenia, przygotowałam makaron ze świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Też fajne danie(...)makaronu penne 350 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku (lub do smaku) kilka suszonych pomidorów 100 g sera Lazur błękitny 1/2 szkl. śmietanki 30% sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory suszone kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła lub oleju
Smaki Na Talerzu