Penne quatro formaggio czyli makaron z sosem z czterech serów, kolejne ulubione danie mojej córki Ani, która jak już pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane(...)Koniecznie sobie zróbcie i koniecznie podajcie do tego włoską sałatkę, taką lub inną, ale o wyrazistym smaku. Doskonałe połączenie kremowego, ale i niezwykle aromatycznego sosu quatro formaggio, delikatnego makaronu i winnej sałaty gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe, moim zdaniem to włoski smak w najczystszym wydaniu! Składniki (porcja na 2-3 osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta
Kuchnia PrezydentowejTroszkę inny sos do makaronu. Prażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym warzywa, które pozostają lekko chrupkie i pełne smaku. Proste i jednocześnie wyjątkowe danie, które można przygotować w niespełna 40 minut. Można podać z makaronem o dowolnym kształcie, najsmaczniejsze jednak, moim zdaniem, z jakimś drobnym lub cienkim, jak np. spaghetti. Składniki: 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego(...)ciekiego 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 czerwona cebula 1/2 małej cukinii 1 papryka dowolnego koloru 1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka igieł rozmarynu, roztartych nożem
Kuchnia PrezydentowejNaoglądałem się ostatnio różnych zdjęć przygotowanego spaghetti a la bolognese i postanowiłem zrobić swoją wersję. Bardzo nie lubię jak na makaron jest "rzucony" zwyczajnie sos, którego zawsze jest za dużo. Nauczyłem się robić makaron tak, że po jego ugotowaniu nigdy go nie zalewam zimną wodą, tylko zawsze skrapiam oliwą i wrzucam go do rondla, czy patelni z wcześniej przygotowanym sosem(...)Makaron delikatnie mieszam z sosem na małym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz. W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki
BaRepasmięsa, obiad może być zjadliwy, a nawet ponadprzeciętnie smaczny. Na dodatek przygotowuje się w zasadzie sam – jak większość moich obiadów, he. Wystarczy wrzucić na patelnię warzywa i ugotować makaron. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie dla każdego ta czynność jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Wszystkich nieporadnych odsyłam do etykietek na opakowaniach – to naprawdę skarbnica niezbędnej(...)wiedzy. Dziś przetestowałam razowy makaron firmy Makarony Polskie. Zdrowszy, bo pełnoziarnisty. Taki makaron zawiera dużo witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Można powiedzieć, że jak na produkt zbożowy jest dość fit ;). No i te warzywa! Pomidory w końcu mają smak i zapach, chrupiące, cieniutkie szparagi i cukinia eee… chyba jest jeszcze zeszłoroczna, nie wiem, ale sprzedawca
wcinaj tomieć sposoby, nie ma rady ;) Znalazła się cukinia, myślałam o placuszkach, ale miałam jej zbyt mało, pomyślałam, że w sumie czemu nie zrobić z niej sosu do makaronu. W szafce, aż prosił się o wejście do gara makaron spaghetti z pełnego ziarna od Primo Gusto, o taki jak TUTAJ . Wykorzystać także postanowiłam suszone pomidory w oleju tej samej marki(...)makaron. Dopełnieniem postanowione zostać było zielonkawo - słonawe cudo, a mianowicie pistacje z Gospodarstwa Rolnego PLICZKO, które zachwyciły mnie smakiem jak i tym, że całkiem rzadko zdarzają się orzeszki, które są zamknięte. W pistacjach dla mnie najważniejszy jest smak, ale również to czy do orzeszków mogę się bez przeszkód dobrać ;) Oczywiście Maluch może zjeść takie spaghetti, jak najbardziej, ale bez orzechów
MamaOskarkaUwielbiam makarony zwłaszcza z pastami;-) Co do zapiekanek makaronowych byłam sceptycznie nastawiona. Do momentu kiedy spróbowałam tej zapiekanki. Jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Użyłam do niej dwóch różnych makaronów – zwykłego i orkiszowego. Do tego moje ulubione brokuły i kurczak. Polecam!!! Składniki: 0,5 kg makaronu, 0,3 kg piersi z kurczaka, 1 brokuł(...)żółtego sera, 200 g serka topionego, 5 łyżek śmietany 18%, 125 ml zimnej wody, Sól, Pieprz, Przyprawa gyros. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Brokuł gotujemy, przelewamy zimną wodą żeby nie stracił koloru. Układamy pomiędzy makaronem
Passion of Cookingwiecie dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji zapraszamy Was na naszą kolejną odsłonę dania z makaronem w roli głównej Smaczny, syty i kolorowy Składniki: - 150 g makaronu Rigatoni (Barilla) - 280 g dyni - 90 g brokułów - 4 suszone pomidory - garść szpinaku - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie (1/4 szklanki) - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki masła(...)dynię obraną i pokrojoną w kostkę i dolewamy wodę. Gdy dynia nam się trochę poddusi dodajemy różyczki brokuła, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone suszone pomidory. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszej potrawy, dokładnie mieszamy i dodajemy ser. Gdy całość nam się dokładnie połączy na koniec dorzucamy szpinak. Smacznego
Kuchenne WariacjeMiłośników makaronów zapraszamy na kolejny przepis z makaronem w roli głównej. Tym razem będzie to kurczak z białą fasolką w pomidorach z dodatkiem papryki i makaronem. Składniki: - 2 filety z kurczaka - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 puszka białej fasolki konserwowej - sól, pieprz - 1 łyżka miodu - 500 g pomidorów - 250 g makaronu Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)pomidorów odparuje nam woda i zrobi nam się gęsty sos dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę a jak ona zmięknie to fasolkę odsączoną z puszki. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy całość mamy gotową to makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy. Smacznego
Kuchenne Wariacjesię ukryć, że makarony możemy pałaszować w ogromnych ilościach dlatego staramy się je urozmaicać i kombinować z różnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami Składniki: - 150 g makaronu muszelki - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 cukinia - 1 brokuł - 140 g mrożonego zielonego groszku - 1 pęczek zielonych szparagów - sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucamy cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy i jak są wszystkie miękkie to wlewamy śmietankę i zagotowujemy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przekładamy do sosu z warzywami, mieszamy i przekładamy na talerz. Smacznego
Kuchenne WariacjeMakaron ...makaron...uwielbiam makarony z różnymi sosami-czasem myślę że, powinnam była urodzić się we Włoszech......To szybkie i łatwe danie obiadowe, czy nawet ciepła kolacja po całym dniu pracy dla rodziny, przygotowanie zajmie niecałe 25 minut :) patent dla osób ceniących swój czas. Danie mieszamy ze sobą dopiero na talerzu...mniam! Pomysł na konkurs miałam od razu bo często(...)jako jeden na sklepowej półce leżał i czekał jakby na mnie,na szczęście jest delikatny i wszytko współgrało się cudownie! Czeka Was sama przyjemność z degustacji...-:) Składniki 250 g makaronu falbanki Sos: 1 młoda cukinia 100 g wędzonego łososia w plastrach 125 g serka kremowego TAPAS Apetina 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku pęczek świeżego koperku 4 łyżki mleka
Wanilia i KardamonMakaron, żeby mi smakował, musi być naprawdę dobry. Prawdopodobnie brzmi to abstrakcyjnie, ale mam uczulenie na niedobry makaron i potrafię go wyczuć. Po prostu go nie jem, nie lubię i staram się unikać. Gdy przyszła do mnie "kolorowa paczka om nom nom", byłam trochę przerażona, że to akurat makarony... Skoro jednak zostałam wytypowana do jej otrzymania, nie mogłam po prostu(...)pozwolić, by leżał w szafie... i dobrze! Bo akurat ten makaron ugotował się szybko, był sprężysty i po prostu smaczny. Nie wiem, czy to kwestia mojego zielonego quasipesto, czy rzeczy innej, ale z całości jestem zadowolona. A sos nazwałam quasipesto, bo nie ma w nim żadnych ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której
Kuchenna Kontrrewolucyakuchni, ale obawy okazały się bezpodstawne. Choć z przedstawionego obrazka wynika coś zupełnie odmiennego, udało nam się przyrządzić pyszny, zielony obiad. 0,5kg dobrych parówek (u mnie berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera(...)chilli do smaku zielony i czarny barwnik spożywczy Parówki pozbawiamy folii, jeśli w takowej zostały zakupione i kroimy je w niezbyt duże cząstki. Jak na zdjęciu, przebijamy je surowym makaronem tak, by z jednej strony było go wiele więcej. W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze sporą ilością zielonego barwnika oraz łyżeczką soli. Parówki z makaronem wrzucamy do wrzątku i gotujemy
Kuchenna KontrrewolucyaSzansa. Podróż w nieznane. Co to będzie, co to będzie... Składniki: 1 opakowanie makaronu (400 g) 1 cukinia 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 dag pieczarek 200 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę(...)paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki posypujemy oregano. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
My simple kitchensmaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese ( link do przepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić nie tylko ze względu(...)prostotę i ekspresowy czas przygotowania- czyli tylko na czas gotowania się makaronu- ale i za doskonały smak! :) Wypróbujcie, koniecznie! Składniki na 3 porcje: * makaron- 125 g * słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj nasz pierwszy przepis na szybki, wegański i przepyszny obiad. Kluczem jest prostota, dlatego zachęcamy Was do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami doprawionymi świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu :) Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g wegańskiego makaronu(...)oliwek Liście świeżej bazylii Liście świeżej rukoli Oliwa Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy Sól i pieprz wg uznania 1. W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente, a po około 10 minutach odcedzamy go. 2. W czasie, gdy makaron się gotuje kroimy suszone pomidory w drobne paseczki, tofu w kostkę, oliwki w paski, a czosnek
Bananowe Pole