kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek cukrowy zastąpiłam mrożoną fasolką szparagową jednak mamy teraz sezon na chrupiące(...)ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone
sierotka maRysia w kuchnichyba najszybszy makaron. Przygotowanie "sosu" zajmuje dokładnie tyle czasu ile gotowanie makaronu. Powstał z potrzeby chwili – goście chcieli wytrawnego wina...i co tu podać ? Składniki. Ja użyłam takich, a efekt zadziwił moich gości. makaron lasagnette czyli łazanki pofałdowane suszone na słońcu pomidory w oleju kilka śliwek suszonych sos pomidorowy czerwona cebula bazylia parmezan sól i oliwa z oliwek trochę czosnku(...)Operację "szybki makaron" zacznij od zagotowania i posolenia wody. Wrzuć na gotującą wodę makaron. Masz 10 minut na przygotowanie sosu. Na rozgrzaną patelnię, u mnie patelnia wysoka Woll Szafir - wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach. Pokrój nożyczkami- ja tak robię- suszone pomidory oraz suszoną śliwkę, dodaj trochę oleju z zalewy i wlej
Z Kuchni Do Kuchniostatnich pyszności. Dawno nie zaglądałam do tej książki a tu takie smakowitości! "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona" nadal inspirują. Lekkie, pełne smaku, w gruncie rzeczy wiosenne, danie dla mięsożerców. Makaron z brokułami, ziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki), posiekanych 50 g ciabatty, porwanej na malutkie kawałeczki 2 łyżeczki listków tymianku 250 g makaronu, najlepiej(...)szalotka, posiekana ząbek czosnku, pokrojony w plasterki szczypta płatków chili, lub pół posiekanej papryczki 6 filecików anchois 1 brokuł 500 g, same różyczki 3 łyżki wody z gotowania makaronu 3 łyżki białego wina 8 dużych listków bazylii, posiekanych 1/4 pęczka natki pietruszki sok z 1 cytryny pieprz i starty parmezan do posypania Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułkę układamy
Dzieje kuchennej WiewióryNiezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń(...)Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek
karmelowyCannelloni, czyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara(...)naturalną dekoracją dla niej, zarówno w sensie smakowym, jak i kolorystycznym, będzie świeża bazylia. Na pewno będzie to wówczas dobra propozycja na „kolację we dwoje”. Cannelloni to lubiana forma makaronu, ale wiąże się z nią pewnego rodzaju kontrowersja. Różne są bowiem szkoły na to, czy rurki przed wypełnieniem farszem należy częściowo obgotować. Różnie mówią o tym zarówno kucharze
Kulinarna PokusaNaprawdę, ale to naprawdę nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu z sosem bolońskim :) Na ten poczciwy pomidorowy sos z mięsem mielonym, ziołami i czosnkiem jest tak wiele przepisów, że ciężko odnaleźć te właściwą, oryginalną recepturę. Więc i ja chciałam podzielić się z Wami moją prywatną, najulubieńszą i najprostszą recepturą na ten sos, która jest dla mnie taką swego rodzaju(...)łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej) sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo 1 opakowanie ulubionego makaronu kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które
DefinicjaSmakutakże – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. Piękna, prawda? Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie(...)brzegom, sprawdziła się doskonale. Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie, co nie sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni takiej jakość do zmywarki:) Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English
karmelowyjuż dziś coś na słodko a zatem czas też na coś słonego Ostatnio mieliśmy okazję uczestniczyć w kolejnych warsztatach organizowanych przez Piri Piri i firmę Kamis. Tematem przewodnim były makarony więc tym bardziej te warsztaty nas zainteresowały i zdecydowaliśmy się w nich uczestniczyć. Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem to jeden z wielu makaronów które mieliśmy okazję spróbować i który(...)postanowiliśmy także przyrządzić w domu. Składniki: - 1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle 250 g - 150 g świeżego szpinaku - 75 g parmezanu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie śmietanki 18% 500 ml - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 łyżka masła W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie wszystkie produkty. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Następnie myjemy i odsączamy szpinak
Kuchenne WariacjeOstatnio zastanawialiśmy się jakie danie przyrządzić z bobem i wpadliśmy na pomysł makaronu w pomidorach z bobem. Tak nam posmakowało, że zniknęło w oka mgnieniu i nie zdążyliśmy zrobić zdjęć dlatego też był powód aby zrobić powtórkę tego makaronu Składniki: - 150g makaronu fettuccine - 2 łyżki masła - 1 por - 4 pomidory - 1/2 kg bobu - 1 łyżeczka miodu - sól morska w młynku(...)twardy. Następnie bób odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Potem obieramy bób i wrzucamy do naszych pomidorów i jeszcze chwilkę razem wszystko dusimy. W tym samy czasie co bób gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy pomidory z bobem są gotowe to wrzucamy do nich ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy i podajemy Smacznego
Kuchenne WariacjeChociaż makaron dotarł do Polski prawdopodobnie wraz z królową Boną to dopiero w XIX wieku zaczęto w poradnikach dla gospodyń podawać przepisy na przyrządzanie tej potrawy. Gotowano go wówczas do miękkości, podobnie zresztą jak we Włoszech, z tym że tam gdzieś do XVIIw., a u nas znacznie dłużej. Sposób gotowania makaronu zmienił się wraz z pojawieniem się mąki zwanej semoliną(...)luteina. Jest uprawiana w klimacie suchym i kontynentalnym. Daje co prawda mniejsze plony ale za to bardziej wartościowe. Duża zawartość wysokiej jakości glutenu w tej mące pozwala na wytwarzanie makaronów bez białka kurzego.Utrzymują one zwartą strukturę bez żadnych dodatków i nie rozgotowują się. Stwarza to możliwość wytwarzania suchych makaronów o różnorodnym kształcie i rozmiarze. Zachowują one sprężystość w czasie
Wiem co jemprawdziwa bomba kaloryczna! Wyłącznie dla miłośników serów :) Streszczać się będę dzisiaj, bo jednocześnie piszę tego posta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie ile, ale spora kostka) sera żółtego(...)chili. Dusimy dalej przez kilka minut i na koniec dodajemy sezam. Mieszamy i wyłączamy palnik. Bierzemy naczynie żaroodporne i na spodzie naczynia dokładnie żeby cały spód pokryć układamy płaty makaronu. Na to kładziemy warstwę naszego duszonego szpinaku i znów warstwę makaronu. Potem warstwa pokruszonego sera feta (połowę tego co mamy) i znów warstwa makaronu. I dalej: warstwa szpinaku, makaron
Marder&Marder Manufacturepapryczką chili. Konkretny pikantny smak. Aaahh, polubiłem to! :) Pyszne i absolutnie proste w przygotowaniu. Zatem przepis i spać lecę, bo północ dochodzi teraz, gdy to piszę. Na 2 osoby: makaron spaghetti kilka łyżek drobno posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku pół papryczki chili szczypta soli oliwa do smażenia Makaron gotujemy al dente (my mamy taki zwyczaj, że gotujemy 2 minuty(...)krócej niż jest podane na opakowaniu i to naprawdę jest dobry zwyczaj). W tym, czasie podsmażamy na oliwie czosnek, chili i natkę. Makaron prosto z garnka, jeszcze taki ociekający trochę wodą, wyjmujemy specjalną łyżką (lub czymkolwiek chcemy) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko, solimy do smaku, smażymy jeszcze kilka chwil i gotowe. Podajmy :) Prawdziwe aglio olio e peperoncino ma chyba
Marder&Marder ManufactureDzisiaj danie, które jest szybkie, proste i zawsze wychodzi – makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Historia tego dania sięga aż do marca, kiedy to powstała w mojej głowie potrzeba zjedzenia makaronu. Zdrowego makaronu. Takim sposobem zrobiłam na obiad makaron z cukinii, który wyszedł na tyle dobry, że pochwaliłam się nim na Instagramie. Chciałam opublikować przepis, ale wiązało się(...)gałki muszkatołowej szczypta stewii szczypta cynamonu sól/pieprz do smaku można dodać inne ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Myjemy cukinię i trzemy ją wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron (pomijamy sam środek, czyli pestki). Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii ‚ujdzie’ woda ; ). Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym
Fill The BowlSałatki makaronowe wprost ubóstwiam, na prawdę. ;) Przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo sycące. Dziś proponuję sałatkę z makaronem o niewielkich kształtach z dodatkiem wędzonej piersi z kurczaka i pysznym majonezem Kieleckim od WSP Społem , którego smak jest bardzo zbliżony do smaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona(...)pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy
MamaOskarkajedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa. Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :) Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche(...)tortiglioni , spirali) – delikatny i miękki. Na moim talerzu zagościł makaron świderki nr 22 z pomidorami. A jeśli makaron z pomidorami, to i bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :) Składniki: 1 kalafior 400 g fasolki szparagowej 300 g makaronu świderki 2 łyżki masła
Trzeci talerz