razem z czerwoną, zwaną też modrą. Lubimy wymyślać ciekawe potrawy i to jedna z tych, które robiliśmy na tzw. czuja. hehehe. Okazało się, że połączenie czerwonej kapusty z makaronem to dobry pomysł i smakuje bardzo dobrze. Do tego ciekawie farbuje makaron i wychodzi fioletowo - niebieskawa potrawa. Kolor naprawdę fajny. Zobaczycie na zdjęciach. Fioletowy makaron z kapustą i zielonym groszkiem(...)osoby) Składniki: 3/4 opakowania makaronu typu kolanka (duże) 1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy
vegetanieWitajcie :) Dawno już nie robiliśmy nic z makaronów, więc dzisiaj oczywiście kolejna propozycja makaronowa. Jak już nie raz pisaliśmy, długo nie wytrzymujemy bez makaronów i czas już przyszedł, aby coś przekąsić z ulubionymi kluskami :) Udało nam się ostatnio kupić ciekawą wersję świderków w rozmiarze XL. Do tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze(...)markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron : Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób) Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych pomidorów w soku 3 gałązki selera naciowego 1 średni
vegetanieMakaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc danie jest gotowe w niecały kwadrans. Sos z gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane. Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej(...)gorgonzoli 200 ml śmietany 30 proc. ok. 10 czarnych oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na koniec dodać posiekane czarne oliwki i pieprz. Ugotowany makaron
W SMAKminuta jest na wagę złota, czasu ciągle brakuje, a obowiązków coraz więcej. Kiedy mogę dłużej posiedzieć w kuchni, to kombinuję z daniami, ale kiedy czas mnie goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy. Polecam makaron z pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił(...)smaczne i kremowe. Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego groszku, 250 g makaronu spaghetti, 1 -2 łyżki ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieczarki, myjemy, suszymy, w razie potrzeby oczyszczamy i kroimy
Moniki SmakołykiMoje dzieciaki bardzo lubią spaghetti bolognese i to najlepiej z paczki. Od czasu do czasu robię taki ekspresowy makaron, ale staram się robić wszystko od podstaw (oprócz makaronu bo rzadko kiedy robię go sama). Dzisiaj podałam na obiad bardzo proste i ekspresowe danie czyli makaron z sosem pomidorowym :) Składniki: 200g makaronu świderki 300ml(...)ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru łyżeczka suszonej bazylii (może być świeża) 50g startego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kiełbaski kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka zeszkli się, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy
Amatorka kuchennaMakaron pełnoziarnisty jest świetną propozycją dla osób będących na diecie. Połączenie makaronu z tuńczykiem i pomidorami dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Dzisiaj przedstawiamy takie oto obiadowe danie :) Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka(...)koncentratu 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszamy dzisiaj na Poniedziałkowy "fit" z makaronem w roli głównej. Jak już zauważyliście makaron pojawia się u nas często. Dzisiaj przygotowałam go z warzywami i kurczakiem - całość świetnie nadaje się na pożywny obiad. Danie zachęca zapachem, kolorami i smakiem. Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI: 15 dag makaronu spaghetti durum 25 dag filetu z kurczaka 1 mała(...)cukinia 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku sól PRZYGOTOWANIE: Makaron durum gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż wiadomo makarony u nas goszczą często, a dzisiaj kolejny pomysł na coś pysznego z jego udziałem :) Makaron spaghetti jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem(...)mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż wiadomo bardzo lubimy dania makaronowe. Jednym chyba najbardziej znanym daniem jest spaghetti. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was właśnie na taki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość(...)bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOchota na smażony makaron naszła mnie podczas spaceru z córeczką. W sumie nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale lubię makaron, lubię warzywa i lubię mięso, więc postanowiłam przyrządzić go zgodnie z własnymi upodobaniami i oczywiście zgodnie ze smakiem domowników. Wszystkie warzywa kroiłam sama, nie używałam mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący(...)śmieciuchem” modyfikować je na wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów
dom-agi.plJeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia. U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał domowy pomidorowy makaron orecchiette . Ciasto jest niebywale plastyczne, właściwie do złudzenia przypomina plastelinę, co gwarantuje dzieciom wspaniałą zabawę i ogromne chęci do współpracy. Po ugotowaniu makaron jest miękki i sprężysty. Ja podałam(...)czosnkiem i cukinią , tak jak w przypadku spaghetti, o którym pisałam tu . Możecie oczywiście przygotować swój ulubiony sos. Namawiam Was gorąco do "prac ręcznych" , a do tego przepisu na makaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz
KUCHARNIADziś stawiam na zdrowie! Proponuję Wam Makaron razowy z ciecierzycą na ostro :-) Ciecierzyca , inaczej cieciorka , jest bogatym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne dla naszego organizmu. W smaku przypomina groch i podobnie jest wykorzystywana. Można ją kupić w plastikowych torebkach i samemu dzień wcześniej przygotować lub kupić gotową, ugotowaną już na parze, zamkniętą w puszce ciecierzycę . Składniki: garść makaronu razowego(...)puszki ciecierzycy 1 mała papryka 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 mała puszka pomidorów majeranek tymianek sól i pieprz 1 łyżka oliwy Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek
Anielska Kuchnia Anizarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze i opinie. Smacznego :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI do przygotowania dania:250 g makaronu spaghetti80 g bazyliowego pesto10 pomidorków koktajlowychser grana padano lub parmezanrukolaoliwa z oliweksól, pieprzSKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto:1 szklanka świeżych liści bazylii1 ząbek czosnku1 łyżeczka orzechów piniowych1/2 szklanki oliwy(...)pulse. Następnie włącz blender na obroty i powoli stumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodaj ser i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę.PRZYGOTOWANIE spaghetti pesto:W pierwszej kolejności wstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Gdy makaron będzie już gotowy (aldente) odcedź go. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i dodaj wcześniej przygotowane pesto. Następnie dodaj do pesto ugotowany makaron, dopraw
kulinarnyJaDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem. Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami(...)jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson RJV Riesling 2006 Czas przygotowania 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:150 g krewetek koktajlowych200 g makaronu bavette lub spaghetti1/2 średniej cukinii1/2 średniej cebuli1 ząbek czosnkunatka pietruszki1/2 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki oliwy z oliwekszczypta peperoncino lub świeżego chilliparmezan (płatki)sól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cebulę siekamy w kostkę
kulinarnyJaMonini zmotywowała mnie do czegoś o wielowarstwowym smaku i aromacie. To oczywiście wymaga czasu i motywacji która w moim przypadku zaowocowała daniem które na długo zapamiętacie. Proponuję dziś żytni makaron fusilli z goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami włoskimi okraszonymi świeżym rozmarynem. Będzie chrupiąco(...)kaloryczności potrawy. Zapraszam Was do kuchni :)Czas przygotowania: ok, 40 minutDla 2 osóbSkładniki:Olej ryżowy MoniniGroszek cukrowy 2 garściPołowa średniej wielkości mango 1 średnia marchewkilka orzechów włoskich2 garście makaronu żytniego fusilli1 łyżeczka miodukilka igiełek świeżego rozmarynuAmarantus 5 łyżekSzczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiruCukier trzcinowySól himalajskaSos worcestershireSos sojowyPrzygotowanie:1/ Zaczynamy od ugotowania amarantusa w 10 łyżkach wody z dodatkiem
Kuchnia PROzdrowotna