majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Ser żółty,szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Wszystko wrzucamy razem do miski, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z majonezu, musztardy i jogurtu przygotowujemy sos, którym zalewamy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Czerwona PorzeczkaPieprz Cukier Oregano Kulka mozzarelli Olej PRZYGOTOWANIE: Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory oraz dodajemy koncentrat (ilość dodanego koncentratu zależy od samku pomidorów z puszki-jeżeli są kwaśne, dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy
Kopystką po garachpies niejako pasterski, czyli zabiegajac drogę zbł ą kanym owieczkom, a potem zostało sprz ą tanie. W domu byliśmy w okolicy 18.00... Na obiad dostał się nam sos z klopsikami i kasza kus-kus... A dzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut... Składniki: (spokojnie na 3 dzieci i 1 dorosła osobę + pozostały kurczak, który znakomicie znosi mrożenie(...)kurczak 3 duże, pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki słodkiej papryki sól i pieprz, do smaku dodatkowo: rękawy do pieczenia w piekarniku, prawdopodobnie dwa makaron 300g makaronu farfalle 2 duże, czerwone papryki 1 paprykowa pierś z kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy + około 1 łyżki oliwy do pokropienia gotowego dania 2-3 łyżki drobniutko startego
Lejdi of the houseryżem lub makaronem. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Dla 2 osób Składniki kurczak w marynacie: 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru szczypta soli Ananas marynata: 1 średni świeży ananas lub 1 puszka w zalewie 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)około 30 minut. 2. Jeśli używamy ananasa z puszki, to musimy do odsączyć, jeśli świeżego, to go obieramy i kroimy. Kawałki ananasa wkładamy do drugiej miseczki i dodajemy: sos sojowy, miód, cukier trzcinowy, ocet ryżowy i sok z cytryny. Całość mieszamy. 3. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podgrzewamy i obsmażamy kurczaka. jak będzie usmażony, przekładamy na talerzyk
kruche babeczkiprzepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk) 2 posiekane dymki 1 nieduża marchewka posiekana w julienne(...)roztrzepanym jajkiem, doprawiłam pozostałą łyżką sosu rybnego i sojowego. 2 . Mój farsz kim chi - 1 mała marchewkę i w małą rzepkę starłam na tarce, posiekałam kim chi na paski, dodałam małą garść kiełków, doprawiłam zalewą spod kim chi (2 łyżki), po 15 minutach odlałam nadmiar soków. A to farsz mięsny Basi : 1. Makaron namaczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Kuchnia PrezydentowejCześć! Dziś czwarty wpis z serii rodzinnych obiadów. I zarazem chyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do
Moja pasja smakuZapiekanki zawsze kojarzą mi się z daniem pysznym i aromatycznym. Dodaje się do nich wszakże same najpyszniejsze produkty, skleja jakimś sosem i zapieka, potem pyszne danie
Moje Małe Czarowanieskładniki: ok. 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do podanie: buraczki z jabłuszkiem Jamar np. gulasz, sos grzybowy wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko
Domowy Smak JedzeniaZaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o
To co kochamLubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1
Moje Kuchenne Rewelacjepodgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja wegańskiej szarlotki Kolacja: grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie: szklanka letniej(...)makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta Kolacja: leczo wegańskie szklanka soku pomidorowego Dzień szósty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką biała rzodkiew pokrojona w słupki Obiad: kiszona kapusta spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek
Kulinarne przygody Gatityżyciu tak dobrego sosu nie jadł! Dodatkowo, na koniec do sosu wrzuciłam trochę świeżej żurawiny bo jak wiecie uwielbiam łączyć mięsa z owocami, ale nie jest to konieczne - bez żurawiny danie też jest pyszne! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym(...)mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę z żurawiną. W szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze
Kuchnia MagdaLenySos pomidorowo - paprykowy jest przepyszny, aromatyczny, po prostu wspaniały. Na pewno warto przygotować słoiczki z tym rarytasem. Papryka wyjątkowo obrodziła tego lata, a pomidory ciągle są jeszcze dostępne w przyzwoitej cenie. Pasuje do wszystkich dań z mięsem, rybnych, świetnie smakuje z makaronem, ryżem i innymi kaszami. Równie smaczny na zimno do kanapek lub podany jako dip. Bardzo polecam! Składniki(...)następne 40 minut lub nawet dłużej. Jak będzie miękka zmiksować blenderem do pożądanej konsystencji lub jeśli wolisz pozostaw w kawałkach. Dodać przyprawy i dusić jeszcze kilka minut gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w wodzie bliskiej wrzenia około 20 minut przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu uwagi: ostrożnie z dodatkiem chili, bo jest naprawde ostre
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Wybór należy do Was. To było naprawdę dobre. Jeśli macie
Kuchnia Pokoleń