swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka (chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem), jak wykonać Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron. oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku. Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięolej z suszonych pomidorów- bo jest super przyprawiony -łyżeczka, nawet mniej ostrego oleju z papryczek -bazylia Wykonianie jest proste. Nastaw wodę na spaghetti,jak zacznie się gotować -to wrzuć makaron i gotuj. Międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego w paseczki bakłażana oraz cebulę w piórka, dodaj również kawaleczki suszonego pomidora, postrzępioną bazylię i posyp przyprawą od Skworcu(...)pomidorów z puszki i duś pod przykryciem. Popieprz, posól, dolej troszkę ostrego oleju z papryczek ,przykryj i duś. Odcedz spaghetti,zahartuj pod zimna wodą i wyłóż na talerze. Dołóż sosu z bakłażanem...listek bazylii, posyp Ziarnami Sloneczne Pola od Ziarenkowo ... i gotowe. Wybaczcie jakość zdjęć, robiłam je...z drabiny! Posypcie parmezanem lub grana padano..ja przez tę drabinę zapomniałam
Z Kuchni Do Kuchnipóźniej). Odcedzamy kulki mozzarelli. Makaron mieszamy z pomidorami, mozzarellą, czosnkiem, miksem sałat i porwanymi listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z zalewy. Sałatkę polecam wstawić do lodówki, aby nabrała smaku. Ten przepis na sałatę to taka baza, do której można np. grillowaną cukinię, oliwki, grillowaną paprykę, kurczaka, co tam chcecie! Do sałatki podajemy sos jogurtowy z czosnkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoże nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :) Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje i w praktycznych woreczkach, potrzebuja tylko 15 minut gotowania. A kiedy połaczy sie je z jakimś sympatycznym sosem mięsnym, czy grzybowym, nikomu
Lejdi of the housegulasz węgierski- kiełbasa w sosie pomidorowym z marchewką i pieczarkami, wzbogaconym o dodatek wędzonej papryki, aby całość dodatkowo nabrała ciekawego, 'dymnego' charakteru. Do mojego 'gulaszu' użyłam kiełbaski chorizo, ale- o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu- możecie dodać innej ulubionej bądź dostępnej. 'Gulasz' można podać najprościej i najszybciej- z bułką, ale smacznie się komponuje z makaronem czy pieczonymi ziemniaczkami
Kraina Miodem PłynącaTę zupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i
To co kochamciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem
Z miłości do słodkościminut. Jeśli sos będzie dla was za rzadki, to rozmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody. Wymieszać dokładnie i wlać do naczynia. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Jeśli macie taki garnek elektryczny jak ja, to ustawić na najmniejszą temperaturę tzw. wolne gotowanie. Gotować 4-5 godzin. podawać z ryżem lub makaronem. Mięsko wyszło miękkie i pyszne
Kuchnia PokoleńTo danie jest idealne na imprezy czy świąteczną kolację czy obiad. Można podać z makaronem, ryżem lub jak ja z bułeczkami. Smak bardzo fajny lekko słodkawy
Kuchnia PokoleńDanie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad. Dziś przedstawiam
Moje Małe CzarowanieLubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany
Zapiski Młodej Żonyżółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy. Dodajemy paprykę i pora i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy makaron i mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Wymieszane składnik makaronowego ciasta wykładamy do naczynia posmarowanego tłuszczem. Na nim układamy plasterki białej kiełbasy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)temperatury 160 st. C na 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Zapiekanka gotowa. Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyW moim domu często na stole króluje szpinak pod różnymi postaciami. Uwielbia go moja rodzina ku mojej satysfakcji. To danie jest bardzo proste i szybkie :) Składniki
Delicious TitbitsPesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie(...)kawałki orzeszków blendować krócej – a jeśli chcemy totalnie gładkie pesto – blendować dłużej. Na koniec doprawić pesto solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Pesto idealnie pasuje do wszelkich makaronów, grzanek, sałatek itp. Pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury bazylia może zrobić się gorzka, więc pesto dodawajcie do lekko przestudzonego makaronu. Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów
Kulinarne Przebojepołówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy mąka pszenna śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam od zmielenia piersi. Następnie wrzucam do niej jajka, ugotowany ale zimny już ryż, vegetę, pieprz, koperek i paprykę słodką i wszystko dokładnie(...)dodaje koncentrat. Po chwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji, bo to zależy od ilości bulionu i tego jak gęsty lubicie sos ) i gotowe :) Podaję z ryżem lub ziemniakami, makronem albo kaszą np. jaglana. Smacznego
Kuchnia Viki