makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:591/815)

Piersi kurze w pysznym sosie z dodatkiem młodego groszku i koperku 168

gotującego się sosu. Wymieszać i zagotować. Obsypać danie koperkiem. Trochę prywatności wdarło się na mojego bloga, ale byłam bardzo szczęśliwa widząc mamę uśmiechniętą. Teraz mamy trudny czas więc takie chwile to nasza radość. Moim pierwszym nauczycielem była moja mamuśka więc musi tu dla niej też być miejsce. Dziękuję Ci za to. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Danie wyszło naprawdę bardzo

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti bolognese z pomidorami z puszki 152

czerwonej cebuli Stovit makaron al-dente Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i podsmażyć rumiano na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć około 5 minut (rozdrabniając mięso widelcem), następnie dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić około 25 minut. Do puszki po pomidorach wlać do połowy wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do rozpuszczenia. Sos zdjąć z ognia, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka po toskańsku 241

częściowego zgęstnienia sosu, przez około 20 minut. Następnie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Zestawić z ognia. Fasolkę podawać gorącą  z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Fasolkę można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pieczywem

Gospodyni Miejska
Sałatka z pora z jajkiem i jabłkiem 300

powstania gęstego sosu. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego A teraz, wspomniana przeze mnie wcześniej, krótka recenzja książki: Jeśli szukacie pysznej surówki, która wzbogaci Wasz obiad, sałatki na przyjęcie cieszącej nie tylko smakiem, ale też i wyglądem, a może jesteście wielbicielami sałatek z owocami, kaszą lub makaronem, to książka

Słodkie okruszki
Orientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków 249

chińskiego makaronu 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki 1 por 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 ostra papryczka 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta przyprawy cajun 1 szczypta białego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru

Wino Francja Kuchnia
Bułeczki z pieczarkami , parówkami 176

które robiłam do makaronu , więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w sumie takie bułeczki można zrobić z innym farszem lub wcale bez farszu. 35 dkg mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula parówki sos cygański  papryka

Moje domowe kucharzenie
Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym 169

rodzaj kaszy, ryż, makaron i ziemniaki. Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta bułka tarta - ile zabierze Na sos: 1/2 selera

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z botwinką 262

maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać  z ostrym sosem jogurtowym. Smacznego

Stare Gary
smaczna lasagne "po mojemu"... 224

woda 3/4 szklanki, makaron lasagne 6 płatów, mleko 2 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso z łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski kładzione i modra kapusta :) 218

Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie sami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :)   Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby

vegetanie
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 268

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZARKI W POMIDORACH 258

dlatego wersja dania jest skromna, ale ja będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :)))Składniki:2op małych pieczarek po 250gząbek czosnku1 cebulałyżka oliwy z oliwekpuszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ogórki konserwowe1 papryka konserwowasól, pieprz,słodka paprykaJak to zrobić:Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy(...)pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem

Walijskie Pichcenie
Ramen shōyu - japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami 179

zalewamy sosem sojowym. Cebulkę kroimy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju sezamowego i wrzucamy na nią cebulkę i czosnek. Smażymy wszystko aż cebula się zeszkli, następnie dorzucamy mięso. Wszystko przesmażamy chwilę na patelni tak, by mięso przeszło aromatem cebuli i czosnku i przypiekło się odrobinę. Przekładamy je na miseczkę. Dodatki: makaron ramen pędy bambusa kiełki

Cooking Monster
Placuszki dyniowe 214

mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, łyżką wykładać na niego placuszki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Podawać z sosem pomidorowym albo ketchupem

mecooks
Placuszki dyniowe 225

mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, łyżką wykładać na niego placuszki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Podawać z sosem pomidorowym albo ketchupem

mecooks
Lazania z tuńczykiem 281

Lazania ta była moją pierwszą w życiu. Podejrzewam, że gdy pierwszy raz Tata postanowił ją zrobić, ja również pierwszy raz widziałam wtedy makaron typu lasagne 🙂 Tak

gotować!
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 171

otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu gotujemy okolo 20 min na małym ogniu. Dodajemy majeranek otarty w naszych dłoniach wtedy wydziela się intensywniejszy zapach, Dodajemy słodką paprykę ja zawsze daję jej sporo bo lubię jak gulasz ma ciemniejszy kolor. Wstawiamy makaron do zimnej osolonej

Viola cooks with passion
Sałatka z zupek chińskich z sosem czosnkowym. 424

pysznego makaronu z innymi dodatkami, bardziej w wersji fit. W gorące letnie dni  uciekamy w lekkie jedzenie, myślę że ta sałatka będzie w sam raz. SKŁADNIKI: 2 zupki np. rosół  1-2 ogórki świeże  kawałek papryki żółtej lub czerwonej 2-3 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki wędzonej 3 jajka cebula szalotka lub czerwona sos czosnkowy

Kuchnia Beaty
Warzywna frittata z makaronem 292

jajeczną z makaronem. Dorzucić na wierzch kukurydzę i pomidory pokrojone w półplasterki, posypać serem. Zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem przez ok. 10-15 minut do czasu aż wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy

Kuchnia Ellie
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 201

lanymi  kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnku5-6 ziarenek ziela angielskiego10 ziarenek pieprzu 5  goździków3 listki lauroweparę gałązek lubczyku (opcjonalnie)liście selera (opcjonalnie)sos sojowy (opcjonalnie)sól2500

Stare Gary
Lasagne z cukinii 259

lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też! Składniki:2 duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło 100g tartego parmezanu lub sera żółtegosól, pieprz Sos serowySkładniki:1/2 kostki masła2

Smakowity Blog Kulinarny
351 + Jadłospis. 169

Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkamiII. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem*z domowej oriszowo-pszennej tortilliIII. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza)VII. Maca

More food, love and dreams
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 211

ędąc na diecie bezglutenowej, odkrywam sporo alternatyw dla tradycyjnych dań. Dzisiaj mam dla Was przepis na lasagne, która jest właśnie takim świetnym zamiennikiem tradycyjnej lasagne makaronowej Ponieważ bezglutenowe makarony do lasagne są ciężko dostępne, długo zastanawiałam się czym je zastąpić. Pomysł na to danie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni(...)szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego) 130 g śmietany 18% 1 łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Wykonanie krok po kroku: 1. Najpierw przygotowujemy

Okiem Blondynki by McBlondi
Sos z kurczaka (trzyskładnikowy) 139

redukowałam sos ok 3-4 minut. Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Notatki: * można użyć mięsa z innej części kurczaka * użyłam tu soli ziołowej, można i zwykłej, proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku * z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób * podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką

Pieprzyć z Fantazją
Wigilijna zupa grzybowa. 224

podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 3 garści suszonych prawdziwków (ok. 100 g) 1 średnia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz

Codziennik Kuchenny
Przyprawy 266

jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami

GRUBY WAŁEK
SZPINAKOWE PLACUSZKI Z BOROWIKAMI – bezglutenowe – BE FIT! 213

makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać solo, albo z ulubionymi dodatkami – świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy na bazie

Ostra na Słodko
Zucchini fusilli time 220

podsmażamy w Wok'u lub głębszej patelni na oleju kokosowym cebulkę (najlepiej w wieksze nieregularne kawałki), papryczkę chili, czosnek. Zarumieniamy. Kiedy makaron jest gotowy, dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinie. Po minucie zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy liście limonki. Po 3-4 min gotowania, dodajemy posolone,z chili(...)mieszamy. Dokrapiamy reszta limonki. Ważne, aby mięsa nie przetrzymać na "ogniu" aby nie stwardniało. Na talerz wykładamy fusilli, ma wierzch zalewamy sosem koksowym z mięskiem i cukinia. Eksplozja smaków...yhm... :) Smacznego

Lajtkraft food intolerance
939. Bo czasami się wysilę & Kilka pomysłów na... 210

naturalnym i sosem wiśniowym Czadami nawet wysilę się i nawet pierogi z rana ulepie. I weź im potem dobre zdjęcie zrób zadanie prawie awykonalne. :P Lubię taką wiosnę jak wczoraj, dzisiaj trochę się chmurzy, ale po cichu modlę się, że jednak nie będzie padać :P I jak obiecałam tak przedstawiam wam kilka kolejnych pomysłów na inne posiłki ;) Makaron z musztardą

More food, love and dreams