Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem
e-PrzepisyKulinarneZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym
Gospodyni Miejskapodzieliła się ze mną przepisem na pyszny sos, który używa do wszystkiego od mięs po kanapki, a jej syn zamiast keczupu także do wszystkiego. Zrobiłam i fakt jest genialny. Córce bardzo zasmakował, więc dorobiłam drugą porcje, bo naprawdę jest warto mieć go na zimę w zapasie. Idealny do wszystkiego. Zjedliśmy z nim makaron z piersią kurczaka, był super obiad. Zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna odsłona bobu- tym razem zapiekany z makaronem. Nie mogłam się powstrzymać od stworzenia takiego przepisu, jeszcze jeden całkiem ciekawy świta mi w głowie... ale to już niebawem! Składniki 500 gram bobu, ugotowanego, obranego ze skórki 50 gram zielonej fasolki szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna(...)dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki bulionu/wody gałka muszkatołowa Zaczynamy od ugotowania i obrania bobu oraz ugotowania zielonej fasolki. Ja zawsze na początku lubię przygotować beszamel- ba! mój ukochany sos!. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę przez chwilę. Dodaję mleko i cały czas mieszam by nie powstały grudki. Gotujemy sos tak długo aż zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem
Mango Papajarazy polewam mięso powstałym sosem. Gotowe wyjmuję i lekko studzę, by dało się pokroić. Kroję w plastry. Mięso jest tak soczyste i miękkie, że jeśli się nie uda powstaje indyk “szarpany”, czyli soczyste kawałki mięsa. Nam to nie przeszkadza na talerzu. Takie kawałki świetnie sprawdzą się np. w daniu z makaronem. Na talerzu układam mięso, ciepłe kosteczki buraków
Zasmakuj Kuchnikoktajlowych lub więcej listki bazylii wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodze. Ugotowany przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odkrawamy zdrewniałe końce pozostałe kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min lub, aż będą miękkie. Ugotowane przelewamy zimną wodą. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Do miseczki przekładamy wszystkie składniki polewamy sosem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii. składniki
Domowy Smak Jedzeniawodą, odstawiamy do wystygnięcia uważając, aby makaron się nie posklejał. Gdy wystygnie oprószyć mąką i smażyć na głębokim oleju, do momentu uzyskania złotego koloru. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przygotowaną panierką. Dip: Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy
Słodki Zakątekpysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki. Zapraszam ! Wieprzowina Kung Bao Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego
Kulinarne przygody Gatityrozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku. Przed podaniem posypać świeżo
JejKuchniafodmap to aż 270 g sosu, co jest moim zdaniem dość pokaźną ilością :) Składniki: Passata 700 g Puszka soczewicy 260 g (bez zalewy) 5 plastrów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki bazylii łyżka oregano łyżka tymianku łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka ostrej papryki łyżka suszonych pomidorów w płatkach makaron (u mnie kukurydziany) Przygotowanie: Na głęboką patelnie/wok
pyszne zdrowościzdrowym obiedzie, z pomocą przychodzi nam makaron- filar włoskiej kuchni ,oraz warzywa. Tym razem z braku czasu wykorzystam...mieszankę sałatkową. Gotowe warzywa , pokrojone w kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza sos pomidorowy ser Pecorino Romano glassa
Z Kuchni Do Kuchniłyżka octu balsamicznego sól, pieprzem Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce, słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, ewentualnie pozbawiamy łodyżek. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, łączymy je ze sobą, polewamy sosem z oliwy i octu, przyprawiamy i mieszamy
e-PrzepisyKulinarneMakaron cannelloni z przepysznym farszem szpinakowo-serowym to idealna propozycja na weekendowy obiad. Oprócz szpinaku z dużą ilością czosnku, cannelloni wypełnione są dwoma rodzajami sera: delikatną i kremową włoską ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni
MyCookBook.pljest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o szerokości do 1 cm. Ponoć nawiązuje on do fryzury córki papieża Aleksandra – Lukrecji Borgii, jaką miała podczas swojego ślubu z Alfonsem I d’Este. Tagliatelle z racji swojego kształtu idealnie komponuje się z gęstymi sosami wołowymi, wieprzowymi i cielęcymi
Bon Ton Italia