grubości 1-1,5cm. 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. #MasterTuńczyk Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes !!! Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla
Szalona Kuchnia Ewelinykoszulce ale niesamowicie smakują w risotto, doskonale z makaronem i idealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia
Mango Papajastanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest
Słodki Kompromischrzan. Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna) a następnie dolałam śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego
potrawyregionalnepulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany pęczek koperku. Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, lub z innymi dodatkami
Miód i pieprzMyślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ 3 uda z kurczaka pół papryki czerwonej 1 duża marchew 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos) dwie łyżki oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy na patelni
MamaOskarkasezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :)Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.Smacznego
Smaki EdytyMakaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę ze taka forma zapiekanki niejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiejszy obiad był na życzenie mojego syna. Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam! Składniki
kuchnia doskiPotrawa jest bardzo łatwa i szybka do wykonania. Polecam dla wszystkich cierpiących na syndrom braku czasu i nie tylko. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 czerwonej
IMPRESJA SMAKUJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI Zapiekanka 700 g ugotowanego makaronu np. świderki 400 g miąższu dyni 50 g pancetty 40 g startego parmezanu lub dowolnego żółtego sera 2 pory gałązki świeżego tymianku s ó l, pieprz oliwa z oliwek Beszamel 300 ml mleka 25 g masła 20 g m ą ki szczypta gałki muszkata ł owej(...)pepe olio d'oliva Besciamella 300 ml di latte 25 g di burro 20 g di farina un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Beszamel W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy
La grande e la piccola cuocafikuśne pierożki "urzekły" moje kubki smakowe pierwszy raz we Włoszech i do dzisiaj mam do nich wielki sentyment. Nadzienie moich sycylijskich pierożków było bardziej finezyjne: farsz grzybowy z sosem krewetkowym. Wierzcie mi, niebo w gębie! (przepis kiedyś pojawi się na blogu). Ja natomiast dzisiaj proponują wersję lżejszą, równie pyszną. Może dla niektórych jest to nieco czasochłonne danie, ale jaka duma(...)łyżka oliwy duża garść świeżej bazylii ( można zastąpić szałwią/ tymiankiem) 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie) morska sól i świeży pieprz do smaku DODATKOWO: Roztopione masło PRZYGOTOWANIE RAVIOLI: Składniki na makaron mieszamy ręcznie na stolnicy lub w mikserze. Jeśli używamy miksera, najpierw na bardzo wolnych obrotach przy użyciu płaskiego mieszadła, a gdy ciasto się lekko wyrobi, wymieniamy je na hak. Powoli
Calzonella.comwyrabiania, a do niej super prosty i smaczny sos pomidorowy, albo stir fry z polędwiczką tak zamacerowaną, że wystarczy smażyć ją 3 minuty. Każde danie w tym tygodniu jest lekko „przekręcone”: w kurczaku panierowanym jest tajemniczy składnik, który zupełnie odmienia jego smak, letnia sałatka łączy sezonowe owoce z warzywami, a makaron z czosnkiem zrobiony jest w nietypowy sposób. Wszystkie dania
Niedzielny kucharz