sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami
Kuchnia MagdaLenysos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami
Kuchnia MagdaLenysałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart. Taka kanapka, którą dziś przygotowałam to mistrzostwo świata! Nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: * bułki bagietki – 2 szt * ser żółty Hochland Edamski – 1 op * filet z kurczaka – 150 g * płatki kukurydziane – ok. 1,5 szkl * jajko – 2 szt * sól, pieprz, papryka słodka * śweża sałata * ogórek * pomidor * kiełki SOS JOGURTOWY: * jogurt
Ostra na Słodkowięcej niż 10 minut. * makaron Vermicelli tzw. sojowy z powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego SKŁADNIKI/ 2 porcje 200 g filetu z łososia 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek(...)łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki MARYNATA : 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru, 2 łyżki soku z limonki PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili w proszku, DO PODANIA : pokrojona na cząstki limonka
cool and mintyPolędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym
kuchnia doskiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Piccata to włoskie danie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Kawałki mięsa podane w sosie z cytryną, czosnkiem, masłem i śmietanką …
My Blueberry Corner2 pęczki botwinki ze sporymi buraczkami, 600 g gruszek, 1 pepperoni, 300 g lasagne świeżego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny
królestwo garówDanie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie
Kolejny blog o gotowaniumożecie go podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Do zrobienia dania użyłam mięsa z udek kurczaka – czasami zastępuję nimi piersi. Mięso z udek kurczaka według mnie jest nieco smaczniejsze, ponieważ nie jest ono tak suche, jak piersi z kurczaka (jednak także w tym przepisie możecie ich użyć). Jeżeli nie macie sosu rybnego, pomińcie go, dodając więcej pozostałych przypraw
Kuchnia Bazyliiwgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie
wyjątkowa kucniawraz z parmezanem nie raz zjemy jeszcze makaron U nas warzywa podane na sałacie lodowej, ale możecie wykorzystać dowolna sałatę, miks sałat czy nawet rukolę, cykorię lub endywię. Porcje nie są jakieś gigantyczne, ale spokojnie się nimi najecie, bo danie jest naprawdę sycące. Ilość dodanej do sosiku oliwy zależy od konsystencji sosu, jaką chcemy otrzymać. Jeśli preferujecie gęsty, dodajcie
Mieszam w Garnkuwgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie
wyjątkowa kucniagorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy
Szczęśliwa kuchnialekko różowy kolor i skąpany jest w sosie własnym lub oliwie z oliwek – nie znajdziecie tu tuńczyka w zwykłym oleju, na szczęście! Za moimi ochami i achami idzie prawda, po otwarciu puszki tuńczyk spisuje się nie tylko wizualnie ale również smakuje świetnie. Porcja tuńczyka z puszki świetnie nadaje się do przygotowania makaronu z patelni czy typowej włoskiej sałatki. Drugą pozycją
Gotowanie i blogowaniegałka muszkatołowa makaron cannelloni cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć z wyciśniętym czosnkiem, bazylią i oregano. 2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kostki, dodać do cebuli. Całość smażyć aż pomidory osiągną konsystencję sosu
Przepisy kulinarne babci Antoniny