Uwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie
Kulinarne przygody Gatitycukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. TUTAJ znajdziecie inny przepis na trochę bardziej skomplikowane zielone curry :) Ten przepis można
Tajskie smakiKurczaka chyba lubi każdy, prawda? Do tego dodałam pyszny ser pleśniowy oraz śmietankę. Czyż to nie jest danie idealne na sobotni obiad? Możecie podać z ryżem, makaronem ale i świetnie sprawdzi się po prostu do świeżego chleba. Składniki : * 500g fileta z kurczaka * 200g sera gorgonzola * 200ml śmietanki kremówki * 3 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)sól, pieprz świeżo mielony * natka pietruszki Przygotowanie : Fileta pokroić w plastry około 2cm. Przyprawić, odstawić na pół godziny do lodówki. Usmażyć, dodać pokruszony ser i śmietankę. Zagotować. Przyprawić sos do smaku. Posypać natką pietruszki
Magiczne Życie MartyTyn hańdyk (abo jakby to inksi1 padali2: puta) je richtich3 prosty we rychtowaniu4. Połra5 składnikōw6 sie wciepuje7 do gorka i fertich8, nawet niy idzie pedzieć9, że
Chop w kuchniOstatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z
kuchnia doskiPrzeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak jak i u niej wyszło mi sporo tego sosu. Niecałe 3 litry. Nie martwcie się ja jej blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania. Olga jesteś niesamowita. SKŁADNIKI: 2 marchewki- pokroić w słupki 1 czerwona papryka- pokroić w słupki 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop) 1 pomarańcza- wycisnąć(...)łyżki cukru trzcinowego spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli mung 1 szklanka wody 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej sól i pieprz makaron ryżowy muszelki TaoTao PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy. Mieszam. Gotuję
ClauditteMissCookingpodaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz
Rozpustne gotowaniejabłkiem i cynamonem Dzień drugi : Śniadanie: kanapki z pastą z ciecierzycy II Śniadanie: sałatka z winogronem i ciecierzycą, z poprzedniego dnia Obiad: orzechowy makaron z brokułem, z poprzedniego dnia Kolacja: tortille (naleśniki z obiadu) gryczane z kurczakiem, banan Tego dnia przygotowałam więcej naleśników gryczanych, żeby część zużyć do obiadu z 2 kolejnych(...)omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi II Śniadanie: smoothie Obiad: pęczotto ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami Kolacja: kasza jaglana z bananem i kakaowo-miodowym sosem Cały jadłospis razem z przepisami i wyliczonymi kaloriami znajdziecie tutaj jadłospis 7 dniowy do pobrania. Ile to kosztowało? Tradycyjnie przy wyliczaniu wydatków uwzględniłam jedynie składniki które byłyby niezbędne
Powiedz dietom niedodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek
Tajskie smakibardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy(...)smaku jeśli spędzą w zamrażalniku kilka dni. Niektóre, takie jak sosy, mogą go nawet zyskać. W tygodniu wystarczy sięgać po zamrożone lunche do zamrażalnika. Najlepiej wyjąć je dzień wcześniej (wieczorem) i przełożyć do lodówki, by w niej powoli odmarzały przez noc. Dodatki, które pojawiają się w daniach – czyli makaron i kasze – tym razem przygotowaliśmy w czasie, gdy mięso
Niedzielny kucharzprzecież wszystkiego na hormony się zwalić nie da: street food. Naparzyłam się na wszelkiego rodzaju programy o jedzeniu z ulicy, ślina mi ciekła jak buldogowi. Śniły mi się burgery, makarony, robaki w cukrze, gotowane kukurydze i inne cuda na patyku. Przecież te dwa i pół miliarda ludzi, którzy dzień w dzień korzystają z ulicznego jedzenia nie może się mylić. Podążając(...)jest jedzenie w pudełkach, konkretnie makarony. Panie i Pany przed Państwem makaron z krewetkami za zł 28. Tu zaczęłam żałować, że nie mamy takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym
ladykitchenpieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki(...)środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki. Post Bitki wieprzowe z szynki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku