makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:556/815)

Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 99

makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula, czasami także białą część pora, ale możecie użyć swoich ulubionych) 3 lub 4 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy.  Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać porcje zupy i nałożyć makaron. Smacznego

Cztery Fajery
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 207

makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula, czasami także białą część pora, ale możecie użyć swoich ulubionych) 3 lub 4 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy.  Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać porcje zupy i nałożyć makaron. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu 160

Domowy, fantastyczny sos bez sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!.  Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory(...)mieszamy z warzywami oraz z przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. 4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.   Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny

Apetyczna babeczka
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 168

doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych(...)wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
PULPETY Z INDYKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 119

pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję  ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku ;) 🍝 🍝 🍝 🍝 Robi się je na prawdę bardzo szybko . Nie używam jajka,mąki ,bułki ;) Podaję z kaszą jęczmienną ale również świetnie się sprawdzą z ziemniakami ,makaronem czy ryżem ;) Polecam ;)   Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/(...)trzeba) Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu 500 ml przecieru pomidorowego  Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę,przyprawy, sosy, płatki. Mieszam ręką dokładnie. 2. Z mięsa formujemy pulpeciki. 3.pulpeciki przekładam do naczynia do zapiekania . 4. Gotowe pulpeciki zalewam przecierem pomidorowym , siłę i pieprzę,na wierzch posypuję serem żółtym. 5.pieke

Gotowanie Patki
Pulpety w sosie koperkowym 95

Pulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:)  Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka  * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się zagotuje. Przykręcamy na średnio mały ogień i powoli wkładamy nasze pulpeciki. Gotujemy 12 minut. po 6 minutach

Klasyka Gotowania
Szpinakowa kolacja :) Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. 323

gorącego mleka dodajemy masło z mąką i przyprawy i mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) )Polecam serdecznie! Jest naprawdę pyszne

Miksturownik
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 150

domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat(...)formować pulpety. Rozgrzać olej, smażyć pulpety z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wrzucić podsmażone, odłożone

dom-agi.pl
Ramen - zupa o wielu obliczach. 160

Składniki : 1 pęczek grzybów Shimeji (brązowe lub białe) 1 opakowanie makaronu w typie chińskim 1 jedna kapusta Pak Choi lub 2-3 młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi  morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1-2 papryczki chilli(...)możecie go doprawić według uznania, dodać np. sos chilli lub trochę soku z limonki. My pod koniec dodaliśmy nieco startego świeżego imbiru. Daje to fajny ostrawy posmak. Teraz czas na pozostałe składniki. Uruchamiamy wok-a i przesmażamy wszystkie składniki szybko i konkretnie. W tzw. międzyczasie gotujemy wodę i wrzucamy na 4 minuty makaron. My użyliśmy makaronu z zielonymi algami

vegetanie
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 301

glukozowo-fruktozowy, skrobię kukurydzianą modyfikowaną oraz substancję zagęszczającą – gumę guar i regulator kwasowości). Droższy zawierał naturalne składniki, ale litr kosztował aż 20,50 zł, czyli prawie trzykrotnie więcej niż sos domowy. Ten ostatni wygrywał również ze sklepowymi pod względem smaku. Krok 5. Planuj posiłki Zaplanowanie posiłków na cały tydzień i ich ugotowanie to spore wyzwanie. Dlatego na początek postarajcie się(...)niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych obiadów to najlepszy sposób

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie z czerwonego curry 128

środku. Podajemy z ryżem, lub jeżeli chcemy być bardziej wykwintni to z makaronem ryżowym. Posypujemy kolendrą i posiekanymi orzechami. To danie dobrze się też mrozi więc możemy przygotować więcej, a resztki zamrozić na inny dzień gdy nie mamy czasu czy ochoty gotować. The post Pulpety w sosie z czerwonego curry appeared first on Oslov

Oslov.
FRYTKI IDEALNE – SMAKI DZIECIŃSTWA 136

Kolejny wpis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe(...)Takie robiła mi babcia! Z dużych ziemniaków, krojonych wzdłuż, by były jak najgrubsze … Smażone nie we frytkownicy, a na patelni … Z solą .. z ketchupem … i z sosem czosnkowym. A co sobie będę żałować?! A Wy, jakie frytki lubicie najbardziej? PS. mój sposób na IDEALNE FRYTKI? Już niedługo w #czywieszze

Ostra na Słodko
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 344

sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli

Poezja smaku
Kremowy makaron z tuńczykiem (bez śmietany) 186

oliwek 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku 220 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1/2 szklanki mleka 2% (120 ml) 1 szklanka wody (240 ml) 1 szklanka wywaru z warzyw (240 ml) 1/2 łyżki musztardy Dijon 1/2 łyżki soku z cytryny 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (170 g) 150 g mrożonego groszku Sól i biały pieprz Przygotowanie

Powiedz dietom nie
Spaghetti w pomidorowym pesto z serem korycińskim 170

dużą porcję lub 2 mniejsze) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti dowolny ser koryciński od serowarpodlaski.pl (u mnie dziś z czarnuszką) 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około 2 łyżki oliwy z oliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania