Dzisiaj danie, od którego zaczęła się nasza przygoda z wietnamską kuchnią. Oczywiście później była zupa pho, bun cha nem i inne smakołyki. Ale kiedy trafiliśmy na
slodkokwasnaplBardzo smaczny sos. Można w nim maczać warzywa lub pieczywo. Można doprawić nim sałatę - wtedy warto dodać nieco więcej oliwy. Będzie też dobry do makaronu. składniki 1 dojrzałe awokado 4 ząbki czosnku 50 g rukoli sok z 1 limonki garść liści bazylii 90 ml oliwy z oliwek sól, pieprz przygotowanie wszystkie składniki włożyć do blendera i zetrzeć na gładką masę
Stare Garytylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia TUTAJ pieprz, sól
MamaOskarkaprosty, szybki i smaczny przepis na obiad, w którym główne skrzypce gra brokuł. Idealnie komponuje się z sosem serowym, który jak wiadomo nie do końca jest korzystny dla nas, dlatego proponuję lżejszą i równie smaczną alternatywę! Składniki: -> 100 gram makaronu penne pełnoziarnistego -> 100g sera Mozzarella -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> sól,pieprz, czosnek, zioła
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sosie carborara znajdują się: boczek, czosnek, żółtka, ser długodojrzewający, sól i czarny pieprz, choć teraz wariacji na ten sos jest mnóstwo. Podaje się go ze spaghetti, co dziś zmieniłam, by łatwiej było jeść. Składniki (proporcje na 2 osoby): 2 garście makaronu 3 plastry boczku wędzonego pół sporej cebuli 2 ząbki czosnku 2 żółtka (dodałam żółtko i jajko, bo żal
Weekendy w domu i ogrodziełyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi
Kuchnia Beatyoliwie na złoto, a następnie rozdrobnić w blenderze. Przestudzoną cebulę, pieczarki i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
Stare Garyparty noworoczne, jest to taka małą tradycja już od kilku lat. Dlatego, aby nie przejeść się zbytnio w porze lunchu przygotowałem prosty makaron penne z pomidorami i kurkami.Czego użyłem:-makaron penne rigate pełnoziarnisty-pomidory z puszki-dwa pomidory lima-szalotka-3 duże kurki-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-świeża bazylia-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany-parmegiano regiano Cebulę(...)momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem
BaRepaszdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce
Bon Appetit MałgorzatyZamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Składniki:0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka)pół porakawałek czerwonej paprykikawałek zielonej papryki5 dużych pieczareksól, pieprzprzyprawa
Kuchnia domowa Aniwersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek
Poezja smakumarchewkę, cukinię i koper włoski -fenkuł, kroimy w długie słupki, smażymy w woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie) Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem. Smacznego! Prawdziwa uczta
SMYKWKUCHNIkilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakugotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam.Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty czosnek, zioła i po szczypcie soli i cukru.Gotowym sosem polewam sałatkę i dekoruję.Naprawdę szybka i smaczna sałatka.Smacznego
Mechanik w kuchniBlondynki- Blondynka Gotuje. Dostałam mega pakę, najróżniejszych makaronów, które są prześwietne ;)) Stąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi
Czerwona Porzeczka