Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne(...)piekarnika. Weź widelec i skrobiąc wnętrze dyni, wyjmij miąższ. Wymieszaj z przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj. Smacznego! Wskazówki Skrobiąc widelcem wzdłuż dyni, otrzymasz długie sznurki, przypominające spaghetti. Skrobiąc w poprzek, dyniowy makaron będzie krótszy
Vegan TasteBardzo smaczny obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)pieczarek odciąć nóżki. Doprawić solą. Do każdego kapelusza włożyć farsz mięsny. Tak przygotowane grzyby włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotowanie sosu – w śmietanie i wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić drobno i wrzucić do naczynia. Przykryć i piec. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec
Kuchnia Pokoleńrazem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu(...)minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie. Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku. Notes Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu By Małgorzata Hert Adapted from Olga Smile
Wędrówki po kuchnidrobiowy. Pierś z kurczaka z duszonymi na patelni warzywami i pomidorowym sosem, mniam! Taki obiad ma jeszcze jeden plus, który docenią zwłaszcza osoby, które nie mają za dużo czasu na gotowanie: można go przygotować na co najmniej dwa dni. Jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą, makaronem czy ziemniakami, prawda że fajnie? ;) Składniki na ok. 4-6 porcji(...)sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki cukru sól, pieprz, pieprz ziołowy suszony majeranek szczypta chilli ew. mąka do zagęszczenia sosu posiekana natka pietruszki Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż zrobi się białe, a płyn
Simply FoodPrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)pomidorowy i ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem
cucinarePrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)pomidorowy i ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem
cucinareSałatka z ryżem Szybka, pyszna i kolorowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako pożywna kolacja czy lunch w pracy. Często używam
Blog z Apetytemsię na tyle, że musiałam jakoś spożytkować nadwyżkę. Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl, to pesto. Aromatyczne, genialnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na gotowanie. W połączeniu z makaronem i np. indykiem czy ciecierzycą stanowi pyszny i szybki obiad. Jako że pesto bez sera nie smakuje tak dobrze, a ja sama przetwory mleczne jem od wielkiego święta, musiałam znaleźć(...)oprócz ciekawego serowo-orzechowego smaku, wzbogaciły potrawę w witaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, potas czy magnez. Płatków drożdżowych możecie używać także jako zagęszczacz do zup, sosów, posypka na kanapki czy składnik wegańskiego "parmezanu" z dodatkiem nerkowców i migdałów. Zdecydowanie polecam spróbować. PROSTE PESTO BAZYLIOWE Składniki: spora garść listków bazylii 1 mały ząbek czosnku
Powiedz dietom niedodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko ,aż powstanie gładki sos ( jak powstaną grudki , można użyć blendera do ich rozbicia ) . Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut
Ogrodnik w podróżyprzepisu, tylko traktujcie go jako bazę wypadową do swojego dania A, że sałatki dobre są na wszystko, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Taka sałatka, szczególnie wzbogacona mięskiem z dobrym sosem, spokojnie wystarcza za cały obiad. Nie jest praco i czasochłonna. Sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, spotkaniach z przyjaciółmi i na co Was jeszcze najdzie ochota ją serwować(...)serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy
Mieszam w Garnkuzaspokaja głód. Polecam. Na 4-5 porcji/ 30 dag makaronu ryżowego wstążki Kuchnie Świata 70 dag fileta z kurczaka 1 mały por lub ½ dużego 1 cukinia 4 łodygi selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki oleju arachidowego Kuchnie Świata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich Szczypta soli(...)smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 200 ml wody Sposób przygotowania: Mięso umyć , osuszyć pokroić na paski, przełożyć do głębokiej patelni typu wok, wlać olej arachidowy, sos sojowy oraz wsypać mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać odstawić na 10 minut, po tym czasie smażyć na dużym ogniu , często mieszając, gdy mięso się zetnie-nie będzie różowe, dodać pokrojoną na paski
Wanilia i KardamonSzybki i pyszny obiadek. Kilka minut i gotowe. Można podać to danie z ryżem, makaronem lub bułeczką. Jeżeli krewetki są mrożone to odmrozić . Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać pastę i pokrojoną drobno chili. Jeśli nie macie świeżej chilli można dodać chili w proszku. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać krewetki, wymieszać. Wlać pomidory z puszki(...)zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i chili. Gotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Co chwilkę zamieszać. Natkę pietruszki posikać i wrzucić do sosu. Wymieszać. Gotowe do jedzenia. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpokroicie i zamarynujecie kurczaka. W kolejnym dniu wystarczy go podsmażyć na maśle, a następnie chwilę pogotować w śmietance z gorgonzolą i czerwoną soczewicą. Dobrze smakuje z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Można podać z surówką, np. z pomidora z cebulką. SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE 2 małe piersi kurczaka (2x150 g) 25 g masła 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki(...)lekko zgęstnieje. Dodajemy filety i gotujemy przez kolejne 2 minuty(w międzyczasie raz przewracamy). Gęstość sosu regulujemy śmietanką. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekany szczypiorek. Gotujemy 1 minutę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem
cool and mintymarchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki(...)roboty oregano, bazylia, tymianek przyprawa do spaghetti bolognese 15g firmy KAMIS sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku szczypta ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny twardy ser ) garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam
potrawyregionalneliść laurowy i trochę wywaru i dusić karkówkę do miękkości, pod przykryciem i na wolnym ogniu, uzupełniając sos wywarem. Pod koniec, do gulaszu dodać mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Można jeszcze doprawić do smaku. Gotowy gulasz wieprzowy z papryką podawać z makaronem, kaszą, kluskami lub kopytkami . Do gulaszu wydajemy surówki z kiszonej kapusty, kiszone ogórki lub paprykę marynowaną. smacznego :) Gulasz
Moja Książka Kucharska