Przepis na zapiekane cannelloni , nadziewane mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i beszamelowym. Idealne na obiad lub kolację. Jak wykonać ten przepis, krok po kroku, pokazane
RITA food channelMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pesto to zielony sos ze świeżych składników, który robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a niektóre składniki można zmieniać – …
My Blueberry CornerDziś tak po prostu, zwykły obiad.Muszle, tuńczyk, suszone pomidory, czarne oliwki, marynowany czosnek, sos pomidorowy i trochę żółtego sera. Sprzątanie lodówki :)Czy przepis jest w ogóle
bistro mamaDzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny.Zaczynamy Składniki
Smaki Edytytylko czekamy 15-20 minut i osuszamy na papierowym ręczniku kuchennym. Sos z naczynia zlewamy i możemy go potem wykorzystać do obiadu. Jak serwujemy od razu na obiad, to po prostu kroimy bardzo ostrym nożem na grube plastry, tak pokrojone podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem...wybór jest wielki... Jeżeli chcemy żeby schabik był do kanapek, to osuszony(...)schabu zjadamy od razu, bo tak pachnie cały dom, że nie wiadomo kto wytrzyma żeby nie spróbować :) Pozostałe mięso chowamy do lodówki. Następnego dnia kroimy w grube plastry, na sosie wytworzy się smalec, który zdejmujemy z sosu i będzie do chleba. Galaretkę, która pozostała w sosonierce podgrzewamy i polewamy pocięte mięso, następnie całość podgrzewamy i na gorąco serwujemy
chleba naszegopomidorowy Większość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na idealny domowy sos pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów! Idealne ciasto na pizze i calzone Pizza i calzone – to dania, dzięki którym resztki z lodówki(...)przygotowanych produktów – jeśli do tej pory Wasze warzywa z rosołu trafiały wyłącznie do sałatki jarzynowej, to pora poznać zapiekankę pasterską! Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z warzyw z rosołu i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu. Smacznego!! Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź również: 5 pomysłów na pyszny obiad
Niedzielny kucharzcukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego
Tajskie smakipieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich · 1 łyżka masła / oliwy · 1 łyżeczka sosu rybnego · pieprz do smaku · 100 g pędów bambusa(...)pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też
Bazując na smakudlatego kiedy poczytałam o konkursie #MasterTuńczyk wiedziałam, że przygotuję jakiś makaron, pierogi itp potrawy. Nie mogłam się tylko zdecydować, co dokładnie to będzie. Patrząc na wcześniej zgłoszone propozycje konkursowe, makaron królował dość często, więc to skłoniło mnie do pójścia w drugą stronę, w stronę pierogów. I tutaj miałam dylemat nie mały, bo o ile jadłam je w różnej postaci(...)było mowy o poddaniu się i pójściu na łatwiznę. Zrobiłam je od podstaw tak jak należy, mając nadzieję, że zarówno ono jak i farsz będzie naprawdę wyjątkowe. Sos- tutaj też postawiłam na klasykę! Wiedząc, że praktycznie każda rybka lubi kwaskowatą nutę cytryny, nie było innej opcji. Mało tego, zdradzę Wam, że kilka pierożków które mi zostały odgrzałam nazajutrz na maśle
Kuchnia w czekoladziebomba :) SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 250 g makaronu chow mein 1 mały brokuł 1 mała cukinia 1 marchew 250 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerwona garść groszku cukrowego 3 ząbki czosnku 1 centymetrowy kawałek imbiru sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej(...)przeciskamy przez praskę. Na patelni, na oleju podpiekamy cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy mięso i przyprawy. Chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy warzywa, wlewamy 1/2 szklankę wody i przykrywamy patelnię. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po kilku minutach odkrywamy patelnię, dodajemy ostrą pastę paprykową i jeszcze doprawiamy do smaku. Do patelni przekładamy odcedzony makaron i mieszamy danie aż wszystkie
Kulinarne Fantazje Mariolijednak byłam głodna dość szybko. Co do smaku – pomyślałam, że z uwagi na podobieństwo do makaronu ryżowego fajnie sprawdzi się w daniu azjatyckim. Sam w sobie nie ma żadnego smaku, dlatego warto użyć aromatycznych, intensywnych przypraw/sosów. Na zdjęciu w zestawieniu z sosem teriyaki, masłem orzechowym, sezamem, kurczakiem i papryką – bardzo dobre. Plusy: brak kalorii (to może być(...)złe niewielka zawartość witamin i składników mineralnych (lekko wybija się wapń, ale mimo wszystko myślę że są lepsze źródła) nie syci na długo, choć teoretycznie takie ma zadanie Generalnie makaron jest ciekawą alternatywą dla zwykłego odpowiednika, ale myślę że raczej od czasu do czasu. Dzięki obecności błonnika rozpuszczalnego sprawdzi się u osób cierpiących na problemy z gospodarką węglowodanową i wysokim
Powiedz dietom niejednak byłam głodna dość szybko. Co do smaku – pomyślałam, że z uwagi na podobieństwo do makaronu ryżowego fajnie sprawdzi się w daniu azjatyckim. Sam w sobie nie ma żadnego smaku, dlatego warto użyć aromatycznych, intensywnych przypraw/sosów. Na zdjęciu w zestawieniu z sosem teriyaki, masłem orzechowym, sezamem, kurczakiem i papryką – bardzo dobre. Plusy: brak kalorii (to może być(...)złe niewielka zawartość witamin i składników mineralnych (lekko wybija się wapń, ale mimo wszystko myślę że są lepsze źródła) nie syci na długo, choć teoretycznie takie ma zadanie Generalnie makaron jest ciekawą alternatywą dla zwykłego odpowiednika, ale myślę że raczej od czasu do czasu. Dzięki obecności błonnika rozpuszczalnego sprawdzi się u osób cierpiących na problemy z gospodarką węglowodanową i wysokim
Powiedz dietom niebrokuła 180 g makaronu najlepiej chińskiego chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla) 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 12 pomidorków koktajlowych ostra papryka (ilość w zależności od upodobań) 5 łyżek sosu Teriyaki olej
Pora na pora i pomidoraPewnie znacie już p esto alla genovese – zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia? Tym razem chciałabym zaprezentować Wam przepis na pesto szpinakowe z orzechami włoskimi. Świetne do makaronu, czy jako pasta na kanapkę. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje klasycznego pesto – pesto z orzechów włoskich , pesto z pieczonych buraków , pesto z pieczonej dyni oraz
Be Fit Be Strongmieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, kaszą, ryżem lub makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE
Blog z ApetytemSPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD
SMYKWKUCHNIrównież wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie): ćwiartką cytryny do zakwaszenia, łyżką jogurtu greckiego, makaronem, jajkiem na twardo Smacznego ! Co sądzicie o takim wykorzystaniu pokrzywy? Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane
Jemy PijemyBlueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, szybkie, kolorowe danie. Kombinacja mięsa, pomidorów, makaronu i świeżego groszku wywołuje w ustach eksplozję smaku. Smak jest w życiu … Przeczytaj cały artykuł Post Klopsy z białej kiełbasy w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerzalewamy wodą i doprawiamy. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy 1/4 szklanki śmietanki 18% z 2 łyżeczkami mąki wymieszaną dokładnie z odrobiną wywaru z garnka. Podajemy z kaszą jaglaną, ziemniakami, lub makaronem. Smacznego :) *uprzedzając komentarze o warzywach na patelnię, oczywiście można użyć świeżych warzyw (pomidorów, papryki, cebuli, oliwek czarnych, marchewki
Moje-pitraszeniepatelni z dodatkiem 1/2 szklanki wody ( w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty). Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :) Smacznego
Kuchnia Elliecałą zimę wystarczyć :) U mnie jest to częsty obiad, gdy nie chce mi się nic gotować. Gotuję tylko makaron (właściwie sam się gotuje, bo wrzucam na wrzącą wodę i za chwilę wyłączam - nie pilnuję, sam dochodzi :)) i podsmażam kiełbasę i ten sos. I obiad gotowy w 15-20 minut :) Składniki na +/- 5 litrów sosu: 3 kg młodej cukinii (najlepiej
Kolorowy PrzepisownikWcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem. Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty
Kuchenne aromatypizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polio. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję. Nie ukrywam wcale że jako fanka sosu czosnkowego całą
Kuchenne aromatymakaron (najlepiej jakiś gruby) świeże truskawki twaróg półtłusty opcjonalnie cukier puder odrobina ekstraktu waniliowego sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.Truskawki czyścimy,obieramy z szypułek i dokładnie myjemy.Miksujemy owoce wraz z serem i ekstraktem waniliowym.Jeśli sos wyszedł zbyt kwaśny możemy dosłodzić go cukrem pudrem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgóry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Zdjąć z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito. Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą. Podawać z ryżem, makaronem... ja preferuję z ryżem. Można dodać śmietanę... tylko po co? zastawa
królestwo garówfasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek
Kulinarne przygody Gatityśmietanką, doprawiam solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Wlewam na patelnię i zagotowuję. W międzyczasie gotuję 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 1/2 paczki), wrzucając go do gotującej się, mocno osolonej wody. Kiedy będzie odpowiednio miękki, przecedzam i wrzucam na patelnię z sosem. Mieszam, podgrzewam chwilę i od razu podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z makaronem ryżowym. Uwagi: Krewetki nie mogą gotować się dłużej niż 4 minuty, ponieważ zrobią się gumowe
Tajskie smaki