makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:175/815)

Jajeczno-makaronowe muffinki 113

Przygotowanie: Makaron przekładamy do 6 silikonowych foremek. Kiełbasę kroimy drobno i posypujemy nią makaron. Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy olej, sól i pieprz. Mieszamy razem i polewamy tym sosem jajecznym makaron z kiełbaską. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego Przepis na 6 sztuk

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kulki mięsne z jagnięciny 146

przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól

kulinarne odsłony pati
Bezglutenowa lazania - lasagne klasyczne 167

Pyszna klasyczna lasagne w wersji bezglutenowej - w smaku - identyczna jak jej klasyczna wersja. Doskonałe, aromatyczne danie. Polecam.   SKŁADNIKI: 1 op. makaronu do lasagne Agluten Parmezan Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 szklanki mleka Szczypta soli, Pieprz Gałka muszkatołowa Sos bolognese: 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw z ognia. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego. Następnie ułóż płaty lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu. Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 45 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Szpinakowe pesto z proteinowym makaronem 106

szpinak, rozduszony ząbek czosnku, ser i miksujemy na pesto/ przyprawiamy wg. smaku ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron. SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 146

cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około  7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone w sosie z serków topionych

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 204

pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto.  Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley

Chilli Czosnek i Oliwa
Ramen rosół orientalny 187

ilość jak na zdjęciu) 1 opakowanie grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry kolorowy pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu ryżowego sos sojowy jasny kiełki pora Wykonanie: Umyj pierś kurczaka, przekrój na pół. Zalej zimną wodą, zagotuj i zdejmij powstałe szumy. Obierz i dodaj do całości włoszczyznę, obrany i pokrojony imbir(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój drobno szczypiorek i mięso z rosołu. Moja propozycja podania (jak na zdjęciach): porcja makaronu kurczak grzyby mun kiełki fasoli mung kiełki pora posiekany drobno szczypior i świeża kolendra (jeśli lubisz) kilka kropli jasnego sosu sojowego Smacznego

Garniec Magalie
Tagliatelle z krewetkami 149

połowy cytryny garść liści świeżej bazylii Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą i pieprzem oraz otartą skórką i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj

codojedzenia
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 160

procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej(...)wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy go z nim w misce.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Sos Pieczarkowy - Uniwersalny 136

jest przepyszny i nadaje się do kluseczków i do makaronu, ziemniaczków, kotlecików, ryżu wyliczać mogę bez końca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :)  Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej(...)gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5 min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić jeszcze odrobina maki ziemniaczanej. Ja podałam mój sos z makaronem :) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Penne z pesto z rukoli 242

czasie gdy gotował się w osolonej wodzie makaron (200 g) penne pełnoziarnisty od Lubella, szybko przygotowałam  pesto. Podprażyłam na suchej patelni słonecznik i sezam, połowę odłożyłam. 100 g rukoli przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam podprażone ziarna słonecznika i sezamu, 1/2 łyżeczkę pieprzu ziarnistego, trochę soli, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sweet chilli i szybko zmiksowałam, powstało pyszne, zielone pesto(...)słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami. No i co mam powiedzieć? Jedynie to, że penne z pesto z rukoli było PYSZNE!!!!!!!! Bo pesto to bardzo prosty i bardzo smaczny sos do makaronu, jego zawartość zależy od nas. Na blogu jest juz przepis na pesto z pietruszki i rukoli-  Makaron z zielonym pesto, Bakłażan grillowany z czerwonym pesto The post Penne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym 163

Smaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)pieprzem.  Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany

VioletoweKucharzenie
Makaron z warzywami i mozzarellą 91

szybkie danie makaronowe? Jego przygotowanie to mniej niż 15 minut, a smak pozostanie długo w Waszej pamięci! Sos z papryki, cukinii i pomidorów z tymiankiem i słodką papryką w proszku. Tak smakuje moje lato, moje włoskie lato w Polsce! Makaron z warzywami to jeden z moich ulubionych przepisów!  Makaron z warzywami i mozzarellą / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu(...)małym ogniu, aż sos zrobi się gęstszy i warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy opłukaną bod bieżącą wodą ciecierzycę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron przekładamy do sosu warzywnego. Dokładnie mieszamy, aby każda rurka była obtoczona w aromatycznym sosie warzywnym. Podajemy z porwaną mozzarellą i gałązkami świeżego tymianku. Makaron z warzywami świetnie smakuje z białym winem

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z warzywnym sosem 170

sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki(...)chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego

Kolizje Smaków