pozwala pozbyć się goryczki - Makaron włożyć do osolonego wrzątku, gotować wg wskazówek na opakowaniu - Czosnek i chili drobno posiekać - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać pomidory, wodę, przyprawy i cukier; zagotować - Bakłażana przepłukać na sitku z nadmiaru soli, dodać do sosu - Dusić pod przykryciem przez 8 minut - Szpinak(...)kolejne 3 minuty (jeśli używamy zwykłego szpinaku należy go najpierw sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie dodać wraz z bakłażanem do sosu) - Awokado pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać - Makaron przełożyć do miski, zrobić po środku wolne miejsce i wyłożyć bakłażana ze szpinakiem w sosie - Całość skropić oliwą i posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaJajko 2-3 dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe, albo bawole serca. Poza sezonem puszka pomidorów (całych, nie siekanych) 250 g noodli, czyli pszennego makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowy 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka miodu lub łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego Papryczka chili lub łyżka ostrego sosu(...)sojowego i 2 łyżki sosu rybnego oraz łyżkę miodu. Smaż, aż pomidory rozpadną się pod wpływem temperatury i zmienią w sos. Krok 7 Dodaj do warzyw odcedzony makaron. Wymieszaj go z sosem, a następnie dodaj 2 łyżki sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane zioła. Gotowe! Makaron można na koniec posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje jedzony pałeczkami
Niedzielny kucharzserem to przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni. Świetny pomysł na codzienny obiad. Składniki: 500 gr. mięsa mielonego wieprzowego 300gr. sosu pomidorowego 300gr. makaron rurki czosnek cebula ser żółty do zapiekania ( np gouda, edamski ) olej sól pieprz oregano bazylia pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki Przygotowanie: Ugotować makaron al dente w osolonej(...)pieprz, oregano i bazylia) i dusimy przez około 10 minut. Ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na dno naczynia makaron, mi ę so w sosie, z tarkowany ser. P owtórzyć czynność. Na wierzch układamy papryki i posypujemy serem. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Smacznego. Podoba
Smaczne Potrawypuszka pomidorów 1,5 łyżeczki bazylii 2 ząbki czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki sol do smaku sos beszamelowy : przepis tutaj starty , żółty ser do posypania paczka makaronu rurki o bardzo dużym przekroju ( im większe tym lepsze – np cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni , razem ze startą na tarce marchewką i posiekaną(...)małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszając . Po około 10 – 15 minutach wyłączamy gaz . W formie do pieczenia , wyłożonej szczelnie folią aluminiową ( tak ,żeby sos nie mógł uciekać ) , układamy surowy makaron ( jak na zdjęciu – pionowo ) . Wypełniamy sosem bolońskim , co jakiś czas uderzając formą o stół co powoduje osiadanie farszu w rurkach ( tylko niezbyt energicznie , bo będziecie cali
Ogrodnik w podróżyZwykle makaron w sosie pomidorowym przygotowuję z mięsem mielonym, tym razem użyłam piersi z kurczaka. Do tego kilka warzyw takich jak czerwona papryka, cebula oraz pieczarki i pyszne danie na obiad było gotowe :) Składniki na 4 porcje: 400-500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 400 g pieczarek 2 puszki pomidorów lub kilka dojrzałych świeżych(...)Pomidory zblendować z cukrem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz słodką mielona papryką, przelać na patelnię. Podsmażać, aż płyn trochę odparuje, a sos się zagęści, na koniec doprawić ostrą mielona papryką. Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu makaronem
Simply Foodwięcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego(...)dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna
Niedzielny kucharzkruszonymi orzeszkami ziemnymi. Danie znane większości osób, jednak NIGDZIE nie smakuje tak, jak w Tajlandii. Poza pad thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem w roli głownej z różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone(...)rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy Kraby sprzedawane
Zawsze głodna!podobny do lazanii , rożni się jedynie rodzajem makaronu. Składniki na 4 porcje: 12-16 rurek makaronu 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 350 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbki czosnku Po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos beszamelowy: 30 g masła 2 pełne łyżki mąki 300 ml mleka Szczypta gałki muszkatałowej Sól Pieprz(...)nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Makaron rurki nadziać za pomocą łyżeczki od herbaty farszem. Nadziane rurki układać na dnia naczynia żaroodpornego koło siebie. Wylać resztę sosu beszamelowego, a wierzch posypać startym serem. Zapiekać
Fabryka pomysłówtuńczykiem w tle.Polecam. 1 op.spaghetti sól 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju 3 pomidory zioła prowansalskie 1 pietruszka starta na tarce oregano pieprz świeża bazylia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy makaron al"dente.A teraz przygotowujemy sos:do garnuszka wkładamy tuńczyka wraz z oliwą.Pomidory parzymy,zdejmujemy skórkę,miąższ kroimy w kostkę.wrzucamy do tuńczyka,przyprawiamy do smaku ziołami,solą i pieprzem,mieszamy,dodajemy(...)pietruszkę,posiekana drobno bazylię.Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.15 min.ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem z tuńczyka.dekorujemy tuż przed podaniem parmezanem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiopakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty.Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą
SzczyptaSmaQzielona i biała część 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki nasion sezamu Sos 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron (w nieosolonej wodzie) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Marchewki, cukinię i paprykę pokrój w cienkie plastry(...)słoika 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę cukru i łyżeczkę sosu sriracha. Zakręć wieczko i potrząśnij, żeby połączyć składniki. Krok 5 Włóż na patelnię makaron i wymieszaj z warzywami. Polej połową sosu, wymieszaj i spróbuj czy smak ci odpowiada. Dodawaj więcej sosu w zależności od gustu. Posyp siekanym szczypiorem i sezamem. Podawaj na ciepło lub zimno. Artykuł Środa
Niedzielny kucharzEkspresowy makaron z pieczarkami i brokułami / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu Chow Mein Noodles 1/4 czerwonej papryki 1 garść groszku cukrowego 1/4 zielonej papryki 2 małe ziemniaki (odmiana przeznaczona do pieczenia i sałatek) 1/4 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Papryki kroimy w paski. Groszek cukrowy kroimy na mniejsze kawałki(...)długo, aż ziemniaki będą miękkie. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron dodajemy do warzy na patelni, dodajemy sos sojowy. Podsmażamy jeszcze chwile, dokładnie mieszamy makaron z warzywami i sosem. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchnianaturalny, czosnek, zielony ogórek - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje i świetnie smakuje. Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu penne 150g fileta z piersi kurczaka 150g żółtego sera 1 puszka konserwowej kukurydzy 2 ogórki suszona bazylia płatki czosnku sól pieprz oliwa Sos jogurtowo - bazyliowy: 200g jogurtu naturalnego 5 łyżeczek majonezu spora garść świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 ząbki(...)ostudzić. 3. Ogórki obrać, pokroić na plasterki a następnie każdy z plasterków na 4 części, dodać pokrojony w kostkę ser, odsączoną z zalewy kukurydzę, kawałki kurczaka oraz makaron. 4. Sos jogurtowo - bazyliowy W miseczce wymieszać ze sobą jogurt naturalny, majonez, drobno posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię suszoną, a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ponownie
Szalona Kuchnia Ewelinypapryki 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego sezamu duża garść orzechów nerkowca Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę(...)imbir. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj paprykę, smaż 4 – 5 minut. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Dodaj makaron, rzodkiewki, sos sojowy, miód, 2 łyżeczki sezamu i orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i smaż 3 – 4 minuty. Wyłóż do miseczek. Smacznego
Moja pasja smakusteków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni! ;-) MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy (kupujcie(...)ryżowym, anyżem i solą. Smażymy w woku ciągle mieszając około 8 do 10 minut. Dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej i szybko mieszamy, zagęścimy sos w ten sposób. Sos podajemy z gorącym i ugotowanym makaronem soba (według instrukcji na opakowaniu). Całość obficie posyp natką pietruszki! Gotowe! Mniamiii! ;-))) Buziaki kochani! Zapraszam WAS na Instagrama po więcej zdjęć! Buzziaki
SMYKWKUCHNI