FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab(...)have to fry it for a long time cause the pieces are thin. Ostatnią rzeczą do zrobienia jest ułożenie wszystkiego na talerzu – najpierw makaron, potem sos, a na końcu mięso – smacznego! Last thing to do is put it all together on a plate – first the pasta, then the sauce and finally the meat, enjoy! Share this entry
Martyna CooksFUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab(...)have to fry it for a long time cause the pieces are thin. Ostatnią rzeczą do zrobienia jest ułożenie wszystkiego na talerzu – najpierw makaron, potem sos, a na końcu mięso – smacznego! Last thing to do is put it all together on a plate – first the pasta, then the sauce and finally the meat, enjoy! Share this entry
Martyna Cookspatelni rozpuść masło, wrzuć cukinię i duś do miękkości (aż większość wody odparuje, około 10-15 minut). Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką lub ziołami. Wymieszaj sos z makaronem. Natychmiast podawaj. Jak mówiłam, tak zrobiłam - Long Phung po raz kolejny. Ciasteczko z wróżbą na początek. Później tofu w sosie curry (podawane w żeliwnym garnku z miseczką białego ryżu
Qlinarnie i QlinarnieSUPER ! tutaj ceny są nieporównywalne do Poznania. Tak czy inaczej zakasałam rękawy i zabrałam się za pyszny sos szparagowy, który pochłonęłam razem z mamą w kilka minut ;) Składniki (2 porcje): 200g serka wiejskiego 1 żółtko garść posiekanego koperku sól, pieprz pęczek szparagów makaron razowy (ilość według naszego apetytu;)) Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy(...)będzie miał idealnie jednolitej konsystencji) dodajemy koperek i pokrojone szparagi, smażymy jeszcze kilka minut żeby smak szparagów przeszedł w sos ;) przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku wrzucamy do sosu ugotowany makaron i jeszcze chwilkę podsmażamy mieszając SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćConchiglioni czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)cukrem, octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się
DefinicjaSmakuWiększość osób tego typu sos przygotowuje na bazie śmietany, a wystarczy jeden prosty trik na jego uzdrowienie - użyj jogurtu greckiego oraz serka śmietankowego. Gwarantuję, że nie straci nic na smaku i nawet Twój uparty partner i dzieci się do niego przekonają. Najczęstszym problemem w przejściu na zdrowe tory jest rozwiązanie trudności związanych z przygotowaniem posiłków dla siebie oraz dla pozostałej(...)wody. Posól i popieprz do smaku. Na koniec dodaj jogurt naturalny i serek śmietankowy. Gotuj chwilę na wolnym ogniu do połączenia składników. Uważaj, aby się nie zważyło. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć makaronu bezglutenowego Rada: w wersji bezmięsnej zamiast drobiu użyj ugotowanej cieciorki, sos będzie równie smaczny Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKolejny przepis od koleżanki. Tym razem makaron z warzywami i kurczakiem oraz kremowym sosem na bazie śmietany i musztardy. To danie nie tylko idealnie pasuje na obiad, będzie też świetne do zabrania ze sobą na zimno. Polecam! Składniki : * ulubiony makaron * pierś z kurczaka * ulubione przyprawy * cukinia * cebula * papryka * ziarna słonecznika * koperek(...)listki bazylii * 2 łyżki śmietany 18% * 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka przesmażyć z ulubionymi przyprawami praz pokrojonymi warzywami. Dodać musztardę i śmietanę. Sos wymieszać z makaronem, posypać słonecznikiem i udekorować listkami bazylii i koperkiem
Magiczne Życie Martyzdarza, a wtedy jedynym sposobem, by pokonać "niemoc" jest sięgnięcie po najprostsze przepisy. Proste, szybkie i niezawodne ;-) Dziś taki dzień, w związku z czym zapraszam na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. składniki: 1 duża cebula olej do podsmażenia 1 puszka tuńczyka (ja używam w kawałkach, w sosie własnym) 200 ml śmietany kremówki duży pęczek pietruszki sól(...)wstęgi - pappardelle ) wykonanie: Cebulę obieram i kroję w piórka, lekko podsmażam, tak, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję kawałki tuńczyka (bez sosu) i śmietanę. Całość duszę krótko, często mieszając. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Wszystko mieszam delikatnie i podaję. Smacznego
babka w formiezagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki
Gotowanie jest łatweWyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!. Składniki: 30 dag makaronu 15 dag kabanosów świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania 3 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany sól pieprz świeża natka pietruszki oliwa z oliwek plaster bakłażana, opcjonalnie(...)podlewamy niewielką ilością wody i dusimy z przyprawami. Gdy woda się zredukuje, a grzyby zmiękną wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki.3. Makaron podajemy polany sosem
Apetyczna babeczkaprzedstawiam wersję na co dzień, na obiad dla każdego, z ogólnodostępnych składników. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 papryka 1-2 cebule 1 mała cukinia 2 marchewki makaron sojowy sos sojowy czarny sezam Marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru suszonego lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu pół(...)będą lekko al dente. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 5 minut, aż zmięknie (informacja powinna być na opakowaniu). Makaron odcedzić, pokroić na krótsze nitki, wrzucić do woka i podsmażać razem z warzywami i mięsem. Przyprawić sosem sojowym. Można posypać sezamem lub kolendrą, jak kto lubi
Dobra karmaDziś przedstawiam Wam przepis na pyszny sos słodko - kwaśny, jeden z bardziej lubianych przez mojego mężczyznę :)) składniki: makaron spaghetti ( oczywiście możecie wybrać inny) 2 cebule 1 duża marchew pół dużej czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek sos: ok 1 szklanki wody nie cała łyżka mąki ziemniaczanej ( wszystko zależny od tego jak gęsty sos lubicie(...)warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek , imbir, sól, oraz wodę z mąką ,mieszamy i zagotowujemy . Sos przelewamy na patelnie, mieszamy. Makaron nakładamy do miseczek i polewamy sosem. SMACZNEGO
Cukier&Pudermłodszej części rodziny najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie(...)rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już nie będzie grudek dolewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron zalać sosem beszamelowym. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posypałam gorgonzolą
zadanie-gotowanieproduktów sygnowanych swoim, markowym znaczkiem znajdziemy tam też wiele artykułów innych producentów. Ekodis oferuje produkty najwyższej jakości w atrakcyjnych cenach :) Przechodząc do przepisu - prezentuje Wam pełnoziarnisty makaron penne, z gęstym sosem pomidorowym , suszonymi pomidorami , chrupiącymi nerkowcami i bazylią . Wszystkie składniki, kiedy się je połączy tworzą przepyszny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek! Podprażone orzechy nerkowca jeszcze bardziej uwydatniają swój charakterystyczny, maślany(...)przykrycia i mieszaj od czasu do czasu (ok. 7 minut). W ten sposób sos pomidorowy naturalnie się zagęści. Nerkowce podpraż delikatnie na suchej patelni. Ugotowany makaron wyłóż na talerz, dodaj sos pomidorowy, a całość posyp uprażonymi nerkowcami i suszoną bazylią
Zdrowie na języku :PMarchew, cebula czerwona w woku wysmażone z pak choi i grzybami mun połączone. Do tego makaron ryżowy - wstążka bezglutenowy, wszystko z sosem ananasowym z chili połączone, ziołami i przyprawami doprawione. Sok z limonki dodał świeżości, a czarnuszka koloru i chrupkości. Danie niebanalne, smaczne i oryginalne. Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 trawa cytrynowa, 1 duża cebula czerwona(...)średniej wielkości marchewki (350 g), 1 małe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, marchew w słupki, pak choi na połowę
Moniki Smakołyki