makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:177/815)

Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 110

osobnym garnku ugotować makaron al dente według opisu na opakowaniu. (W moim przypadku makaron jest nieco grubszy w formie listków i jego czas gotowania to od 12 do 15 minut, ja ten czas skróciłam, do 10 minut a nawet 9, po czym odcedzony przełożyłam do sosu, dorzuciłam dwie(...)garści parmezanu, można jedną, to tylko kwestia ochoty, chwilę podgotowałam i natychmiast podałam. Pasta wyszła bardzo kremowa i oczywiście smaczna. Zadowoliła nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pamiętajmy jednak, że makaron w sosie kradnie nam wodę, dlatego konsumpcja wraz z delektowaniem się musi odbyć się natychmiast, ponieważ stracimy cenny sos.) Ozdobić danie listkami parmezanu, uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz skropić odrobiną szlachetnej oliwy

Wino Francja Kuchnia
Makaron z tuńczykiem. Smaczny, szybki obiad. 350

przy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :) Składniki - tuńczyk w kawałkach w sosie własnym - cebula 2 sztuki - makaron ( u mnie świderki ) - śmietana 12% - mąka - domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram puszkę tuńczyka(...)osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszannę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody. Makaron odcedzam, wykładam na talerze i polewam sosem. Gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Spaghetti z wołowiny i warzyw 137

Miałam smak na spaghetti z mięskiem mielonym i hop siup zrobione. Składniki na sos: oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe czosnek - 4 ząbki woda - 200   ml sól  do smaku pieprz biały ziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę  łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone(...)oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok 3 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu i przykrywamy pokrywką, makaron spokojnie dojdzie do siebie przez jakieś 15 minut. Krok 4 Gotowe spaghetti przekładamy na talerz .Ogórki kiszone kroimy drobno i posypujemy na około naszego

Różowa kuchnia
Gotuj i chudnij - sałatka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 161

diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego.Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie(...)pracy. Do tego lekki sos, który możemy przelać do osobnego pojemnika. Smacznego! Składniki :* szklanka ugotowanego makaronu kolanka * filet z piersi kurczaka* szklanka drobno posiekanej kapusty białej* pół zielonego ogórka* garść czarnych oliwek* łyżka oliwy z oliwek* ulubione zioła i przyprawy * rzeżucha Sos :* pół dużego jogurtu naturalnego * 3 łyżki ketchupu * pieprz czarny świeżo mielony* szczypiorek

Magiczne Życie Marty
S... Spaghetti bolognese 226

mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)1 puszka pomidorów1 duża cebula1 ząbek czosnku250g mięsa mielonego2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku(...)dlatego podczas gotowania często go próbuję, by wyczuć odpowiedni moment. Makar odcedzamy, ja nie dodaję zimnej wody, ale małą łyżeczkę oliwy i bazylii. Wszystko mieszam.  Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Szybki, tradycyjny, całkiem zdrowy przepis bez dodatku mąki, oleju, czy gotowego sosu spaghetti :) Naczelny nawet się nie zorientował, że nie dodałam "białego" makaronu

Kitchens Alphabet
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 216

farsz i użyty sos zawierają względnie dużo wody (ewentualnie również tłuszczu), to możemy ewentualnie uniknąć wstępnego obgotowania cannelloni. Jeśli jednak tak jak w przepisie poniżej sos i farsz są względnie „suche”, należy jednak obgotować makaron przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim(...)left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i posiekana wołowina Zaczynamy od posmażenia warzyw... ...do których dodajemy wołowinę i całość dusimy W międzyczasie obgotowujemy cannelloni Nadziany makaron układamy w brytfance... ...po czym dokładnie przykrywamy sosem pomidorowym Zapiekamy przez ok. 45 minut Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym Post Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 149

się waliło i paliło, to coś przyrządzę. I udało się. Danie było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku,  150 gram sera gorgonzola(...)był on rozgotowany, przy czym moim zdaniem do tego dania akurat bardziej pasują makarony bardziej masywne, świetnie sprawdziłby się tagliatelle albo maccheroni. Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem do znajdującego się na patelni sosu. Całość dokładnie wymieszałem, podgrzewając jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, po czym wyłożyłem na talerze. Udekorowałem wcześniej przygotowaną sałatką pomidorową, którą ułożyłem dookoła makaronu

Wyprawy kulinarne
Najlepsze przepisy na szparagi 110

szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto ze szparagami Zielona pizza ze szparagami Szparagi z sadzonymi jajkami Omlet ze szparagami i pieczarkami Tagliatelle ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Pizza z zielonymi szparagami Tartaletki ze szparagami Tarta ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Pieczone szparagi Szparagi z sezamem

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z borowikami 131

Cześć! Naszło mnie dziś na borowiki. Wahałam się czy zrobić domowy makaron i sos śmietanowy czy może zrobić risotto. To drugie danie kocham miłością bezgraniczną więc w pojedynku ryż – makaron, padło właśnie na ryż. Kocham risotto za prostotę. Gdy namoczyłam borowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż

Moja pasja smaku
DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich 1614

DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny

Moja Książka Kucharska
Orientalna ciecierzyca 125

smutków nie zajadać. Pojedzone a później czas na trening i już dzień będzie lepszy! Składniki 1/4 cukinii pół czerwonej cebuli garść ugotowanej ciecierzycy 4 pieczarki 2 łyżeczki sezamu makaron ryżowy Sos 3 łyżki sosu sojowego 1/2  łyżeczki octu ryżowego 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię, cebulę(...)prze około 4 minuty. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce, dodajemy do warzyw. Całość gotujemy aż sos będzie gęsty i nadmiar wody odparuje, zdejmujemy z ognia i posypujemy sezamem. Ja podałam z makaronem ryżowym, wydaje mi się, że taki pasuje najbardziej

Delusional Trine
La Vita, Gdynia 127

kuchni włoskiej. Na przystawkę zamówiliśmy: Minestrone, zupę warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese Spaghetti Carbonara, spaghetti z boczkiem, cebula, czosnek, parmezan, śmietana, pietruszka Spaghetti Bolognese, zapiekane spaghetti z serem i sosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione

Kucharzyca
Pastitsio 162

przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól;   Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę(...)smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na makaron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać resztę makaronu. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i startym żółtym serem. Piec, nie przykrywając naczynia przez około 35-45 minut w temperaturze 180 0 C, do zrumienienia

In my kitchen
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 201

Bardzo smaczny makaron fusilli z soczystym kurczakiem i majerankiem. Idealne i szybkie danie na kolację lub obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki sosu pomidorowego 300 g makaronu Fusilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprzu Przygotowanie : W rondelku zagotowujemy 500 ml wody, solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka myjemy(...)osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy. Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego

Kuchnia Łukasza