kuchni włoskiej. Na przystawkę zamówiliśmy: Minestrone, zupę warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese Spaghetti Carbonara, spaghetti z boczkiem, cebula, czosnek, parmezan, śmietana, pietruszka Spaghetti Bolognese, zapiekane spaghetti z serem i sosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione
Kucharzycaprzetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól; Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę(...)smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na makaron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać resztę makaronu. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i startym żółtym serem. Piec, nie przykrywając naczynia przez około 35-45 minut w temperaturze 180 0 C, do zrumienienia
In my kitchenBardzo smaczny makaron fusilli z soczystym kurczakiem i majerankiem. Idealne i szybkie danie na kolację lub obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki sosu pomidorowego 300 g makaronu Fusilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprzu Przygotowanie : W rondelku zagotowujemy 500 ml wody, solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka myjemy(...)osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy. Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego
Kuchnia Łukaszaniej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy(...)rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem Składniki (na 4 porcje): 100 g suszonej ciecierzycy 200 g suszonej brązowej soczewicy
Chilli Czosnek i Oliwabardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku rozgrzać tłuszcz, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, potarty na tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka wrzucić mięso(...)bambusa i plasterki kasztana pokrojone w małe paski. Kasztany można ominąć. Dodając kasztany wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać kiełki fasoli. Obsypać danie posiekaną
Kuchnia Pokoleńopakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki szczypior cebula mały jogurt naturalny oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, estragon, sos sojowy, świeża papryka chili (mała) Makaron ugotować w osolonej wodzie „al dente”. Cukinię umyć i pokroić w cienkie pół plasterki wraz ze skórką. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Cukinię i cebulę(...)podsmażyć na rozgrzanej oliwie do miękkości , posypać estragonem, dodać pokrojony szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku. Życzymy smacznego i miłego dnia
vegetaniedodać jakiś nowy, pyszny sos i już zmieniają swój smak. Dziś polecam Wam połączenie razowego makaronu penne z miksem czterech warzyw i pysznym, lekkim koperkowym sosem. Spróbujcie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki BIO makaronu razowego – penne BIO Naura fit mix czterech warzyw – mrożona mieszanka (kalafior, marchew żółta, marchew junior, groszek cukrowy) 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)warzyw gotujemy do miękkości (około 5 minut). W drugim garnku gotujemy makaron razowy penne (ja wolę bardziej miękki, lekko rozpadający się). Gdy warzywa i makaron ostygną, mieszamy je razem. Przygotowujemy szybki sos. Mieszamy gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem. Całość doprawiamy do smaku solą cebulową i czarnym mielonym pieprzem. Sałatkę podajmy od razu wymieszaną z sosem koperkowym lub sos podajemy
Słodkie okruszkimój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy <3. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi chipsami kokosowymi. Idealne danie(...)minutach gotowania, na sam koniec, dodajemy 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej dokładnie rozprowadzonej w 2 łyżkach mleka kokosowego. Gdy sos zrobi się gęsty, ściągamy z ognia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami kokosowymi. Na bok talerza dodajemy śmietankę kokosową. Zjadamy na ciepło lub zimno. Artykuł Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką
Fill The BowlŻeby nie było tak jak zawsze, a równie smacznie i szybko. I tak oto powstała ta zapiekanka :) Składniki: pęczek białych szparagów 30 dag pieczarek 20-25 dag makaronu 15 dag żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki 3/4 szklanki wywaru ze szparagów 1/3 kubka mleka sól, pieprz, cukier, vegeta Szparagi obrać i ugotować do miękkości(...)połówki przez co gotową zapiekankę trudniej było podzielić). Makaron ugotować aby był al dente. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż będą miękkie. Gotowy makaron wymieszać z pieczarkami i szparagami. Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Nie przerywając mieszania dolewać powoli wywar ze szparagów, a następnie mleko. Powinien powstać gęsty sos beszamelowy. W razie konieczności dolać więcej
My simple kitchengęstej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa bazylia Przygotowanie: Jak zrobić szpinak w linku poniżej: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotowany szpinak mieszamy z makaronem i z połową sosu beszamelowego. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia przekładamy makaron. Po wierzchu smarujemy drugą połową sosu beszamelowego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny, zapiekanka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru 250g świeżego szpinaku 500g mięsa mielonego Łyżka smalcu Łyżka sosu ostrygowego Łyżka sosu sojowego Pieprz, sól do smaku Makaron Lubellanitki cięte (filini) Papier ryżowy Rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek i imbir. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały(...)duże kulki mięsa. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy oraz szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy. Kiedy ruloniki wyschną
Słodki Zakątekidealna propozycja na obiad i kolację na ciepło. Możesz też zaskoczyć swoich znajomych czymś nowym na imprezie. Łososia najbardziej lubię w towarzystwie makaronów, do których mam słabość, przyznaję po raz kolejny. W dzisiejszym przepisie zrobiłam także pyszny sos, którego głównymi składnikami jest śmietanka 30% razem z kremem mascarpone. Takie połączenie dodaje odrobiny słodkości, dlatego sprawdzi się też do innych zapiekanek(...)chwilkę podpiec. Dodaj sos śmietanowy i wymieszaj. Przypraw pietruszką i podsmaż chwilę aż do zagotowania. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanym oliwą z oliwek, wrzuć makaron. Zalej to sosem wraz z łososiem i porem. Posyp tartym serem i pietruszką , aby jeszcze lepiej to wyglądało. Piecz przez 12 minut. Gotowe! Poniżej wrzucam filmik, w którym krok po kroku
Rozdomowionapatelnię dolewać śmietankę. Powinno jej być tyle, by sos osiągnął oczekiwaną przez nas gęstość. Doprawić solą i pieprzem. 9. Makaron odcedzić. 10. Ponownie przełożyć go do garnka. 11. Sos wlać do makaronu, wymieszać. 12. Podawać od razu po ugotowaniu. Smacznego
W mojej kuchniDziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam. 1 czerwona papryka 1 pojemnik mały kremówki 30% Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku ) 1 po.spaghetti Sól i pieprz Gałka muszkatołowa Parmezan ****************************** Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente(...)wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPomidory faszerowane makaronem w sosie pomidorowym, całość zapieczona z mozzarellą. Propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Coś dla wegetarian i wielbicieli makaronu ;) Składniki na 6 sztuk: przepis zmodyfikowany z magazynu Kocioł 6 pomidorów 70 g drobnego makaronu (ja użyłam kokardek) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz kilka listów bazylii 2 łyżki oliwy
Moja Galeria Smaku