podsmażoną cebulką Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym
More food, love and dreamsMakaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu(...)szklanki wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnyszynki z całych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się(...)znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym Paella z owocami morza i atramentem z kałamarnicy Paella z makaronem i owocami morza Co dla nas było dużym zaskoczeniem, we wszystkich restauracjach typu fast-food była możliwość wyboru piwa w miejsce coca-coli. Dla miłośników fast-foodów obowiązkowym punktem na mapie powinna być miejscowa sieciówka PANS, która serwuje pyszne (mówię
Taste Of My Dayrównież ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim
królestwo garówtłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek 400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki(...)podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu. Pyszności
MarciochaKucharzyobrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut, dodajemy pokrojone w cząstki pomidory (bez nasion) , doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Farfalle z bobem i chorizo appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęsto towarzyszy innym podobnym sosom. Składniki: "Pomysł na...Spaghetti Napoli" (Winiary) 300 ml wody 1/2 zielonej papryki 2 łyżki oliwy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opakowanie makaronu spaghetti sól, pieprz 10 dag żółtego sera Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie przez ok. 10 minut. Wlać wodę, dodać zawartość torebki(...)dokładnie wymieszać. Gotować przez 2 minuty. Dodać odsączonego tuńczyka i natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów
Pasja SmakuTeraz drugi przepis, który znalazłem. Na pyszny makaron w świetnym sosie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.Składniki Olej z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 chili , Pół pęczka pietruszki, Sól, pieprz PrzygotowanieNa patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Drobno siekamy chili, czosnek i pietruszkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek i papryczkę. Dodajemy ugotowane al dente spaghetti i dodajemy pietruszkę całość dokładnie
cookplSzczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji. Dla 2 osób(...)pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem
Jadło i czytadłokotlety :D Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam wrzątkiem(...)grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie :D Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam
Pieprzyć z Fantazjąkotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam wrzątkiem(...)grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie. Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam
Pieprzyć z Fantazjądodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu. Polecam! Makaron z krewetkami w ziołowym sosie Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu Czanieckiego Tasiemka 250g obranych krewetek 250g Mascarpone 3 suszone pomidory w oliwie mała cebula ząbek czosnku pół szklanki białego(...)winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnioliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się
Kulinarne Inspiracjełyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz(...)pokrywkę, wymieszać dokładnie makaron, dolać około 100 ml wody z makaronu, chwilkę pogotować na małym ogniu aż szpinak będzie miękki a z sera zrobi się sos. Wyłączyć palnik, wmieszać 2/3 posiekanych pistacji do makaronu a resztą posypać wierzch. * w oryginale nie ma czosnku, ja jednak zawsze go dodaję do dań ze szpinakiem :) Smacznego! źródło - Włoskie Inspiracje NIGELLISSIMA Nigella
Zabawa smakiemKolejna szybka opcja na zdrowy i smaczny obiad. Makaron z warzywami w lekkim kremowym sosie. Przygotowanie go zajmuje mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu, a więc nie przyjmuję wymówek, że nie ma czasu na gotowanie 😉 Lubię dodawać do takich prostych sosów makaronowych naturalny serek kanapkowy. Nadaje on całości fajnej kremowej konsystencji, ale całość pozostaje lekka i zdrowa. Użycie(...)całość nie potrzebuje już dodatkowego wzmocnienia. Jeśli chodzi o suszone pomidory to użyłam takich z paczki (u mnie kupione w Biedronce), nie z oleju. MAKARON Z WARZYWAMI W KREMOWYM SOSIE Czas przygotowania 15 minut Składniki podane do przygotowania jednej porcji Pół małej cukinii Pół czerwonej papryki 2-3 suszone pomidory Kilka pomidorków koktajlowych 2-3 łyżki naturalnego serka
HealthyCreations