się w oka mgnieniu. Zachwyca smakiem i prostotą. Proporcje na dwie osoby. Składniki 400 g mięsa z ugotowanych żeberek 125 g makaronu chow mein 1 garść grzybów mun 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju z orzechów arachidowych 1/2 strąku zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki kiełków fasoli mung 2 łyżki(...)szalotki, dodajemy sos sojowy, chwilę smażymy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz makaronu). Przez 10 min smażenia, na największym płomieniu, mieszamy, by składniki za bardzo się nie spiekły. Dodajemy sos ostrygowy, cukier i makaron. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Podajemy zaraz po przygotowaniu
R'n'G Kitchenpiersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe(...)sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzeniełyżki musztardy 3 łyżki tartego żółtego sera ząbek czosnku sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek, łyżeczka vegety natur oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron - w połowie przygotowywania sosu - ugotujcie al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos: 1. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Przesmażcie na niej obrany i pokrojony w talarki lub kosteczkę czosnek(...)pokroić w paski. Posypcie lubczykiem i papryką, duście do miękkości. 2. W miseczce wymieszajcie śmietankę, musztardę, ser i przyprawy. 3. Do warzyw z patelni dodajcie sos, wymieszajcie, po chwili dodajcie ugotowany makaron, złączcie wszystko. Nakładajcie. 4. Posypcie czymś smacznym świeżym zielonym
Zasmakuj KuchniZapraszam na pyszne danie obiadowe. Makaron Lubella Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół(...)wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy sos dyniowy z ugotowanym makaronem
słodkie i nie tylko historie kulinarnedente. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Dolać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na makaron wylać sos. Posypać solą, pieprzem oraz na wierzch dodać starty ser żółty i parmezan. Makaron piec w temp 170 st C przez ok 20 min Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachsuszonych i krojonych grzybów mun 200 g fasoli szparagowej (mrożona) kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy sól biały pieprz ziarna sezamu olej Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju sezamowego i soli. Odstawić(...)papryczkę chili oraz kurczaka i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać fasolę szparagową i ponownie smażyć przez kilka minut. Na końcu doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem w ilości według upodobań. Podawać z makaronem ryżowym (uprzednio ugotowanym według wskazówek na opakowaniu). Wierzch posypać ziarnami sezamu i kiełkami fasoli mung
zadanie-gotowanieKolejne danie z makaronem w tle.Pyszny sos,cienkie plasterki cukini i zioła.Pycha:). 1 OP.MAKARONU PENE 1 PUSZKA POMIDORÓW KROJONYCH Cukinia Masło Kremówka Kapary 1 MAŁA CEBULKA OLIWA Z OLIWEK 3 ZĄBKI CZOSNKU KAPARY ZIELONY PIEPRZ BAZYLIA OREGANO SÓL PIEPRZ PARMEZAN ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W RONDELKU ROZGRZAĆ OLIWĘ Z OLIWEK.CEBULKĘ OBRAĆ I BARDZO DROBNO POSIEKAĆ.CZOSNEK OBRAĆ I WYCISNĄĆ(...)PRZYPALIŁ BO BĘDZIE GORZKI.DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI.DUSIĆ NA MAŁYM OGNIU OK.25-20MIN.ABY SOS ZGĘSTNIAŁ.DODAĆ ZIOŁA I KAPARY WRAZ Z ZIELONYM PIEPRZEM ORAZ PARMEZAN .ZAMIESZAĆ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE.MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM I POSYPAĆ PARMEZANEM. DANIE JEST BARDZO SMACZNE I SZYBKIE.JESZCZE MUZYKA ITALIANO I DOBRE WINO I NIC WIĘCEJ NIE POTRZEBA ABY ODDAĆ SIĘ CUDOWNEJ SJEŚCIE.SMACZNEGO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek i pełnoziarnisty makaron. Jeżeli nie próbowaliście sosu w takim zestawieniu, to gorąco zachęcam do przygotowania- jest idealne! :) * pierś z indyka- 350 g * kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * śmietana
Kraina Miodem PłynącaJestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)odrobiną oleju, aż będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki. Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Makaron przerzucić na patelnię z sosem. Dodać chrupiące kawałki boczku. Wymieszać. Podawać z wiórkami parmezanu. Partnerem wpisu jest marka Agnesi
Kulinarne InspiracjeMakarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1. I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę. Potrzebujemy: 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 łyżka kremu balsamicznego pikantnego LaSelva 550 g pomidorów(...)się rozpadną, co jakiś czas całość dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po ugotowaniu odlewamy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, resztę odcedzamy. Gotowy makaron mieszamy razem z sosem i odlaną wodą z makaronu. Na talerzu posypujemy serem i natką pietruszki. Wioleta Gargula
MamaOskarkaodparowania wody. Następnie dodajemy kremówkę i lekko solimy do smaku. Sos powinien się zagęścić sam, jeśli jest zbyt wodnisty zagęszczamy odrobiną mąki. 3/ Na talerz wykładamy ugotowany makaron, nakładamy sos i posypujemy świeżą pietruszką. Latem można podać pomidory z działki :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaDanie, które zawsze robi u nas w domu mój małżonek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Garfielda "Mam natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2 łyżeczki suszonej(...)klopsiki przenieś łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu. Włóż klopsiki do sosu pomidorowego i duś na wolnym ogniu 15 minut. Usuń z sosu liść laurowy. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po odcedzeniu polej spaghetti sosem z klopsikami i podawaj. Całość potrawy można posypać startym serem np. parmezanem, albo każdym innym żółtym
Państwo Wojtczuk gotująMakaron z kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym z podsmażoną cukinią (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki 100g piersi z kurczaka1/2 cukini 150g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) duża łyżka śmietany 12% 1/2 płaskiej łyżeczki tapioki (skrobi z manioku) lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masło klarowane lub olej do podsmażenia kurczaka Przygotowanie: Umyj kurczaka i pokrój na małe kawałki. Umyj(...)smaż dalej. Gdy kurczak i cukinia się już zezłocą dodaj passatę pomidorową. Poczekaj, aż sos zacznie się gotować. Do małej miseczki przełóż kilka łyżek gorącego sosu pomidorowego z patelni. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Do odłożonej wcześniej miseczki z gorącym sosem pomidorowym dodaj śmietanę i tapiokę. Bardzo dokładnie wymieszaj i całość szybko połącz z daniem na patelni. Dokładnie
Moja MichaCoś idealnie na nadchodzące walentynki lub inną specjalną okazję :) Makaron z krewetkami w sosie winno-pomidorowym z suszonymi pomidorami i pietruszką. Smakuje obłędnie, jest mocno pomidorowe, i delikatnie słodkie od wina. Połączenie idealne! Ugotujcie dla swojej drugiej połówki, będzie zachwycona :) Składniki: * 300g krewetek (najlepiej szarych czyli tych nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody * 1 lub 2 łyżki(...)czas aby sos nie przywarł nam do patelni. Dodajemy posiekane suszone pomidory i przyprawiamy całość 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Podajemy z makaronem spaghetti lub wstążkami. Smacznego i przyjemnych walentynek
Klasyka Gotowaniaoddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty. I teaz mając wszystkie skladniki zaczynamy. Dno żaroodpornego naczynia lub innej formy, smarujemy oliwą i wykładamy płatami makaronu. Smarujemy je następnie sosem beszamelowym. Przepis na sos beszamelowy Około dwóch lyżek masła rozpuściłam w garnku, dodałam dwie łyżki mąki i mieszałam aż zniknęly grudki. Powoli wlewałam 1,5 szklanki mleka(...)dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej,szczyptę soli i pieprzu. Na sos wykładamy warstwę mięsa,następnie znów makaron,beszamel i mięso. W zależności od wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość. Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu
potrawyregionalne