rondzie nie powinna zbytnio dziwić. W wiejskim miasteczku zobaczymy dziadka z laską i pieskiem, który wyszepcze bon giorno , mijając Cię na drodze, a w sklepie starszy pan sprzedający sery, ani myśli mówić po angielsku, za to uśmiechnie się rozbawiony, a wyglądać będzie jak z filmu - śniada cera, posiwiałe włosy, fartuch przewiązany w pasie i ten błysk w oku, który mówi(...)Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie
W kuchni wieczoremŚwietna sałatka którą często przyrządzam na różne imprezy lub święta, można ją przygotować w szybki sposób. Ma lekko pikantny smak i jest bardzo smaczna, polecam. Składniki
Bajeczna KuchniaZa pasem majówka, niestety pogoda nie nastraja na wiosenne, grillowe szaleństwa. A szkoda, bo nastał czas lekkich, przyjemnych dań. To czas szparagów, rabarbaru, pysznych nowalijek. Dlatego
Bernika - moj kulinarny pamietnikPorcja) Migdały w płatkach – 40 g (4 x Łyżka) Czas przygotowania: 10 minut 1. Do salaterki włóż opłukany, osuszony szpinak, pokrojone na połówki truskawki, i porwany ser. 2. Posyp migdałami. OBIAD K:449.2 / B:26.7 / T:9.0 / W:65.3 / Błonnik:11.8 PEŁNOZIARNISTE PENNE PO BOLOŃSKU (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Olej rzepakowy(...)filet z piersi indyka (bez skóry) – 100 g (1 x Porcja) Cebula – 200 g (2 x Sztuka) Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja) Makaron penne (pełnoziarnisty) – 180 g (2.57 x Szklanka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Cebulę podduś na patelni ze zmielonym mięsem. 2. Dodaj pomidory. Gotuj aż sos się lekko zredukuje
Powiedz dietom nieNiesamowicie delikatne, gotowane na parze pulpeciki z łososia. W sam raz do podania na obiad z ryżem lub makaronem. Zdrowe, smaczne, kolorowe. U mnie dodatkowo polane jogurtem naturalnym i posypane pestkami słonecznika. Składniki (na 2 porcje) : Pulpety - 300 g filetu z łososia - 1/2 jajka - łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej - łyżeczka koncentratu - cebulka dymka - przyprawa do ryb - sól(...)pieprz Warzywna salsa - mieszanka warzyw mrożonych - łyżka serka kremowego - łyżka koncentratu - łyżka oliwy - 1/2 puszki pomidorów - zioła prowansalskie -ząbek czosnku -pieprz, sól + ser do posypania Przygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać warzywa wraz z przyprawami, koncentratem i serkiem, podlać odrobiną wody. Wszystko razem
Kuchnia Ellieząbki czosnku łyżka masla sól,pieprz 4-5 suszonych pomidorów szczypior I natka pietruszki Wykonanie: Na rozpuszczonym maśle smażymy na wolnym ogniu 2-3 min czosnek. Dodajemy ser. Jak się rozpuści dodajemy śmietane, pieprz, sól, pietruszke. Gotujemy ok 5 min. Odstawiamy z ognia. Ok 700 gr łososia- dajemy do pieczenia. Opłukany , pokrojony w większe kawałki, posolony, popieprzony(...)piekarnika na 180C na 10 min. Łososia kroimy w mniejsze cząstki - wrzucamy do sosu. Kroimy pomidory I tez dodajemy do sosu. Obiad gotowy. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego
Smaki Edytymigdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki(...)ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti
La grande e la piccola cuocanaleśniki, a na nie 1/3 sosu bolognese. Na sos wykładamy 1/3 mozzarelli i po kolei znowu naleśniki, sos, ser. Przy ostatniej partii po sosie bolognese nie dodajemy sera, a nakładamy naleśniki, na które wylewamy pozostały beszamel i wysypujemy pozostałą mozzarellę oraz parmezan. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki(...)tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie krótszy niż w przypadku tradycyjnej lasagne, gdyż naleśniki nie muszą się "ugotować" w sosie beszamelowym tak jak makaron. Możecie użyć Waszego ulubionego sosu pomidorowego i eksperymentować ze smakami. Myślę, że to danie zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom - smacznego
Cooking Monsterszybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych dodatków niczego mu nie brakuje(...)inspiracja: " Na talerzu ") 8 sztuk usmażonych naleśników (ja smażę naleśniki wg tego przepisu , wychodzi ich z niego więcej, a z nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła prowansalskie sól i pieprz
Simply FoodDo wykonania tego znakomitego pesto będzie potrzebna natka marchewki. Natkę marchewki przeważnie wyrzucamy, ja też do niedawna wyrzucałam ale ma ona w sobie za dużo dobrych
Moje Małe CzarowanieProste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 3 ziarna ziela angielskiego liść(...)laurowy olej rzepakowy Sos: 1 mały kubeczek gęstej śmietany (np. 18%) połowa opakowania sera pleśniowego - niebieski Lazur mały serek topiony śmietankowy pęczek kopru Wykonanie: Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu
Zasmakuj KuchniNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiwidelec. Krok 3 Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Na dno żaroodpornego naczynia wlej sos i rozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej(...)kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu żaroodpornym. Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzszparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami frittata: szparagi, papryka szparagi z sezamem(...)szparagi szpinak i mozzarella ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . Sałatka ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dojrzałe pomidory 50 g sera feta 3 garści szpinaku baby oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól morska pieprz zielenina (do wyboru co lubicie) u mnie: listki młodego szczawiku świeża bazylia tajska świeże
Kulinarne przygody Gatityłyżki i od razu panieruj w bułce tartej, lekko spłaszczając. Możesz też panierować tak jak serowe nuggetsy : bułka tarta pół na pół ze startym żółtym serem lub w samym serze. Smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na mocno brązowy kolor. Jeśli mięso było wyjęte prosto z lodówki, potrzebują nawet 8-10 minut z każdej strony(...)temperaturę pokojową, powinny dojść w 5 minut. Najlepiej sprawdzić jednego pod koniec pieczenia, przecinając na pół. Nie może być różowy. Pasują do ziemniaczków, ale ja wyjątkowo podałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu
Anioszek w kuchni