migdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki(...)ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti
La grande e la piccola cuocanaleśniki, a na nie 1/3 sosu bolognese. Na sos wykładamy 1/3 mozzarelli i po kolei znowu naleśniki, sos, ser. Przy ostatniej partii po sosie bolognese nie dodajemy sera, a nakładamy naleśniki, na które wylewamy pozostały beszamel i wysypujemy pozostałą mozzarellę oraz parmezan. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki(...)tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie krótszy niż w przypadku tradycyjnej lasagne, gdyż naleśniki nie muszą się "ugotować" w sosie beszamelowym tak jak makaron. Możecie użyć Waszego ulubionego sosu pomidorowego i eksperymentować ze smakami. Myślę, że to danie zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom - smacznego
Cooking Monsterszybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych dodatków niczego mu nie brakuje(...)inspiracja: " Na talerzu ") 8 sztuk usmażonych naleśników (ja smażę naleśniki wg tego przepisu , wychodzi ich z niego więcej, a z nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła prowansalskie sól i pieprz
Simply FoodDo wykonania tego znakomitego pesto będzie potrzebna natka marchewki. Natkę marchewki przeważnie wyrzucamy, ja też do niedawna wyrzucałam ale ma ona w sobie za dużo dobrych
Moje Małe CzarowanieProste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 3 ziarna ziela angielskiego liść(...)laurowy olej rzepakowy Sos: 1 mały kubeczek gęstej śmietany (np. 18%) połowa opakowania sera pleśniowego - niebieski Lazur mały serek topiony śmietankowy pęczek kopru Wykonanie: Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu
Zasmakuj KuchniNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiwidelec. Krok 3 Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Na dno żaroodpornego naczynia wlej sos i rozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej(...)kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu żaroodpornym. Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzszparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami frittata: szparagi, papryka szparagi z sezamem(...)szparagi szpinak i mozzarella ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . Sałatka ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dojrzałe pomidory 50 g sera feta 3 garści szpinaku baby oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól morska pieprz zielenina (do wyboru co lubicie) u mnie: listki młodego szczawiku świeża bazylia tajska świeże
Kulinarne przygody Gatityłyżki i od razu panieruj w bułce tartej, lekko spłaszczając. Możesz też panierować tak jak serowe nuggetsy : bułka tarta pół na pół ze startym żółtym serem lub w samym serze. Smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na mocno brązowy kolor. Jeśli mięso było wyjęte prosto z lodówki, potrzebują nawet 8-10 minut z każdej strony(...)temperaturę pokojową, powinny dojść w 5 minut. Najlepiej sprawdzić jednego pod koniec pieczenia, przecinając na pół. Nie może być różowy. Pasują do ziemniaczków, ale ja wyjątkowo podałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu
Anioszek w kuchnidodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron 2. Ulubiony owoc? Gruszka 3. Ulubiony kucharz? Mąż 4. To straszne ale nie umiem ... Jezdzic na nartach 5. Moja ulubiona pora roku to... Wiosna(...)Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami 9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone 10. Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie A to moje pytania: Moja popisowa potrawa to... Kto „zaraził” cię gotowaniem? Jakiego składnika (warzywa, mięsa, przyprawy .. cokolwiek) nie jesteś w stanie przełknąć? Skąd czerpiesz inspiracje
Smaki EdytyCzasami mam dylemat, jakie danie przygotować by zrobiło wrażenie na gościach? Liczy się pomysł, odrobina kreatywności i pyszne zdrowe składniki :) Jednym z nich jest boczek Duda
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki: papryka czerwona większa 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 35 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka, ząbki
W Mojej Kuchni Lubiępokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek i sushi. Należy jednak pamiętać, że awokado(...)pieczone nabiera gorzkiego smaku.” Spring rolls z awokado i krewetkami. Składniki: - papier ryżowy – ilość według potrzeb (dałam arkusze o średnicy 22 cm) - krewetki smażone lub gotowne - dojrzałe awokado - makaron ryżowy - marchewka…. - czerwona papryka - sałata rzymska lub masłowa - świeże listki bazylii - szczypiorek - skórka z cytryny - czarny sezam - różowa sól himalajska Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy, zalewamy wrzątkiem
mojewypiekiinietylkoZapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały(...)przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki/płatki migdałowe do posypania
Poezja smakuCzerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać(...)suszonych pomidorów – Składniki: 150g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy 20g ziaren słonecznika (2 czubate łyżki) (lub migdały, orzeszki piniowe) 10 listkow bazyli 40g parmezanu (ew. inny twardy ser, np. Grana Padano) 6 łyżek oleju z zalewy pomidorów (lub więcej jeśli chcemy bardziej rzadkie pesto) 2 ząbki czosnku sól i pieprz (opcjonalnie) Pesto z suszonych pomidorów – Wykonanie
Kulinarne PrzebojeMiałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację(...)Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego 500 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych papryka czerwona 2 marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 2 cebule 200 g sera cheddar 2 pomidory (użyłam żółte) zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki cukru kilka łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka łyżek oleju Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBędąc na diecie bezglutenowej pewnie nieraz zastanawialiście się czym zastąpić makaron. Otóż mamy dla Was propozycję lasagne z liśćmi botwinki :) Składniki na
Kuchenne Wariacjeteż pewien komfort, że mięso będzie smażyło się równomiernie na całej powierzchni. Mięso obsypałem z każdej strony solą i pieprzem. Na połowę kurczaka położyłem pęczek świeżego tymianku oraz kawałki sera pleśniowego (zwykły camembert). Uwielbiam suszone pomidory. Chciałem znaleźć takie, które będą nieco słodsze i udało mi się - kupiłem słoik pomidorów suszonych z ziołami i żurawiną. Więc nabyte pomidory pokroiłem(...)owocami żurawiny na rozgrzany rondelek, po minucie smażenia dodałem pół szklanki przecieru pomidorowego, doprawiłem szczyptą brązowego cukru. Po paru minutach wyłączyłem gaz pod rondelkiem i dodałem łyżkę listków tymianku. Makaron noodle wystarczyło wrzucić na osolony wrzątek na 4 minuty. Do odcedzonego makaronu dodałem ok. łyżeczki masła i szczyptę natki pietruszki. Wracamy do kurczaka. Postanowiłem użyć do smażenia produkt, który jest
Right Behind The Kitchenorzechami) sól pieprz Czosnek obrać i zmiażdżyć. Listki opłukać i dobrze osuszyć. Pestki (orzechy) można podprażyć na patelni. Czosnek utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać bazylię, pietruszkę i ser. Utrzeć razem. Na koniec, cały czas ucierając, wlewać cienką strużką oliwę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. W wersji ekspresowej wszystkie składniki (poza oliwą) umieścić w blenderze i zmiksować drobno(...)koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego
Pełny talerz