moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty(...)najedzony i zadowolony. Bez wymyślnych dań. PYRY Z GZIKIEM. (tradycyjnie.) 6 porcji. 500g twarogu chudego 300g gęstego jogurtu naturalnego duża cebula pęczek posiekanego koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ziołowy Ser pokruszyłam. Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam. Dodałam do sera, wlałam jogurt i dodałam posiekany koper oraz szczypiorek. Wymieszałam dokładnie widelcem, doprawiłam dużą ilością pieprzu ziołowego i odrobiną soli. Dobra
W kuchni Karmel-itkiniezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny(...)soli 125 g zimnego masła 1 jajko farsz: 380 g piersi z kurczaka 2 pory 4 łyżki masła 4 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 150 g sera cheddar 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić(...)danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok 20-25 minut). Odcedzić i zostawić do przestygnięcia. Kiedy wystygną
Kulinarne Inspiracjejest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty z minimum obróbki przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Pęczak jest bogatym źródłem(...)posiekane 6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej duża garść rukoli, drobno posiekanej 200 g sera feta drobno otarta skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy
Smakowity Blog Kulinarnywedług zasad, które wymagają precyzyjnychmetod produkcji (standard produkcji), kontroli żywienia krów (uregulowanie w zakresie żywienia) oraz jakościowego doboru i oznaczenia (uregulowanie w zakresie oznaczenia) Produkcja mleka, a następnie sera, odbywa się w ściśle określonym regionie obejmującym prowincje Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia na zachód od rzeki Reno i Mantua na wschód od rzeki Pad. Do wyrobu 1 kilograma Parmigiano(...)sałatek i dań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami
królestwo garówMaliny są dobre na wszystko, są lekiem na całe zło:) Jako że sezon na maliny już się rozpoczął, korzystajmy z tego co oferuje nam lato. Do
Kuchnia Pełna PasjiPrzyznam szczerze, że wcześniej Lasagne jadłam raz w życiu. A sama nigdy nie robiłam. Po otrzymaniu do testowania krojonych pomidorów z firmy Valfrutta doszłam do wniosku
Zielona KuchniaRiesling – Sauvignon. Kolor żółty z zielonymi refleksami. Wino pachnie jabłkami, egzotycznymi owocami oraz kwiatami. Bardzo dobra przyjemna kwasowość. Wino to będzie dobrym uzupełnieniem sushi, sashimi, białych mięs oraz twardych serów. Soave Classico 2012 ( 43 zł. ) 100% Garganega. Wino w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba(...)bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie owocowe i dobrze zbalansowane. Świetnie pasuje do przekąsek, wędlin, ryb, oraz lekkich dań z makaronem. Merlot, Garda, Monte del Fra 2010 ( 39 zł.) 100% Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz czerwonych mięs. Pani Marika
królestwo garówpoletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim . Zielona uczta. Pachnąca wiosną(...)zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe. 250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 g startego sera cheddar 15-20 listków dzikiego czosnku - zblanszowanego i drobno posiekanego 150 ml mleka + dodatkowo odrobinę do posmarowania Liście czosnku umyć i zblanszować wkładając na chwileczkę do gotującej się wody
KUCHARNIAsugerować), kucharze przynieśli to co sami wymyślili. Szczególnie dwa dania zasłużyły na uwagę z kryzysowego punktu widzenia. Tosty przed smażeniem moczone w wodzionce i posypane szczypiorkiem, oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty Postanowiliśmy nasz pomysł, czyli tartę z czerwonej kapusty wprowadzić w czyn, pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy. Przepis był banalny, ale zgodnie z ideą Nigel(...)czosnkiem. Nie wierzycie? Sprawdźcie :) Dosypaliśmy jeszcze kaszy manny, żeby cała masa była w miarę zbita i kolejne 30 minut w piekarniku. Na koniec zostało to udekorowane mało kryzysowym kozim serem i octem balsamicznym. Aha i jeszcze rukola z truskawką. Wszystkie przygotowane dania, a to danie po środku to nasze :) Ogólnie wyszło bardzo ciekawie, ale szybki powrót bo o 5 rano
Kryzysowa Książka Kucharskawykorzystałam np. w letniej sałatce z arbuza . Letnie pomidory są pyszne, słodkie i tak ładnie wyglądają, że niewiele trzeba, aby stworzyć z nich atrakcyjną potrawę. Wystarczy dodać plasterki sera mozzarella i zioła , aby otrzymać pyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat sławnej włoskiej sałatki caprese , w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka(...)mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto. Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4-6 porcji
Chilli Czosnek i OliwaMoja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu
Kuchnia Pełna PasjiSierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce. feta w oliwie i papryce . ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką. muffinki z ulicy sezamkowej ;] to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka stała się piękna królewną chleb(...)mną, dostał mały słoiczek oryginalnej mieszanki przypraw, którą stosują kucharze w tymże hotelu. Oczywiście, to co panowie ugotowali na scenie, poszło w obieg po widowni. Poczęstowano nas MAKARONEM PO TAJSKU Z KORZENNĄ KACZKĄ. Oraz KORZENNĄ POLĘDWICZKĘ Z KACZKI NA PUREE Z BATATÓW. Trafiłam też na koziołki poznańskie, które o 12.00 trykając się główkami, pozdrawiały turystów. Chadzał pomiędzy straganami kosztując
W kuchni Karmel-itkiLudzie tez mają Rodziny, coś tu nie halo jest Panie Prezesie. Jak sprawiedliwie, to wszystkim: lekarze, policjanci, strażacy. Dobra koniec polityki. Smacznie było, cześć. Składniki: makaron gniazdka nitki 1 słoik sosu do spaghetti ORZECH 400 g mielonego karczku 2 łyżki kaszy manny 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej 1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku Sól i pieprz(...)aluminiowa Sposób przygotowania: Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając drewnianą łopatką dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową pieprz i sól. Zagotować i odstawić. Mięso przełożyć do miski dodać kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Wyrabiać masę mięsną przez minimum 5-7 minut
Gosia gotuje