kanale na Facebooku by nie przegapić pysznej polędwiczki :) Polędwiczka wieprzowa Mięso o niezliczonych możliwościach – z ziołami, z czosnkiem, w musztardzie, w curry, w pomarańczach, z morelami i pleśniowym serem, z leśnymi grzybami, z rukolą czy z fasolką – pomysłów na dania z polędwicy wieprzowej mamy całe mnóstwo! Delikatne mięso polędwiczek można pokroić w kotleciki grubości ok. 2 cm i rozbić(...)duszone potrawy. Z polędwicy możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z różnymi dodatkami, a także podawać ją w rozmaitych pysznych sosach (np. orzechowym, śmietanowo-musztardowym, pieprzowym) w towarzystwie ziemniaków, makaronów (rurki, wstążki) lub pysznych kasz. My pokażemy Wam polędwiczkę wieprzową w nieco niecodziennej panierce :) Do smacznego! Artykuł Polędwiczka wieprzowa – będzie smacznie pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniakurczaka – tego ewidentnie Wam trzeba. Nasz pierwszy wpis o tym co można zrobić z resztek kurczaka (w którym pokazaliśmy przepisy na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości, makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim, tortille, ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś(...)żeby na nowo stały się pyszne. Pizza z resztkami kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje
Niedzielny kucharzczytelników Gatita przygotowała krótką ściągawkę na sałatkowe menu. Wiadomo, że sałatka jest bardzo fajnym rozwiązaniem na domówkę czy większą imprezę. Zamieściłam tu różne pomysły na sałatki: z kaszą, z makaronem, z ryżem, z mięsem, z rybą... Do wyboru do koloru ! Serdecznie Was zapraszam, może znajdziecie u mnie kulinarną inspirację na nadchodzące dni ? 😊 Sałatkowe menu na Sylwestra Sałatka(...)fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka
Kulinarne przygody Gatitylepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca(...)kalafiorem w pomidorach Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta
Moja smaczna kuchniaRobiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym
Monia miesza i gotujePodaję przepis Kochani, na coś prostego, czym ugościcie Waszych gości, na coś co można przygotować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli
Z Kuchni Do Kuchniogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą. Połączenie tych(...)szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g * duża cebula – 1 szt * ser feta – ok. 200 g * czosnek – 3-4 ząbki * pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek
Ostra na SłodkoCzosnek w sezonie jesiennym i zimowym gości na naszym stole praktycznie bez przerwy. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, dressingów, gulaszy, makaronów i wielu innych dań. Jest jednym z naturalnych antybiotyków, podnosi odporność organizmu, odkaża go oraz obniża ciśnienie krwi. Zwłaszcza teraz kiedy pogoda nas nie rozpieszcza warto zwiększyć jego ilość w diecie. Poza tym wyróżnia go przede wszystkim mocny(...)przepisu na zupę czosnkową. Pomimo dużej ilości czosnku jest delikatna, kremowa dzięki dodanym do zupy serkom śmietankowym i aromatyczna za sprawą czerwonego pieprzu i koperku. Do tego grzanki z serem żółtym i pyszny, sycący oraz rozgrzewający posiłek gotowy w kilka minut. Jeśli lubicie zupy koniecznie spróbujcie również brokułowo – porowej ! Składniki: 1l bulionu warzywnego, czystego 3 główki czosnku, obranego
Życie ze smakiemprzepis i rady . Przy okazji bardzo pozdrawiam . Jest to placek, który nie kosztuje dużo wysiłku, ani też pieniędzy . Polecany dla osób, które nie chcą się trudzić z mieleniem sera, albo też nie mają jeszcze wprawy z pieczeniem, bądź też serniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki(...)szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie , bo z białym ciastem też jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Produkty na masę : 3 duże śmietany 18 % do zup . 2 budynie śmietankowe, 4 białka 1 szklanka cukru, 1 . Budyń dodać
Pysznosci Babci Basiziemniaków, dlatego, że zostały one niesłusznie oskarżone o to, że są tuczące i niezdrowe, natomiast odpowiednio przygotowane bez dodatku tłuszczu mają 3 razy mniej kalorii niż kasze i makarony, są bardzo lekkostrawne, zawierają bardzo dużo obniżającego ciśnienie potasu, witaminę C , witaminy z grupy B, nieco żelaza i wapnia, dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze, dlatego nie zakwaszają organizmu,a co ciekawe jeśli(...)podobnie jak błonnik, należy też pamiętać, że gotowane w łupinach tracą najmniej wartości odżywczych. Składniki na 11 muffin : - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 3 jajka - szklanka startego sera żółtego - do smaku szczypiorek sól, pieprz, przyprawy wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, ubić na puree, jajka ubić (najlepiej trzepaczką) wymieszać z ziemniakami, dodać 3/4 szklanki sera żółtego
zdrowa vege kuchniateraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane na grzance, idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie z grillowanymi warzywami, rewelacyjne jako dodatek do kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru(...)parmezanu sól morska gruboziarnista około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Do pojemnika od blendera wkładamy liście bazylii, ziarna słonecznika, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, ser i sól, wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do suchego słoika, przechowujemy w lodówce
Kulinarne przygody GatitySałatka bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i sycąca. Dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie (na chwile obecną np. Ja ;-))) ) Możemy przyrządzić
SMYKWKUCHNIGlutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)suszeniem. Tofu kroimy w drobną kostkę. Szczypior w duże oczka. Wodę podgrzewamy w rondelku do wrzenia, rozpuszczamy potrzebną ilość dashi (lub robimy go sami). Jeśli używacie wcześniej ugotowanego makaronu – wrzucamy go teraz, żeby się zagrzał. Dorzucamy też pokrojone w drobną kostkę tofu. Gaz pod rondelkiem po kilkudziesięciu sekundach wyłączamy. Pasta miso nie powinna się zagotować – straci smak. Kilka łyżek
Karo in the KitchenW ostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji
Kuchnia Pełna Pasji