Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna PasjiPikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi warzywami: cukinia i pomidor, Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu(...)zioła i dusić około 10 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Gdy warzywa się duszą przygotować kruszonkę . W misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy laskowe i starty ser parmezan. Dodać masło i wymieszać wszystko palcami na kruszonkę,do połączenia składników. Powinno wyglądać jak gruby piasek. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego warzywa z wędlina i rozprowadzić po wierzchu kruszonką Piec
w mojej kuchniSzybka zapiekanka z tortellini , szynki i pomidorów. Smaczna, mało pracy. Polecam Wam na obiad, kiedy Was dopadnie dzień lenia. Tak, właśnie nie chce mnie opuścić ta
O kuchni z uczuciemsię rozpuści i przyrumieni, potrzymajcie go na patelni aż rozpuści się cały i lekko zezłoci, ściągnijcie go łopatką razem z papierkiem na ręcznik papierowy i powtórzcie operację z resztą sera i papierków. Gdy chipsy wystygną i odparują, zrobią się kruche i sztywne. Miodowy winegret zaczynamy od wlania do miseczki musztardy, miodu i soku z cytryny. Wyciskamy ząbek czosnku. Mieszamy składniki(...)Całość jeszcze lekko solimy i pieprzymy, ewentualnie możemy posypać ziołami dalmatyńskimi lub suszoną czy świeżą bazylią i oregano. Sałatka jest prosta, pyszna i szybka. I okrutnie zielona. Wersja bez makaronu będzie idealna dla tych z Was , którzy są na diecie bez węglowodanów. I pierwsza i druga opcja jest pyszna. SKŁADNIKI mała młoda cukinia, ok. 350g 3-4 garści młodego szpinaku
Karo in the Kitchenodmiany: [opracowane na podstawie bardzo ciekawego artykułu An Introduction to Mediterranean Cusine ] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce(...)ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam szpinak ! Od początku mojego studenckiego życia nadużywam szpinaku, jak tylko się da. Jest prosty, smaczny i szybki do przyrządzenia. Często jadałam makaron ze szpinakiem, byleby szybko zjeść ! Dzisiejszy przepis, jest także szybki i przede wszystkim prosty. Przekąska nadaje się na rożnego rodzaju imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi, a także jako mała zagrycha w trakcie pracy :) Przepis na sos szpinakowy(...)składania i chłodzenia tego ciasta :) Z podanych składników wychodzi ok 18 do 24 sztuk. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Farsz szpinakowy: Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet) 1 cebula 1/4 opakowania sera typu feta 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki mleka 1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę
Justa próbuje gotowaćDzisiaj smakowita tradycja, która, nie wiem jakim cudem, nigdy wcześniej nie zagościła na moim stole. Jestem tym faktem oburzona i sama udzieliłam sobie reprymendy. Zakochałam się
PichceniomaniaTa zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskizobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego(...)pierwszą warstwę sałatki na dnie talerza. Każdy plaster wędzonego łososia zwijamy wokół ćwiartki truskawki i układamy na talerzu, obok układamy ćwiartki jajek, na środku układamy mix sałat, posypujemy kawałkami sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, połówkę pomidorów koktajlowych, na wierzchu układamy gruszkę. Dodatkowo zrobiono dekoracyjne smugi z balsamico z dodatkiem gruszki. Smacznego. Film ze spotkania: Poniżej znajdziecie kilka zdjęć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMade Rose :) Tagiatelle z kurczakiem i porem w kremowym sosie z parmezanem. Jako, że ja bez makaronu żyć nie potrafię to i na wyspie szybko znalazłam propozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie(...)świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem Zakynthos jest żółw Caretta-Caretta . Zwiedzając
Mój Smak na Życiesmacznej focacci z oliwią z oliwek oraz grissini z dipem. Jak na włoską restaurację przystało menu jest typowo włoskie. Mamy do wyboru przede wszystkim kilka rodzajów pizzy, dania z makaronu ( Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara, Lasagne, Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami(...)coś dla najmłodszych. Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach. Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli chodzi o smak to dania , które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje solidne. Kocham włoską
Projekty ze smakiemziaren słonecznika * Wykonanie: Garść sałaty wykładamy na talerz, układamy na niej wcześniej umyte i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka i pokrojony w kostkę ser. Na koniec dodajemy pesto wedle uznania. Przed zjedzeniem warto wymieszać sałatkę, żeby składniki ładnie nam się połączyły z pesto :) * pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika: Składniki duży pęczek natki pietruszki(...)Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać trochę oliwy i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. PS. Pesto jest bardzo smaczne i można dodawać go do makaronu lub smarować nim kanapki
The Sweet DamselHistoria lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w
Tradycyjna Kuchnia"Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak
Słodkie Przyjemności