Wiosna! Już cieplejszy wieje wiatr, chociaż do tej kalendarzowej pozostało jeszcze 10 dni! Dzień dłuższy, więcej słońca i cieplejsze powietrze! Dzisiaj przygotowałam dla Was inspirujące zestawienie
Moja smaczna kuchniaWykonanie risotto nie jest szczególnie trudne: ryż, masło, wino, mieszanie i czas, prawda? No, nie całkiem... w rzeczywistości
Wylizany RondelInspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego(...)samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy do smaku. 7. Tortille podrzewamy, wlewamy sos z mięsem do środka, zawijamy. (możemy dodać ser żółty lub mozarelle
Kuchnia Pełna Pasjizapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak(...)podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem
Moja smaczna kuchniaKolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo
DefinicjaSmakuśmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami(...)kładziemy słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo. Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie z kaszą komponują się średnio moim zdaniem
Kuchnia Prezydentowejfilet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł). zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa, z wyważonym smakiem, niezbyt ostra i kremowa. Świetnie do niej pasowały placuszki ziemniaczane i podsmażony bekon. Jest(...)spora, więc najadłam się samym filetem i ryżem. zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami Mąż trafił trochę lepiej, jego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór. Po tej wizycie restaurację mogłabym ocenić
Pasja Smakuszałwią z dużą ilością okrasy maślanej . Też bardzo łatwe i absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne dni. No i owoce morza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:) No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna(...)ulubione lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem i lasagne bolognese z pieczarkami . Warto też wspomnieć o ich ich słynnych ravioli. Przedstawiam moje ulubione ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią . Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze bo wszystkie są przepyszne. Jednak zdecydowałam
karmelowypietruszki to tutaj absolutnie nie ma miejsca. I generalnie czosnek i chili powinno się tylko przesmażyć na oliwie i wyjąć przed podaniem. Bo podobno Włosi mają hopla na punkcie makaronów i trzymania się poprawności przepisów. Bo, jak twierdzi Dobrawka, takie wariacje nie koniecznie na temat potocznie nazywają "spaghetti vaffanculo" czyli w wolnym tłumaczeniu "spaghetti wsadź se w dupę(...)będzie. Czosnek ma być złocisty, a nie przypalono-brązowy. Ważna rzecz: nie dajemy pieprzu. Generalnie zasada we włoskiej kuchni jest taka: albo pieprz, albo pikantna papryka. I nie posypujemy serem. Sera nie ma. Tak naprawdę natki też nie dajemy, ale o tym pisałem już wcześniej :) A tak naprawdę to nie powinno być chili tylko włoska papryczka peperoncino
Marder&Marder ManufactureSpätzle to jest to co najbardziej lubie z kuchni niemieckiej.Te niewielkie kluseczki przygotowywane z maki i jajek nie moga sie rownac zadnym wloskim makaronem. Ta maczna potrawa poludniowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.ma bardzo dluga tradycje.Schwäbische spätzle - ich tradycja siega XVIII wieku.Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl(maki orkiszowej),ktora nie wymagala do uprawy zbyt urodzajnej gleby.I tu historia zatoczyla kolo.Dzis(...)puree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli)) lub tarki z hebelkiem.Gdy narzedzie przed uzyciem przelejemy zimna woda ,kluseczki nie beda sie nam przylepialy. Tradycyjnie podaje sie je z gorskim serem Alm Käse,ze skwarkami,z kawalkami kielbasy lub z kiszona kapusta.Czasem na slodko. Ich wielkosc i ksztalt zalezy od tego jakiego narzedzia do ich wykonania uzyjemy.Te dlugie ,maja stukture podobna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na obiad miała być lasagna. Ale źle coś przeczytałam i okazało się że w pudełku mam cannelloni, a nie płaty lasagni. No i zamiast
Codzienna kuchnia niecodziennajajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie. Składniki: na 2-3 porcje 15 szt. świeżych zielonych szparagów 4-5 szt. jajek kawałek sera cheddar lub parmezanu świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano zielone części dymki 2 łyżki śmietany kremowej np.18% sól świeżo zmielony pieprz masło do wysmarowania naczynia parę plasterków wędzonego boczku(...)masa się ścięła. Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego! Jeśli lubicie szparagi to polecam: Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem makaron ze szparagami parmezanem i świeżymi ziołami
potrawyregionalneZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)mozzarella ball (approx. 125 g) 6 cannelloni freshly grinned pepper, favorite herbs Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się
Martyna CooksZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)mozzarella ball (approx. 125 g) 6 cannelloni freshly grinned pepper, favorite herbs Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się
Martyna Cooksprzeciętny Kowalski mógłby wykonać z resztek w lodówce. Chociaż to bardzo smaczne danie, nie mogę dać wyższej oceny. Okiem Kesji: Nie wpadłabym na to, że z naleśników można zrobić makaron do sosu. Ciekawa lekcja i bardzo smaczna. Prawdą jest, że taki sos każdy może zrobić sobie w domu, podobnie jak naleśniki, ale… Już nie każdy może wymyślić takie połączenie(...)specjalnych też nie było. Gratuluję kucharzowi, bo wymyślił danie, na którym restauracja prawdopodobnie nieźle zarobiła. Co nie zmienia faktu, że było bardzo smacznie. Dobry pomysł na przekąskę. 7/10 9. Ser Lanselot 5/10 pkt Wytrawna Koza, czyli sernik na zimno z koziego sera, z konfiturą z czerwonej cebuli z czerwonym winem. Podany z zieloną herbatą Pani była przesympatyczna i uśmiechała się
Życie zamknięte w smaku