makaron z serem - 5662 przepisów (strona:299/378)

Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 141

przepyszne jedzenie - restauracja nazywa się Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała - nawet nie potrafię tego opisać - było to coś w rodzaju delikatnego sosiku jednocześnie(...)daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki

MintTaste
Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym 236

size:11.0pt; font-family:"Cambria","serif"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Makaron: 3 jaj 300g mąki pszennej sól do smaku Farsz: 250g krewetek surowych i obranych 200g serka ricotta 35g tartego parmezanu świeża kolendra  1/3 papryczki chilli lub papryka chili(...)płat, kroić w paski szerokości około 3 cm. Każdy pasek, kroić w równe kwadraty. Przygotować farsz: Krewetki, jeśli używacie mrożony - rozmrozić na sicie i drobno posiekać. Do krewetek dodać ser ricotta Dodać posiekaną świeżą kolendrę, czosnek i chilli. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek

kolorowotorcikowo
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 165

Salisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello . Lubię również risotto z salsiccia . Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia ! Klopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne(...)łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku 2 kulki mozzarella 4 łyżki utartego manchego sera świeże oregano do posypania Surową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj 12 klopsików dosyć dużych. Rozgrzej

codojedzenia
Jajko w koszulce na szpinaku i grzance 162

reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce zastępowałam jakiem sadzonym. Do tych piątkowych małych obiadów pewnie będę często wracać, choćby z tego względu, że poniekąd ten zestaw stał się dla mnie symbolem rozpoczynającego(...)fareast-language:EN-US;} składniki: na jedną porcję   kromka chleba pełnoziarnistego   ok. 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki masła   ew. plaster sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli) 1 jajko 1 łyżka octu W rondelku podgrzewamy wodę z dodatkiem octu i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy

bistro mama
16 przepisów z orzechami 126

Chrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach marchewkowych

Moja smaczna kuchnia
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 167

Daktylowce  należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile

Kulinarny karnet Christophera
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 186

jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem i nieco bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce. Upieczone w niedzielę bataty, buraki i brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego pojemnika). Do przygotowania(...)upieczone bataty i pokrój w ładne sześciany o boku 1 cm. Podobnie buraki. Dodaj brukselkę. Podawaj wymieszane razem z krewetkami i dresingiem. Smacznego! Zobacz nasze menu – ziemniak kontra makaron, w którym użyliśmy tego przepisu, by zobaczyć jak lepiej wykorzystać raz nagrzany piekarnik. Artykuł Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szpinakowa z pierożkami tortellini 117

lubię jak mi otwarte torebki plątają się po szufladach, przechodząc dodatkowo pozostałymi zapachami.  Przygotowanie samej zupy, to naprawdę prościzna. Zastanawiałam się tylko z czym ją podać, bo zwykły makaron nijak mi się nie widział, groszek ptysiowy całkowicie wybył z kuchni a grzanki też mi się średnio uśmiechały. Z opresji wybawiło mnie grzybowe tortellini, które czekało na swoje miejsce(...)mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 300ml koncentratu bulionu warzywnego 700ml wody 3 łyżki kwaśnej, 18% śmietany 50g tartego parmezanu 1 opakowanie tortellini z serem lub grzybami Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia umieszczamy nóż do rozdrabniania. Wrzucamy cząstki mrożonego lub liście świeżego szpinaku (ja użyłam mrożonego). Dodajemy czosnek

Kuchnia w czekoladzie
Gnocchi alla norma – gnocchi w pomidorach, z bakłażanem 178

Pamiętacie sycylijski makaron alla norma ? Dokładnie w tym samym duchu można przygotować ziemniaczane kluseczki gnocchi. To dobry i szybki sposób na wegetariański obiad, który jest jednocześnie piekielnie syty. I jak włoska kuchnia – prosty i szybki! Szykujemy sobie głębokie naczynie do zapiekania, rondel i patelnię. Do patelni wlewamy olej – powinno go być na wysokość około 2cm – bakłażany będą się kąpać(...)się zagęści. Sos, gnocchi i osączonego z tłuszczu bakłażana mieszamy razem w naczyniu. Lekko dociskamy łyżką tak, żeby kluski były całe przykryte sosem. Na wierzchu rozkładamy łyżką ser ricotta. Wstawiamy całość bez przykrycia do rozgrzanego piekarnika (180⁰C) na 35-40 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.   Ze świeżą sezonową sałatką to danie zaspokoi niezbyt duży głód

Karo in the Kitchen
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 172

iedyś nie przepadałam za szpinakiem. Na szczęście gusta kulinarne się zmieniają i teraz bardzo go lubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem) , jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF(...)francuskiego. Zapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)).   Notatki:   do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy należy uważać z ilością dodanej soli). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Letnia zapiekanka z marchewki i kalarepy 174

Dla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać

Kuchnia Pokoleń
Lekki bakłażan na bezmięsny apetyt 168

oddaje nam nadmiar wody- przygotowuję farsz. Ponieważ poprzedniego dnia na talerzu gościła kasza pęczak, której niewielki nadmiar jeszcze został, postanowiłam jej użyć. Może być każdy rodzaj kaszy, ryż lub makaron. Kasza pęczak jest dość spora. Lubię ją wykorzystywać do potraw, których bazę stanowią miękkie po przygotowaniu warzywa. W tym przypadku otrzymamy cudownie rozpływającego się w ustach bakłażana z przyjemnie "chrupką(...)układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko olejem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni (góra-dół). Po 20 minutach na wierzch bakłażanów wykładam żółty ser i piekę jeszcze 10 minut. Chrupiąca kasza w pikantnych i lekko słodkawych pomidorach, mięciutki i lekko przypieczony od spodu bakłażan świetnie połączą się z chrupiącą surówką. Moja propozycja- koper włoski

Pichceniomania
Odkwaszanie Organizmu 186

już pierwsze sygnały że nie jest dobrze... Kto odpowiada za taki stan? My!!! i nasza dieta...A oto winowajcy: kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, fast food,  sery i przetwory mleczne, papierosy alkohol, stres.   Jeśli własnie te składniki dominują w naszej diecie to jest duże prawdopodobieństwo że mamy zakwaszony organizm.... Jakie są zagrożenia? Gdy kwasów jest(...)szczególnie polecany jest sok z buraków ważna informacja jest taka że można je pić tylko do południa Kasza jasna niepalona gryczana oraz ryż brązowy, kasza jaglana oraz makarony razowe. Pamiętajcie że wszystkie te artykuły maja charakter informacyjny. Jeśli uważacie że problem dotyczy was skontaktujcie się ze specjalistą

NaKońcuJęzyka
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 294

lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st. Frytki piekłam na papierze do pieczenia przez 20-30min.  Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno nic tak nie zniszczyło moich kubełków smakowych. Jak już doszłam do siebie po wstępnej konsumpcji i samouwielbieniu, stwierdziłam, że pierwsza wersja będzie zbyt(...)czasu do czasu, aby się nie przypalił. Bulionem łyżka po łyżce podlewałam do momentu, aż wystarczająco zmiękł. Na koniec dodałam suszone pomidory i masło. Wymieszałam. Podałam posypane startym serem

bastalena

Proponowane wyszukiwania