trzeba szukać pomysłów na szybkie obiady. Jedna z propozycji to zupa z młodym jarmużem i tortelloni. Taką zupę przygotowałam dzięki Hilcona ,która w swojej ofercie ma półprodukty między innymi makarony, sosy i dania warzywne. Są to produkty z krótką datą ważności i nie znalazłam w składzie żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Bardzo dużym zaskoczeniem było to iż w składzie są jajka(...)około 100 g) 2 płaskie łyżki mąki pszennej 0,5 szkl zimnej wody 0,5 szkl śmietany kremówki Do smaku: sól pieprz Dodatkowo: tortelloni z grillowanymi warzywami serem i oliwą z oliwek hilcona Przygotowanie: Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki. Seler w większe kawałki (wtedy po ugotowaniu można wyjąć) lub pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek
Ala piecze i gotujeNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę(...)dodatkiem cukru i soli. Na wrzącą włożyć szparagi - postawić je koronami do góry, tak by były lekko nad poziomem wody. Nakryć i gotować 5 minut. Boczek podsmażyć na patelni. Makaron gotować w posolonej wodzie przez 5 minut, by był al dente - by był lekko twardy i stawiał opór zębom. Wyjmować go łyżką cedzakową i nie czekając by się posklejał nadziewać
Poezja Smaków - blog kulinarnyKtóż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy
Kuchnia Pełna PasjiSałatka z tuńczyka w muszlach makaronowych Nadziewane muszle makaronowe to pyszna i efektowna przystawka. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach i spotkaniach. Sałatka podana
Blog z ApetytemZ racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety
Kuchnia Pełna PasjiPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna PasjiZachciało mi się pesto do obiadu. Znowu ze słonecznikiem, tyle że tym razem zielone. Zaczęłam robić. Słonecznik wylądował na patelni, do lekkiego prażenia. Młody mnie
bastalenaUwielbiam kaszę! Każda jest dla mnie warta zachodu i na pewno wygrywa w konkurencji tak z ryżem, jak i z ziemniakami. Może nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :) Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje(...)kuchni z uczuciem . Składniki: (na mniej-więcej 3-4 porcje) 2 woreczki kaszy jęczmiennej 250g pieczarek średnia cebula 100g boczku - u mnie: wersja indycza, znaczy mało tłusta ser żółty, starty, do posypania po wierzchu olej do smażenia i wysmarowania naczynia Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Zostaw w woreczkach do obcieknięcia i przestudzenia. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój
Lejdi of the houseposiadaczką tego o to tableta i jak na razie jestem zadowolona ;) Ktoś z Was również z niego korzysta? Jakie jest Wasze zdanie? Obiad z użyciem wcześniej wspomnianej pieczarki portobello (makaron kukurydziany, cukinia, pieczarka, kiełki + masa przypraw :)) Tydzień Amerykański w Lidlu - tego nie mogłam przegapić! Jako fanatyczka masła orzechowego zaopatrzyłam się w to co lubię najbardziej :D Na urodziny mama poprosiła(...)nich napiszę! I jeszcze kilka ujęć z jakże popularnego ostatnio Snapchat'a ;) Miny mojego kota są czasem rozbrajające... :D Gdy byłam w Lublinie skusiłam na zakup pierwszego polskiego wegańskiego sera. Nie jestem fanką sera żółtego więc byłam nastawiona sceptycznie, mimo, że ten był wegański i mógł smakować zupełnie inaczej...Cheddar od Polsoji jednak bardzo mi posmakował! Żałuję, że w moim
breakfast of dreamslasagne przekładane sernikowymi i marchewkowo-jabłkowymi warstwami okazały się przepyszne. Danie to robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: makaron lasagne - ok. 9 płatów 3 duże marchewki 3 duże jabłka 2 garście żurawiny lub rodzynek 3-4 łyżeczki miodu 50 dag mielonego białego twarogu 2 jajka 1 budyń śmietankowy(...)Pół kostki masła ucieramy z cukrem (5 łyżek). Cały czas ucierając dodajemy jajka i budyń (w proszku). Miksując dokładamy powoli twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą masła. Wykładamy kolejno- warstwę sera, płaty lasagne, marchew z jabłkiem, lasagne. Czynność powtarzamy. Na wierzch wykładamy ostatnią warstwę sera. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 45 minut. Danie można podawać
Pobite gary BarbaryPolsce popularna jest kaszanka, we Francji spleśniałe sery, we Włoszech istnieje także całkiem pokaźny wybór dań przyprawiających nieobeznanych o dreszcze. Pagliata, nazywana w dialekcie rzymskim także pajata, to jelito cienkie młodego cielaka karmionego jeszcze mlekiem. Przysmak kuchni rzymskiej, który znajdziemy jednakże w niewielu trattoriach. Gusta turystów są wszakże dalekie od próbowania tak kontrowersyjnych, lokalnych specyfików. Zgodnie ze sztuką kulinarną, jelita(...)łączone nicią, tworząc koła. Następnie gotuje się je razem z przysmażoną cebulą i dusi w winie. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego, peperoncino, soli i pieprzu. Wymieszać z ugotowanym makaronem rigatoni oraz posypać startym pecorino. Smacznego
Bon Ton Italiaczęściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, jednak można zrobić je także z pietruszki, rukoli czy pomidorów, z dodatkami sera i orzeszków. Pesto ma wiele rodzajów – w zależności od naszego gustu powstają coraz to nowe gatunki. Poniżej znajdziesz przepis na intensywnie zielone pesto – spróbuj koniecznie. Czego potrzebujesz? Ząbek(...)Miksuj do momentu idealnego połączenia się ziół z resztą składników. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto możesz urozmaicać i zmieniać składniki. Pasta idealnie nadaje się do kanapek, makaronów, sałatek, ryb i mięs. Artykuł Pesto ziołowe – zrób to sam! pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plcebulę i czosnek. Drobniutko kroimy. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy opakowanie szpinaku. 2. Gdy szpinak już się roztopi, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser typu feta (jest wystarczająco słony, dlatego nie solę już farszu). Doprawiamy do smaku pieprzem. 3. Z fileta z łososia zrywamy skórę (wystarczy palcem ściągać delikatnie skórę i sama schodzi), płuczemy(...)Podajemy z plasterkiem cytryny. 8. Smacznego! Goście będą zachwyceni! A jeśli zostanie farsz i kostki łososia, to możemy z tej resztki przygotować zielone spaghetti z łososiem - czyli gotujemy makaron, smażymy minutkę łososia. Mieszamy wszystkie składniki, czyli farsz szpinakowy, makaron i łososia! Możemy posypać słonecznikiem... I zapewniam - też jest pyszne! Zdrowo przyrządzone i pięknie podane... Dla wszystkich moich czytelników promocja
dobra gospodyni dom wesołym czynikalafior - 1 brokuł - garnek z wodą, ocet - sól - masło 200 g - pół szklanki bułki tartej Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie. Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej. Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar. Wodę dobrze posól . Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł . Przykryj i gotuj(...)rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa. Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach na termoobiegu. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolki