Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi
Cooking MonsterZupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi
Cooking Monstergrubej tarce żółty ser , śmietankę , sól , gałkę muszkatołową i pieprz do smaku . Mieszamy i przekładamy do nasmarowanej masłem formy . Na patelni na rozgrzanym maśle ( około 1 łyżki ) podduszamy zamrożony szpinak , jak się rozleci – roztopi i puści sok , dodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu
Ogrodnik w podróżyfeta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego3 cebule2 papryki (kolor dowolny)1 puszka pomidorów1 łyżka słodkiej czerwonej papryki1 łyżka ostrej czerwonej paprykisól, pieprz, olej 1 kostka sera feta5 jajek 100g sera żółtego natka pietruszki1. Na rozgrzany olej
Szefowa kuchnijabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów. Importer:Cerville Investments Sp. z o.o. Ironstone Reserve Chardonnay 2012 Region: Sierra Foothills Winnica Hay Station Ranch należy do rodziny Kautzów od czterech pokoleń. To, co początkowo było ranczem(...)zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze. Importer: Piwnica Wybornych Win Marimar Estate
królestwo garówwędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Przekąski na imprezę: Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Sałatki Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąSałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowymSałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydząSałatka Gyros warstwowa Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami(...)łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewkiSałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkamiSałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiemSałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydząSałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Ciasta, ciasteczka
Kulinarne Przebojemakaron - jaki kto lubi :) Składniki na sos: - duża łyżka masła - 1-2 łyżki mąki - 0,5 l mleka - kostka rosołowa - serek topiony o smaku jakiegoś sera, np. gouda Przygotowanie: 1. Wstawiamy wodę na makaron i brokuła, oczywiście każde gotujemy osobno :) 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy klasycznie, czyli sól, pieprz i słodka papryka. Podsmażamy na oleju(...)Mieszamy. Taki sos już jest gotowy, to zwykła podstawowa wersja sosu beszamelowego. 5. Ale do tego dania najbardziej pasuje sos serowy, więc dodajemy serek topiony. Można też dodać żółty ser starty na tarce, ale szybciej rozpuszcza się topiony serek. Ważne, by serek topiony był o smaku jakiegoś sera, bo ze zwykłym śmietankowym nie ma tego serowego smaku, więc
dobra gospodyni dom wesołym czynigotowania dodać żółty ser, który się rozpuści i ładnie zagęści nam sos. Nieco ostrożnie z solą ponieważ kiszone ogórki oraz kiełbasa odda słonego smaku ale ogólnie smak sosu powinien być zdecydowany, słodko-kwaśno-ostry. Ja osobiście podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno do ryżu a nawet makaronu. U mnie
W garach u Gosiopór, jak makaron na skraju stanu al dente. Solimy, mocno pieprzymy. Ścieramy na dużych oczkach tarki ser. Kiedy kasza już gotowa, wrzucamy do rondla zimne masło, posiekaną natkę pietruszki i 2/3 startego sera. Dokładnie mieszamy, aż całe masło i ser się rozpuszczą, zagęszczając całość i czyniąc ją lekko kremową. Kaszotto podajemy od razu, gorące, posypane resztą startego żółtego sera
Karo in the KitchenPuszkę groszku (wzięłam taką małą, 120g groszku) odsączamy dokładnie na sicie. Cebulkę szalotkę, jak najmniejszą, obieramy i bardzo, bardzo drobno siekamy. To samo robimy z natką pietruszki i szczypiorkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane(...)porządnie się w nią wgryźć. Jeśli chcecie podać ją bardziej elegancko, napełnijcie porcjami sałatki liście cykorii lub wewnętrzne, małe liście sałaty. SKŁADNIKI SAŁATKI 250g paluszków krabowych 80-100g żółtego sera 1 spora łodyga selera naciowego 1 mała puszka zielonego groszku(lub ½ standardowej puszki) 1 maluśka szalotka klika gałązek szczypiorku garstka listków pietruszki SOS MARIE ROSE 3 pełne łyżki stołowe
Karo in the Kitchennadziewanie rurek makaronu, przygotowanym wcześniej farszem. Nadziewamy surowe rurki. Ja robiłam to małą łyżeczką do herbaty, ale każdy znajdzie swój sposób, by jak najłatwiej i jak najszybciej napełnić rurki :). Zapełnione rurki układamy w naczyniu wylanym sosem pomidorowym, u mnie wyszło ich 26 sztuk. Gotowe cannelloni, ułożone w naczyniu, polewamy sosem beszamelowym, układamy plastry ( lub starty ) sera żółtego i całość zalewamy
NiePieprz.plW tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka
kuchnia doskiopakowanie warzyw na patelnię 1 puszka groszku Jamar 1/2 butelki ketchupu lagodnego Jamar 150 g sera zółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. A nawet krócej, dobrze jak będzie lekko twardy. Naczynie żaroodporne opłukujemy wodą, wkładamy ugotowany makaron. Na makaron wykładamy 1/2 porcji kabanosów pokrojonych na mniejsze kawałki. Polewamy całość ketchupem firmy Jamar. Następnie kładziemy(...)były jędrne, w całości, nie rozpadały się. Były miękkie i naprawdę smaczne, zalewa również miała ładny kolor i zapach co świadczyło o świeżości i jakości warzyw. Przykrywamy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości warzyw czyli jakieś 40 minut
Życie zaczyna się w kuchniDziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po
kuchnia doskimakaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty
W Mojej Kuchni Lubiędanie makaronowe u Blondynki- Blondynka Gotuje. Dostałam mega pakę, najróżniejszych makaronów, które są prześwietne ;)) Stąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu(...)Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia
Czerwona Porzeczka