makaron z serem żółtym - 1603 przepisów (strona:82/107)

Sałatka hawajska 189

sałatce przypadł mi do gustu;) nie wiedzieć czemu dopiero niedawno sobie o niej przypomniałam i chciałam znów poczuć jej smak ;) w oryginalnym przepisie jest ser żółty z którego zrezygnowałam  (z wiadomych przyczyn) oraz ogórek, którego niestety nie miałam w lodówce, więc Wy możecie jeszcze go dodać, przyznam się nieskromnie, że udało mi się odtworzyć(...)NETTO, nie ma w nim dodatku cukru) sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu jako dodatek garść makaronu żytniego lub durum z otrębami (kiedy jadłam tą sałatkę w  Salad Story można było wybrać makaron, albo grzanki) Sposób przygotowania: Do miski wykładamy sałatę, na to układamy pokrojonego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lazania z sosem gulaszowym Pamapol. 173

lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera np: Gouda 1,5 szklanki przegotowanej wody 1 opakowanie płatów lazanii 400 g  sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki zimnego  mleka szczypta gałki(...)końcu przyprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą chili, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy płatami lazanii, następnie wylewamy troszkę sosu tak aby dobrze pokrył makaron, warstwę sosu pokrywamy sosem beszamelowym, następnie przykrywamy płatami lazanii i tak do wykończenia składników, wierzch posypujemy parmezanem.Pamiętajmy że ostatnia warstwa makaronu ma być pokryta sosem bo inaczej nam się

Sama słodycz i szczypta chili
Lasagne lazania z mięsem mielonym 142

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą 160

ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty z minimum obróbki przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także witamin i minerałów. Jedzmy więc kasze na zdrowie!   Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g żółtych i czerwonych pomidorków(...)posiekane 6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej duża garść rukoli, drobno posiekanej 200 g sera feta drobno otarta skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z tortellini 222

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Zainspirowałam się sałatką mojej wspaniałej znajomej - Sylwii.  Od dawna nosiłam się z zamiarem jej przyrządzenia i teraz

Di gotuje
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 131

zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie w zaprzyjaźnionym warzywniaku nie wahałam się ani chwili. Ostatnia sztuka dyni makaronowej była moja! Ale o co chodzi? Czemu ekscytuję się jakąś tam dynią? Ponieważ dynia makaronowa wyróżnia się spośród swoich dyniowych koleżanek niezwykłymi właściwościami. Po upieczeniu jej miąższ rozdziela się na setki cieniutkich niteczek przypominających makaron. Wygląda to fantastycznie(...)mnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku).  Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko

Chilli Czosnek i Oliwa
Monte del Fra z Veneto 112

refleksami. Wino pachnie jabłkami, egzotycznymi owocami oraz kwiatami. Bardzo dobra przyjemna kwasowość. Wino to będzie dobrym uzupełnieniem sushi, sashimi, białych mięs oraz twardych serów.  Soave Classico 2012 ( 43 zł. ) 100% Garganega. Wino w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje(...)bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie owocowe i dobrze zbalansowane. Świetnie pasuje do przekąsek, wędlin, ryb, oraz lekkich dań z makaronem.    Merlot, Garda, Monte del Fra 2010 ( 39 zł.) 100% Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz czerwonych mięs. Pani Marika

królestwo garów
Zaskakująco dobra sałatka z wędzoną rybą, makaronem i żółtym serem 188

Pewnie niektórzy pomyśleli, że przeszłam w blogowy niebyt. Ale nic z tych rzeczy! Mam nadzieję, że wypoczęliście na wakacjach ode mnie również;), ponieważ wracam! Uwielbiam ryby

Zofiana
Roladki schabowe z nadzieniem 259

Coś na typowy domowy posiłek. Postanowiłam tym razem zrobić roladki schabowe, dawno ich nie robiłam i naszła mnie ochota. Najtrudniejsze było to że zawsze jadłam je

Kuchnia Pełna Pasji
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 197

wiele sposobów. Dziś z żółtym melonem, tzw honeydew melon, słodziutkim, soczystym, idealnym substytutem dla popularnie łączonego z wątróbką jabłka. Czego użyłem? -makaron tagliatelle -cebula szalotka posiekana drobno -melon, obrany, pokrojony w kostkę -ok 350 gram wątróbki z kurcząt, oczyszczonej i pokrojonej w drobne kostki -łyżeczka masła -sól, pieprz -tymianek -1i1/2 łyżki octu balsamicznego Makaron gotujemy na ząb, cedzimy(...)minuty, dodajemy octu balsamicznego, redukujemy i wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym serem długo-dojrzewającym (również opcjonalnie). Smaczności

BaRepas
Faszerowane ziemniaki 237

Może pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję

Kuchnia Pełna Pasji
Kolorowy obiad 183

wracał późno, na mnie więc spadło przygotowanie obiadu. Na pytanie, czy woli tartę, czy makaron stwierdził, że mu obojętnie. Irytują mnie takie odpowiedzi, spojrzałam więc na niego, groźnie unosząc brew. Złapał w dłoń monetę, rzucił - wypadła tarta. Zaczęłam więc kombinować. W lodówce był kawałek sera pleśniowego, i to oregano kusiło mnie ogromnie. Do sklepu szłam z myślą o zakupieniu brokuła(...)pięknie wygląda. Skusicie się...? Tarta ze szparagami, brokułem i serem pleśniowym Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki graham 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g zielonych szparagów 1 mały brokuł 75 g miękkiego sera z niebieską pleśnią 100 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 138

pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku 500 g makaronu Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami(...)minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Włóż makaron do dużego naczynia żaroodpornego i wymieszaj go z sosem mięsnym i 1/4 beszamelu. Następnie wyłóż na niego resztę beszamelu i posyp tartym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zarumieni. Smacznego! English version Baked

karmelowy
Makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym 178

żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente(...)małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj w wysokim naczyniu. Przelej ponownie do rodla, gotuj na małym ogniu, dodaj 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano, mieszaj aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’. Dodaj makaron, całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku