buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech...Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich dzisiaj mowa.Zupy można przygotowywać na milion różnych sposób, mniej i bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś z klopsikami, żeby nie było, że chcę go zmienić(...)serowymiSkładniki:(na 4 porcje)1 kalafior1 pietruszka3 ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnku1,5 l bulionu1,5 łyżki masłasólpieprzserowe chipsy:200 g ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo kilku dniach, gdzie czas mi nie pozwolił na większe gotowanie, w końcu dziś mogłem pomyśleć nad ciekawym obiadem. Jakiś czas temu kupiłem czarny makaron tagliolini
Parowar FacetaDzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariański obiad. Cannelloni przygotowane w ten sposób jest niezwykle smaczne i sycące. Obiad przygotujecie dosyć szybko i co ważne, danie
Smakołyki Asiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym? Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)świeżej bazylii (posiekanej) tymianek gałka muszkatołowa czosnek granulowany sól, pieprz ziołowy i naturalny cukier (odrobinka) olej rzepakowy do smażenia (polecam z pierwszego tłoczenia z Olejowego Raju ) Wierzch: 100g żółtego sera Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać drobno posiekany
Di gotujełodyżek) około 40-50 g twardego żółtego sera 50-70 ml oleju - użyłam słonecznikowego sól i pieprz do smaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych drobno orzechów - użyłam laskowych, ale mogą być każde, które lubicie Opłukaną i osuszoną natkę marchwi włożyć do malaksera. Wlać olej, dodać sól i pieprz. Zmiksować. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, a czosnek posiekać. Dołożyć(...)Gdyby zbyt rzadka, dołożyć odrobinę sera. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości sera, bo to właśnie on zagęszcza pesto. To pesto jest pyszne i zdrowe. Do świeżego pieczywa, do wędlin czy serów. Zastosowań jest mnóstwo. Można także przygotować je z minimalną ilością sera, aby miało znacznie rzadszą konsystencję. Wtedy wystarczy już tylko ugotować dobry makaron i pyszne danie gotowe. Próbowaliście kiedyś
Codzienna kuchnia niecodziennapiersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy na drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną. Na niewielkiej ilości(...)drugiej patelni podsmażamy mięso......do zrumienienia. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.Możemy posypać szczypiorkiem. Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.Smacznego
Maminek kulinarnygorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook(...)średnim ogniu przez około 5 minut. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Składniki na pesto, oprócz parmezanu, wkładamy do blendera i blendujemy. Na koniec dodajemy ser i wszystko razem mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywarzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ Składniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody(...)ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę
Powiedz dietom nieKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj moje kolejne podejście do dania ze szpinakiem w roli głównej, dzisiaj lasagne. Nigdy wcześniej nie robiłam ze szpinakiem ale po obejrzeniu dwóch filmów w sieci
Na słodko lub wytrawnieMoja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu
Kuchnia Pełna Pasjiposiadaczką tego o to tableta i jak na razie jestem zadowolona ;) Ktoś z Was również z niego korzysta? Jakie jest Wasze zdanie? Obiad z użyciem wcześniej wspomnianej pieczarki portobello (makaron kukurydziany, cukinia, pieczarka, kiełki + masa przypraw :)) Tydzień Amerykański w Lidlu - tego nie mogłam przegapić! Jako fanatyczka masła orzechowego zaopatrzyłam się w to co lubię najbardziej :D Na urodziny mama poprosiła(...)jeszcze kilka ujęć z jakże popularnego ostatnio Snapchat'a ;) Miny mojego kota są czasem rozbrajające... :D Gdy byłam w Lublinie skusiłam na zakup pierwszego polskiego wegańskiego sera. Nie jestem fanką sera żółtego więc byłam nastawiona sceptycznie, mimo, że ten był wegański i mógł smakować zupełnie inaczej...Cheddar od Polsoji jednak bardzo mi posmakował! Żałuję, że w moim mieście nie mogę
breakfast of dreamsTradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2
Kuchnia Pełna Pasjikoperku 400 ml śmietany 18% pół puszki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) 1 łyżka chrzanu ostrego 1 serek topiony 1-1,5 łyżki przyprawy do zup i sosów Winiary garstka startego żółtego sera (ja dodałam wędzony) sól pieprz olej Kurczaka kroimy w kostkę. Cebule również kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej (lub na głębokiej patelni, mi ostatnio do sosów przypadł(...)wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan, wrzucamy koperek, mieszamy, chwilę gotujemy na małym ogniu żeby składniki się połączyły i dodajemy kukurydzę. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso
Piekielna Kuchnia PatiZawsze kupowałam szpinak mrożony, do sosów, ostatnio postanowiłam wypróbować coś nowego :) Świeży szpinak smakuje zupełnie inaczej niż ten mrożony. A taka sałatka warzywna myślę że jest
Kuchnia Pełna Pasji