boczku wędzonego ½ brokuła 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej Sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%-użyłam Łaciatej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 50 g startego sera owczego pecorino romano lub parmezanu Jak wykonać ? Makaron i brokuła gotujemy w osolonej wodzie al dente , odcedzamy
Wanilia i KardamonSkładniki: 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 mały bakłażan 1 duży ząbek czosnku 50 dag gęstego przecieru pomidorowego (np. domowego, którego przepis znajdziesz tutaj ) 3 małe pomidory 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag sera mozarella olej do smażenia sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Na patelni
Qchnia po prostużółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru, tak by uzyskać słodko- kwaśny smak sosu. Podajemy z ulubionym makaronem
Proste Potrawyzrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Paprykę i pomidory(...)minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieprzegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Tagliatelle z sosem śmietanowym Składniki: 250 g suchego tagliatelle 250 g pieczarek 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski 1 duże opakowanie śmietany 18 % 3 łyżki starego żółtego sera olej do smażenia sól, pieprz, odrobina chili w płatkach Wykonanie: Kawałki schabu oprószamy solą(...)wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Przyprawiamy wedle gustu. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta. Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym serem
Kulinarne przygody Gatitywyobrażam sobie oliwek, suszonych pomidorów czy sera ricotta. Kiedyś to górował żółty ser w plastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność! Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki
Kitchens AlphabetSkładniki / Ingredients: makaron / pasta500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesanszczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper300 g groszek(...)pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia
Projekty ze smakiemmakaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)minut. Makaron ugotować na sposób al dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć makaron, i zalać go sosem. Posypać startym serem. Włóżyć do piekarnika
Świat Domowej Kuchnipietruszki, doprawiona lekkim jogurtem i musztardą dijon Justyna Placki z cukinii i makaronu Kasia Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP Marzena Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym Małgosia Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Marta Łosoś na rukoli z cytrusowym dressingiem A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny
Magiczne Życie Martynastępnie wlać śmietanę. Energicznie mieszać do czasu aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia. W garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Przed podaniem możemy posypać po wierzchu startym żółtym serem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.najczęściej odwiedzanych sałatek na blogu: - sałatka z makaronem tortellini - sałatka ogórkowa ze spaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka z zupek chińskich - sałatka z kurczakiem i ananasem Oprócz sałatek możecie postawić garść przystawek, czyli np. koreczki z żółtego sera i oliwek, talerz szynek, talerz różnorodnych serów. Dobrze sprawdzi się także tutaj pocięta w plastry pieczeń z jajkiem podana na zimno
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżkę śmietany. Zawiesinę wlać spowrotem do rondla i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i ewentualnie vegetą. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odsączyć i połączyć ze szpinakiem i pieczarkami. Podawać gorące. Można przed podaniem posypać odrobiną startego żółtego sera. Poraz kolejny zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Tym razem za nominację gorąco dziękuję Dorka Doo :* Z miłą chęcią odpowiem
My simple kitchensmakuje tak jak to z makaronem, ale jest równie smaczne. I zdrowe! Smakowało wszystkim, i nawet mój łasuch powiedział, że mogę je jeszcze zrobić ;) Składniki: 1 dynia makaronowa Passata z pomidorów/pomidory całe w puszce 250g mięsa mielonego 1 mała cebula Czosnek 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz, papryka mielona, oregano, bazylia Ser żółty Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym(...)dobre. Wtedy dodajemy passatę/ zmiksowane pomidory z puszki i czekamy, aż zagrzeje się nasz sosik ;) Próbujemy – i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nakładamy makaron z dyni razem z sosem i posypujemy startym serem. I gotowe! ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćśmietany 18% 3 ząbki czosnku opakowanie serka topionego 100g 2 łyżki natki pietruszki ser żółty do posypania sól, pieprz dodatkowo - pomidory, ogórek, miks sałat i oliwa do podania Przygotowanie: Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać(...)drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię i mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje). Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać go startym serem
ChilliJemypieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp. Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała. Kupując makaron do lasagne , należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki makaron
Gospodyni Miejska