Makaron to forma pszenicy , która działa na mnie najbardziej ,szczególnie jeśli jest to pszenica durum. Nawet chleb nigdy na mnie nie robił takiego wrażenia, ale jeśli mogę nawinąć cały widelec spaghetti, żebym ledwo mogła je zmieścić w ustach, to nagle czuję się, jakbym miała znów 6 lat”. Ten pyszny i wspaniały makaron Lara jadła ze swoimi rodzicami u Marii(...)jechać na oślep do słonecznej Italii. Składniki: - 500 g spaghetti - jedna łyżka masła klarowanego - jedna łyżka oliwy z oliwek - jedna szarlotka pocięta w kostkę - 4 żółtka od szczęśliwych Kurek, czyli z wolnego wybiegu - 30 g pecorino romano oraz 20 g parmigiano reggiano - skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny - 100 g lub więcej solonych, prażonych pistacji - sól i pieprz
Z Kuchni Do KuchniBardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki
Moje Małe Czarowaniecebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki). Zjadaliśmy z makaronem
Walijskie Pichceniebędzie to sos do kaszy, makaronu lub ziemniaków czy farsz do naleśników. Tym razem postanowiłam przygotować sakiewki naleśnikowe z grzybami, bo zostało mi trochę naleśników. Danie łatwe do wykonania, a jednocześnie ciekawie wygląda. Można zaskoczyć nim gości lub domowników. Składniki /4 porcje/: 4 naleśniki 250 g pieczarek 100 g kurek 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy Appetita
Pasja Smakuwyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję go na liście swoich
Milion Smakówzawsze po drodze. Duszone grzyby i makaron to dobre połączenie a całe to gotowanie trwało nie więcej jak 10-15 minut. W taki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką
Smaczna Pyzatylko idealna uniwersalna bezglutenowa mieszanka dla wykwalifikowanych kucharzy, ale także dla tych, którzy nie mają jeszcze wielkiego doświadczenia w kuchni. Można przygotować z niej naprawdę wszystko od makaronów, sosów, klusek, pierogów, ciast po pieczywo. Ja tak jak mówiłam, przygotował z niej fantastyczną, bezglutenową focaccię z grzybami i świeżymi ziołami. Fantastyczna solo, jak i z dodatkami typu dobra wędlina, ser , warzywa(...)ulubiony sos. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * Mąka Farina-Mix It – 500 g * drożdże świeże – 20 g * oliwa z oliwek – 3 łyżki * woda ciepła – 400 g * kurki * cebula * zioła SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do droższy dodajemy odrobinę ciepłej wody i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy oliwę, wodę, sól, i zaczyn. Wszystko razem bardzo dokładnie
Ostra na Słodkodobrej jakości oliwy z bazylią 2 ząbki czosnku 5 dag orzeszków piniowych 2 łyżki startego sera grana padano 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Kilka jajek od „szczęśliwych kurek” Listki bazylii do posypania Płatki chili do posypania Sól morska do smaku Przygotowanie: Zielone pesto: Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, włożyć do malaksera, dodać ząbki czosnku oraz bazylię(...)zmiksować. Wsypać ser i wymieszać-pesto powinno mieć kremową konsystencję. Jajka ugotować na pół twardo tak aby białko było ścięte a żółtko jeszcze płynne, obrać, przekroić na połówki. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić nie przelewać wodą! Od razu wymieszać z zielonym pesto, wyłożyć na talerze, ułożyć jajka, posypać drobno startą skórką cytrynową, listki świeżej bazylii i płatkami
Wanilia i Kardamondodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :)Składniki na farsz:500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki)250 g ricotty50 g parmezanu1 cebula3 ząbki czosnkułyżeczka świeżego rozmarynu2 łyżki posiekanej natki pietruszki30 g masłaoliwa z oliwekpieprz, sólCzosnek i cebulę posiekać. Przysmażyć na złoto na patelni z uprzednio rozgrzanym(...)grzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać.Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej3 całe jajka3-4 łyżki wody1 łyżeczka soliZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości
Food Squareborowiki, podgrzybki, kurki oraz koźlarze. Taka zupka, to idealny pomysł na grzyby leśne na obiad. Pamiętajmy tylko o tym, że grzybów nie powinny jeść dzieci poniżej 12 roku życia i naprawdę warto tego przestrzegać. Przepis na zupę grzybową z leśnych grzybów z ziemniakami możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Zamiast z ziemniakami, podać ją np. z makaronem lub kluskami(...)cebulką , to pomysł na przetwory na zimę. Poznaj również nasz sposób na to jak suszyć grzyby w piekarniku oraz jak zrobić najlepszy sos borowikowy . Polecamy też przepis na pyszne kurki w śmietanie . Zupy grzybowej ze śmietaną nie polecamy mrozić, ponieważ po rozmrożeniu, śmietana się zważy. Jeśli pominiemy śmietanę w składzie, wówczas zupę można zamrozić, a śmietanę dodać opcjonalnie
Kuchnia Na Wypasierumiano. Po wysmażeniu rumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla wkładamy resztę masła, szklimy cebulkę, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Do zeszklonej dodajemy posiekane kurki i czosnek. Smażymy grzyby z cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy(...)przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Wlewamy tłustą śmietankę, wsypujemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy
Karo in the KitchenDomowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niej łyżkę kurek z płynem z patelni i wymieszać. Dzięki temu śmietanka się nie zwarzy. Wlać wszystko na patelnię i zagotować cały czas mieszając. Dodać polędwiczki i gotować pod przykryciem jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło. Skontrolować smak i doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem
Kulinarne Inspiracjechoć nieraz "obrzeżami" się zdarzy przejść. Kurki do przygotowania sosu też nie są przeze mnie uzbierane, ale za to skonsumowane z ogromną radością :) Składniki: 70g masła 82% 1 średnia biała cebula 370g świeżych kurek 125ml kwaśnej śmietany 125ml słodkiej śmietanki sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Kurki przekładamy do miski i zalewamy wrzącą(...)poddusiła. Wrzucamy kurki i mieszamy z cebulką. Smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, a następnie dodajemy wymieszane ze sobą śmietany. Mieszamy do momentu zgęstnienia i uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy jako dodatek do mięs lub pieczywa lub jako samodzielne danie w połączeniu z makaronem
Kuchnia w czekoladziekurkami. Zupka :) Bardzo smaczna a dodatek tortellini podkreśla jej atrakcyjność. Składniki: * 500 g kurek * 15 dkg tortellini z serem * 1/2 szklanki śmietanki 30% * natka pietruszki * masło (ok. 3 cm z kostki 200 g) * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1 cebula * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz * opcjonalnie kawałeczek boczku na skwareczki Kurki dokładnie wyczyściłam(...)garnka kurki i smażyłam wszystko ok. 10 minut. Podlałam wodą do ok. 10 cm wyżej niż zawartość garnka. Dodałam ziele i liść i gotowałam tak ok. 5 minut. Dolałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podgrzewałam. Do talerzy nakładałam zupę i dokładałam tortellini. Wolałam to zrobić przed samym podaniem, żeby makaron nie napuchł
Pieprzyć z Fantazją