pęczka świeżej (posiekanej) 1 małe jajko bułka tarta (ilość zależna od konsystencji) sól, pieprz Sos: kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata 5 suszonych pomidorów w zalewie 1 średnia cebula 250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz(...)zeszklenia cebuli. Zalewamy 1/4 wody i dusimy do momentu jej wyparowania. 3. Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. 4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy pietruszką
Szefowa kuchniroku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy(...)ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszając gotować, aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodać cytrynę, aby sos nie był zbyt mdły w smaku. Dosypać łyżkę natki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podawać opruszone natka pietruszki. Mniam
ChilliJemyMamy sezon na grzyby i dlatego przygotowałam pyszny sos z kurczakiem i kurkami. Bardzo szybki do zrobienia i świetny dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu lub makaronu. Można posypać sos koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli skorzystacie z przepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste
O kuchni z uczuciemKurki to dzikie grzyby jadalne o żółtym kolorze i oryginalnym kształcie przypominającym kielich. Mają wyrazisty, nieco pieprzny smak. Grzyby te są wyśmienitym dodatkiem do zup, sosów, farszów bądź risotta. Sprawdzają się zarówno w daniach mięsnych jak i jarskich . Jako, iż sezon na kurki właśnie trwa, nie mogłam sobie odmówić przygotowania dania z kurkami w roli głównej. Postawiałam(...)Składniki na sos kurkowy. 20 dkg kurek 1 łyżka masła 2 gałązki tymianku 3/4 łyżeczki soli 1/6 łyżeczka pieprzu 300 ml wody 200 ml śmietanki (30%) 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczka kurkumy Jak zrobić sos kurkowy. Kurki oczyścić, wypłukać i osuszyć. Większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawić w całości. Na patelnię włożyć
MeCookszrobimy w 15 minut! Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. W sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie! Zapraszam też na zupę krem z kurek ⇒ KREM KURKOWY Składniki: 200-250 g kurek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyzrobimy w 15 minut! Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. W sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie! Zapraszam też na zupę krem z kurek ⇒ KREM KURKOWY Składniki: 200-250 g kurek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyCześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami
Moja pasja smakuWypróbowaliśmy wiele przepisów na sos kurkowy, ale ten wychodzi po prostu najlepiej. Możesz wymieszać go z makaronem, polać nim kaszę albo podać do mięsa i ryby. Przepis na sos kurkowy Składniki: 200 gramów świeżych kurek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., łyżeczka mąki pszennej, łyżka posiekanej natki pietruszki, masło pół na pół z olejem(...)sól, pieprz. Jak zrobić sos kurkowy? Kurki krótko opłucz pod bieżącą wodą, usuwając zabrudzenia, następnie osusz na papierowym ręczniku. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i olej, wrzuć czosnek i cebulę oraz kurki, smaż wszystko do lekkiego zrumienienia – jeśli grzyby puszą wodę, najpierw trzeba ją odparować. Śmietankę wymieszaj z łyżeczką mąki – dopilnuj
Kulinarna Polskastron przez 1 minutę. Następnie w 50 ml wrzątku rozrób bulion z warzyw i zalej nim pora. Duś aż cały płyn wyparuje. Ryż wyłóż na talerz, ułóż nań usmażone kurki, boczniaki oraz pora. Posyp wszystko świeżo posiekanym szczypiorkiem. * * K ochani, korzystając z okazji chciałbym Was serdecznie zaprosić do uczestnictwa w warsztatach kulinarnych, które organizuję wspólnie z BURDA FOOD(...)jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory . Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie, na które przepis podałem już
Food Squareproduktu) Czas przygotowania: 30 minut Ilość : 4 porcje Przygotowanie Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy. Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek(...)dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu ( 5-8 minut ). Dodajemy ser twarożkowy Mój ulubiony do usmażonych kurek i dobrze mieszamy. Opcjonalnie jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanki lub wody . Na koniec sos kurkowy doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki lub koperek . Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem
WegePrzepisdodatek, ale robi ogromną różnicę więc czasami nie próbujcie zamienić tego składnika na olej!☝️ Mnie sos najbardziej smakuje z najzwyklejszymi kopytkami czy domowym makaronem jajecznym, ale i w towarzystwie dowolnego mięsa smakuje równie wybornie 😋 * kurki- 300 g * śmietanka 30%- 250 ml * wino białe słodkie- 100 ml * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * koper
Kraina Miodem Płynącasmażymy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami
Qchnia po prostuwodą. Zalałam wodą (około 1,5litra) i gotowałam na małym ogniu około pół godziny. Następnie do wywaru dodałam bulion i kości z kurczaka, kurki, rozmaryn, miód oraz przyprawy. Gotowałam kolejne pół godziny. Podawałam bez makaronu, z grzybami i warzywami**. *z powodzeniem można zastąpić kawałkami pieczonej kury (kości, szkrzydła itp). **mój Mąż lubi gotowaną cebulę
Zapiski Młodej Żonyobłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello to grzyb o kilkunastocentymetrowej średnicy kapelusza, brązowym
W mojej holenderskiej kuchni